От х:

Днес в x:

27 °C

Полицаите от "Лозенец" вземали подкупи в самото РПУ

Служителите на сектор "Икономическа полиция" в столичното 4-то Районно управление, които бяха задържани за рекети на собственици на заведения в квартал "Лозенец", взимали подкупите в сградата на управлението.

Това свидетелства, че същите са се самозабравили, нямали мярка и изпитвали чувство за недосегаемост и безнаказаност, каза временния шеф на Специализираната прокуратура Димитър Петров, който даде брифинг във връзка със случая.

Стана ясно, че днес предстои да се гледат мерките за неотклонение на задържаните. Обвинение е повдигнато спрямо 4 души.

Парите са получени на територията на държавна институция. Служителите са се самозабравили, посочи Петров.

По думите на прокурора обвинени са ръководителят и участници в организираната престъпна група (ОПГ). Йерархията на ОПГ-то следвала йерархичната структура на МВЕ звеното - началникът на сектора бил ръководител на групата, а служителите под него - участници.

Става дума за полицаи с дългогодишен опит.

В сектора имало между 12 и 14 служители. За 4 от тях прокуратурата има сериозни доказателства, на базата на които ще бъдат повдигнати обвинения. За около 4-5 служители имало неоспорими данни, че не членували в групата. Това били предимно младите полицаи, които излезли от МВР академията преди няколко години. Те не се поддавали на изкушението и вербуването на останалите в сектора.

За останалите служители нямало данни да са участвали. Въпреки това разследващите проверяват и тяхното финансово и имуществено състояние, както и това на техните роднини. Възложени са данъчни ревизии, така че да се предположи дали в възможно да имат съпричастност към корупционните практики. Незаконно придобитото имущество щяло да се конфискува в полза на държавата.

Такива проверки са извършени и за обвинените икономически полицаи - те разполагали със скъпи коли, часовници и други, които също свидетелствали за тяхната съпричастност към ОПГ-то.

Било хубаво, все пак, че младите, които завършили скоро, не се поддавали на по-старите и нямало приемственост, както заяви прокурорът.

Наследникът на Гешев начело на Специализираната прокуратура обясни, че при задържането на лицата в Районното управление са използвани всички възможни средства за доказването на тяхната вина.

Парите, които получили, били маркирани. Сумата била около 2 000 лева, полицаите поискали 2 000 евро, но изнудваните се пазарили за намаляването на сумата.

Хванатите в крачка полицаи започнали да се оправдават, че парите били подхвърлени. Ръцете им обаче "светнали".

"Станахме държавата на подхвърлените пари", отсече прокурорът. Той направи аналогия с ареста на бившата кметица на столичния район "Младост" Десислава Иванчева и нейната заместничка Биляна Петрова.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 21.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
От близките си ще получите стимул и мотивация за творчески и професионални изяви. Все по-убедително ще налагате присъствието си в сфери, носещи ви пари и популярност. Съдбата ви дава благоприятни възможности, възползвайте се, за да получите това, което искате за себе си.
21 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Не се скъпете да харчите парите си днес, покупките ви ще са удачни и ще ви направят доволни. Имате желания, реализацията за които изисква повече яснота и подготовка. Те не са пречка, нужно ви е да вземете решение за стартирането им и да действате. В семейството ще имате повод за празнуване.
21 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Очаква ви ден, пълен с емоции и добро настроение. Пропускате проблемите покрай себе си, без да им позволявате да влияят на настроението ви. Заобиколени сте от хора, с които се работи леко и които са готови да ви съдействат по всяко време. Прекалено самонадеяни сте в личен план, по-скоро в отношението си с човек, който владее сърцето ви.
21 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Запазвайки доброто си настроение, ще отхвърляте задачите си една след друга. Започващите нов бизнес се нуждаят от допълнителна информация по интересуващите ги теми, за това ще потърсят мнението на специалисти или чрез интернет ще обогатят знанията си. Ще успеете да се включите в сроковете.
21 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще усещате в себе си сили и енергия за развиване на нови умения. С лекота ще вземате решения и ще привличате съмишленици. В спорове ще постигате лесно споразумения и ще ви се отдава да организирате другите. Няма да ви липсва подкрепа, защото привличате на своя страна силните и пробудените.
21 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Ще се възползвате от добрите си позиции в професионалните, обществени и бизнес-среди и с лекота ще преодолеете възникващите затруднения. Здравето ви изисква достатъчно сън, витамини и повече спокойствие. Въздържайте се от спорове, дори да считате, че те могат да са полезни или заради влечението си към тях.
21 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Имате разнообразни планове за този ден, но най-вероятно е да успеете да осъществите само част от замислите си. Непредвидени обстоятелства ще ви попречат да го сторите, но това не бива да ви разочарова. Напротив ще ви позволи да се насочите към нещо ново и градивно. Вечерта ще станете част от интересно мероприятие, което ще ви даде възможност да се разтоварите.
21 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Този ден е изпълнен с нови предизвикателства, които стимулират творческото във вас. Идеите ви са ценни и оригинални и ако се заемете сериозно с реализацията им, ще срещнете одобрението на всичко около вас. Подкрепата на приятел в това отношение ще ви бъде от особена полза, защото той ще ви мотивира да се захванете с нещо перспективно.
21 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Днешният ден ще е сравнително натоварен, свързан е с много ангажименти, срещи и контакти. Имате достатъчно енергия и търпение да се справите с повечето си дела. В определен момент обаче ще трябва да отложите конкретни действия за по-късен етап. Вечерта ще имате нужда от тишина и спокойствие за пълноценна почивка
21 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Добре е да планирате внимателно ангажиментите си днес. Полезно ще ви е да имате повече време да реагирате адекватно на непредвидена ситуация. Възможно е в последния момент да ви се наложи да промените част от плановете си, но нека това не ви притеснява. Сърдечният партньор ви вдъхва надежда за нещо, което отдавна желаете.
21 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Имате различни ангажименти през този ден, които изискват повишеното ви внимание. Близки хора ви търсят за съвет и вие подхождате отговорно към молбите им. Може би ситуацията не е новост за вас, но все пак внимавайте. Не се обвързвайте прибързано, дайте си повече време да се запознаете с детайлите.
21 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Спокоен и приятен ден очаква онези, които не планират далечно пътуване. Занимания с вашето хоби ще ви донесат най-пълно удовлетворение. Душевното ви равновесие е стабилно и нищо не е в състояние да ви обезпокои. Ще прекарате приятна вечер вкъщи, ако поканите близки приятели на гости.
21 сеп 2020
Последни новини