От х:

Днес в x:

Нов модел на NASA твърди, че Луната е родена от земни материали

Най-широко приетата теория за зараждането на Луната кръжи около идеята за сблъсък между Земята и небесно тяло с размерите на Марс, от което се отчупило парче, което се е задържало в орбита на нашата планета. Това обяснение обаче може да бъде подложено на сериозна преоценка. Учени от NASA разработиха нов модел, според който Луната е изградена от същите материали като земята, а не от предполагаемия неин космически родител. Моделът симулира образуването на Луната на базата на 14 нестабилни елемента, открити в проби от мисиите „Аполо“ и дава ниво на разбиране, непостигано до момента. Според учените концентрацията на тези елементи обяснява ясно какво се е случило.

Симулацията открива, че има силна връзка между елементи на Луната и земята, докато същото не може да се каже за една хипотетична Луна, изградена от чуждия небесен обект.

Разбира се, сегашното обяснение не трябва да се пренебрегва бързо. Необходими са още проучвания, за да разберем структурата на Луната, образувалата се веднага след мощния сблъсък.  

Още от 70-те години насам учените имат много празни полета що се отнася до произхода на Луната и ако не друго, новата хипотеза може да се превърне в основа за по-нататъшни интересни проучвания.

Източник: hicomm.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини