От х:

Днес в x:

Борисов: Еврото поставя банките ни под контрол

Правителството е "за" приемането на еврото, защото така поставят банките под контрол, за да не правят глупости.
 
Това обяви премиерът Бойко Борисов по време на 13-та годишна среща между бизнеса и правителството под темата: Пътят на България към Еврозоната: какви ще са ефектите върху икономиката и как да се подготви бизнесът. 
"Ние от 1 година се занимаваме с изтребители, а не се занимаваме с доходи", недоволства Борисов.
 
Темата за еврото според Борисов е много важна. Премиерът се противопостави на критиците на присъединяването на еврозната, които заявяват, че щели да се вдигнат цените. Ако искаме да стигнем другите държави, трябва да приличаме на тях, а те са с евро, обясни премиерът.
 
"Кои се плашат от въвеждане на еврото и защо?" Според Борисов те се плашат, защото в Банковия съюз нито централните банки, нито банките могат да си позволят волности."Защо ни е страх от дисциплината на еврото, защото то е много важно за всеки един от нас. Целта е, ако някой собственик на банка или група акционери доведат до фалит банката, не данъкоплатецът да плаща, а те да понесат своята отговорност", посочи той.
 
Сред предимствата на еврото са по-ниските лихви, стабилната банкова система, но най-важното е дисциплинирането на банковия сектор, отсече Борисов.Ако приемем еврото, няма как да се случи фалитът на КТБ от времето на БСП", е изводът, който прави Борисов.
 
Бъдещето на Европа е вторият важен въпрос, ако приемем еврото, според приемиера. Никой не иска Европа на две скорости, но трябва да се гарантира, че повече сценарият с Гърция няма да се повтори, увери премиерът. Освен това еврото ще доведе до дисциплинираност, сигурност и прозрачност срещу лоши кредити и пране на пари, сигурен е Борисов.
 
Да се говори срещу бюрокрацията в Брюксел е неприемливо. Как можеш да координираш 28 държави всеки със своите интереси и проблеми, аз не си го представям, недоумява Борисов.
 
България се движи добре по пътя за интеграция към еврото, с което премиерът Бойко Борисов благодари на финансовия министър Владислав Горанов и на всички европейски партньори на България.
 
Световната банка дори взела решение аутосорсингът да бъде в София, похвали се премиерът.
 
Огромни пари се изливат в еврофондовете и от ЕС искат да знаят как се харчат, обясни още Борисов и се похвали, че по време на управлението на ГЕРБ еврофондовете не са спирани. Той допълни, че България като малка икономика не може да си позволи да не бъде дисциплинирана.
"Единици сме държавите, които покриваме Маастрихските критерии", горд е премиерът."На думи са много силни приказките, дори непремерени на много от нашите колеги, но когато става въпрос за пари, всички ги обичат. Даже, ако може да са и повече", изтъкна премиерът.
 
Борисов добави, че по време на изборите ще си проличи отношението на хората и това, което предлага всяка една партия. Премиерът се похвали и с направеното от правителството през миналата година.
 
Данъчните приходи са с 50% повече и това означава много по-добра работа на приходните агенции. През 2019 г. външният дълг ще бъде 18,4% и ще се наредим към държавите с най-нисък дълг в Европа, а средната работна заплата е нараснала с над 40%.
 
БВП е нараснал с 39%, рекордните са приходите от туризма, а за първи път износът на България за Германия е по-голям от вноса, похвали се Борисов.
В ИТ сектора също сме много добри, отчете премиерът и допълни, че след месец - месец и половина ще се видят резултатите в работата на правителството.
Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

 • 1
  Ма
  Мария Божикова
  1 -1
  15:45, 29 яну 2019
  Тоя изобщо не го чета Той все много знае много прави а сме най зле в Европата

Хороскоп за 01.10.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Ще се справите с хаоса край себе си, ако заложите на умението си да организирате и внасяте ред. С търпение и такт ще постигнете повече, отколкото с демонстрация на изключителността си. Денят е различен и интересен, а при желание може да го завършите в компанията на любим човек.
01 окт 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Ангажиментите днес ще ви потопят в динамиката на ежедневието. За да ви спори не допускайте някой да се намесва в делата ви. Дава ви се шанс да реализирате плановете си, не се колебайте да действате. Избягвайте конфликтите, особено с хора, с които сте свързани, било служебно или емоционално.
01 окт 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Няма да ви липсват проблеми за решаване, но можете спокойно да се облегнете на едно сигурно рамо. Партньорът ви е до вас. Ще останете доволни от развитието на ваш страничен проект. Не пестете усилията си и скоро ще се радвате на добри резултати. Повече внимание отделете на здравето си.
01 окт 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Решения, важни за бъдещите ви реализации ще ви накарат да потърсите мнения и се допитате до експерти в сферата, в която работите. Няма да ви липсват възможности, от вас зависи да ги оцените, като такива и да се възползвате от тях. Нечие присъствие ще ви въздейства романтично.
01 окт 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Насочете част от енергията си към подобряването на отношенията с близък човек. Денят може да се окаже решаващ в тази посока. Непредвидени събития значително ще ви улеснят. Не придавайте толкова голямо значение на дреболиите. Ситуацията около вас е много благоприятна и просто трябва да се възползвате.
01 окт 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Този ден ще е изпълнен с емоции. В чудесно настроение сте и се раздавате изцяло, а това понякога е доста изтощително. Съветите ви ще бъдат от полза за ваш близък приятел. Сигурно ще съжалявате, ако пропуснете очертаващо се събиране. Среща с интригуваща личност ще ви вълнува вечерта.
01 окт 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Днес предприемате реални стъпки към дейност, която ви привлича отдавна. Отдават ви се добри възможности, опитайте се да ги оползотворите без чужда помощ. Ще имате успех, ако продължите да работите по начина, по който сте работили досега. Ще останете доволни от предложението, което съвсем случайно получавате.
01 окт 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Стойте далеч днес от дребни спорове, които само могат да ви развалят настроението. Денят е добър за вас, тъй като ще получите добри новини, които отдавна очаквате. За онези, които търсят работа, денят може да се окаже особено благоприятен. Насочете усилията си в правилната посока и доброто няма да закъснее.
01 окт 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Теми, от които малко сте се интересували до днес ще привлекат вниманието ви. Деловите Стрелци да не приспиват бдителността към конкуренцията си, последните развития говорят за подценяването им, което не е препоръчително. Личност, която не спира да ви вълнува ще ви изненада приятно.
01 окт 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Денят е подходящ за срещи, запознанства и развлечения. Привлечени сте от представител на противоположния пол и това ви изпълва с надежди. Отпуснете се и се забавлявайте. Решенията ви, отнасящи се до ваши проекти са на път да се реализират. Не бъдете прекалено мнителни, сами си пречите да бъдете обективни.
01 окт 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Работата ви носи много предизвикателства днес и трябва да бъдете пределно концентрирани за да се справите с всичко, което ви предстои. Въпрос чието разрешаване отдавна отлагате, днес ще ви застави да се заемете по-сериозно с него. Моментът е много подходящ за уреждане на проблеми свързани с дома или семейството. Ще бъдете много улеснени в това отношение.
01 окт 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Бъдете повече реалисти и не се оставяйте на емоциите да ви водят. С вътрешното си озарение ставате привлекателни за околните, а вие знаете как да използвате даденостите си. Възможни са разочарования поради разминаване на реалностите с мечтите ви. Трудът ви няма да остане неоценен, не се щадете.
01 окт 2020
Последни новини