От х:

Днес в x:

Полицаите от "Лозенец" вземали подкупи в самото РПУ

Служителите на сектор "Икономическа полиция" в столичното 4-то Районно управление, които бяха задържани за рекети на собственици на заведения в квартал "Лозенец", взимали подкупите в сградата на управлението.

Това свидетелства, че същите са се самозабравили, нямали мярка и изпитвали чувство за недосегаемост и безнаказаност, каза временния шеф на Специализираната прокуратура Димитър Петров, който даде брифинг във връзка със случая.

Стана ясно, че днес предстои да се гледат мерките за неотклонение на задържаните. Обвинение е повдигнато спрямо 4 души.

Парите са получени на територията на държавна институция. Служителите са се самозабравили, посочи Петров.

По думите на прокурора обвинени са ръководителят и участници в организираната престъпна група (ОПГ). Йерархията на ОПГ-то следвала йерархичната структура на МВЕ звеното - началникът на сектора бил ръководител на групата, а служителите под него - участници.

Става дума за полицаи с дългогодишен опит.

В сектора имало между 12 и 14 служители. За 4 от тях прокуратурата има сериозни доказателства, на базата на които ще бъдат повдигнати обвинения. За около 4-5 служители имало неоспорими данни, че не членували в групата. Това били предимно младите полицаи, които излезли от МВР академията преди няколко години. Те не се поддавали на изкушението и вербуването на останалите в сектора.

За останалите служители нямало данни да са участвали. Въпреки това разследващите проверяват и тяхното финансово и имуществено състояние, както и това на техните роднини. Възложени са данъчни ревизии, така че да се предположи дали в възможно да имат съпричастност към корупционните практики. Незаконно придобитото имущество щяло да се конфискува в полза на държавата.

Такива проверки са извършени и за обвинените икономически полицаи - те разполагали със скъпи коли, часовници и други, които също свидетелствали за тяхната съпричастност към ОПГ-то.

Било хубаво, все пак, че младите, които завършили скоро, не се поддавали на по-старите и нямало приемственост, както заяви прокурорът.

Наследникът на Гешев начело на Специализираната прокуратура обясни, че при задържането на лицата в Районното управление са използвани всички възможни средства за доказването на тяхната вина.

Парите, които получили, били маркирани. Сумата била около 2 000 лева, полицаите поискали 2 000 евро, но изнудваните се пазарили за намаляването на сумата.

Хванатите в крачка полицаи започнали да се оправдават, че парите били подхвърлени. Ръцете им обаче "светнали".

"Станахме държавата на подхвърлените пари", отсече прокурорът. Той направи аналогия с ареста на бившата кметица на столичния район "Младост" Десислава Иванчева и нейната заместничка Биляна Петрова.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини