От х:

Днес в x:

Банките съветват да внимаваме с тегленето на заеми

Ако има повишение на лихвите по кредитите, то ще започна най-рано през лятото на 2019 г. Това заяви председателят на Управителния съвет на Асоциацията на банките Петър Андронов пред NOVA.

Андронов посъветва потребителите да внимават при тегленето на заеми в момента, защото лихвите вероятно няма да останат все така ниски като сегашните. Банките също трябва добре да преценят колко кредити да отпускат, посочи той и допълни, че БНБ е препоръчала многократно да се намали броя на отпусканите кредити, защото тези за домакинствата са надминали доходите на хората през 2017 г.

По негови думи през миналата година банките са заделили много повече пари за чистене на лошите кредити. Към момента техният брой намалява, заяви той и обясни, че именно това, а не начисляването на такси, допринасяло за стабилността на финансовите институции и им носело печалба.

Европейската администрация непрекъснато търси инструменти, с които да се ограничат националните различия в банковите такси, каза още Андронов.

Той бе категоричен, че банкерите у нас напълно подкрепят стремежа на държавата за влизане в Еврозоната. Според него българските банки трябва да свикват със стрес тестовете, защото те ще се провеждат всяка година.

Андронов обаче призна, че банковият съюз не е гаранция, тъй като и днес в Еврозоната има банки с проблеми.

Източник: news.bg

Коментари в сайта

Последни новини