От х:

Днес в x:

10 °C

Полицаите от "Лозенец" вземали подкупи в самото РПУ

Служителите на сектор "Икономическа полиция" в столичното 4-то Районно управление, които бяха задържани за рекети на собственици на заведения в квартал "Лозенец", взимали подкупите в сградата на управлението.

Това свидетелства, че същите са се самозабравили, нямали мярка и изпитвали чувство за недосегаемост и безнаказаност, каза временния шеф на Специализираната прокуратура Димитър Петров, който даде брифинг във връзка със случая.

Стана ясно, че днес предстои да се гледат мерките за неотклонение на задържаните. Обвинение е повдигнато спрямо 4 души.

Парите са получени на територията на държавна институция. Служителите са се самозабравили, посочи Петров.

По думите на прокурора обвинени са ръководителят и участници в организираната престъпна група (ОПГ). Йерархията на ОПГ-то следвала йерархичната структура на МВЕ звеното - началникът на сектора бил ръководител на групата, а служителите под него - участници.

Става дума за полицаи с дългогодишен опит.

В сектора имало между 12 и 14 служители. За 4 от тях прокуратурата има сериозни доказателства, на базата на които ще бъдат повдигнати обвинения. За около 4-5 служители имало неоспорими данни, че не членували в групата. Това били предимно младите полицаи, които излезли от МВР академията преди няколко години. Те не се поддавали на изкушението и вербуването на останалите в сектора.

За останалите служители нямало данни да са участвали. Въпреки това разследващите проверяват и тяхното финансово и имуществено състояние, както и това на техните роднини. Възложени са данъчни ревизии, така че да се предположи дали в възможно да имат съпричастност към корупционните практики. Незаконно придобитото имущество щяло да се конфискува в полза на държавата.

Такива проверки са извършени и за обвинените икономически полицаи - те разполагали със скъпи коли, часовници и други, които също свидетелствали за тяхната съпричастност към ОПГ-то.

Било хубаво, все пак, че младите, които завършили скоро, не се поддавали на по-старите и нямало приемственост, както заяви прокурорът.

Наследникът на Гешев начело на Специализираната прокуратура обясни, че при задържането на лицата в Районното управление са използвани всички възможни средства за доказването на тяхната вина.

Парите, които получили, били маркирани. Сумата била около 2 000 лева, полицаите поискали 2 000 евро, но изнудваните се пазарили за намаляването на сумата.

Хванатите в крачка полицаи започнали да се оправдават, че парите били подхвърлени. Ръцете им обаче "светнали".

"Станахме държавата на подхвърлените пари", отсече прокурорът. Той направи аналогия с ареста на бившата кметица на столичния район "Младост" Десислава Иванчева и нейната заместничка Биляна Петрова.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 20.02.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Споделяйте притесненията си и търсете мнението на специалисти, така ще ви бъде по-лесно да намерите решението, което търсите, ще ви спести време и ще съберете повече опит. Отегчението ви от някого или нещо ще отстъпи място на приятна изненада. Идеите и предложенията ви ще се оценят и ще получите подкрепата, от която се нуждаете.
20 фев 2020

Хороскоп за Телец

Телец
С творчески импулс ще търсите нови пътища за развитие на уменията си. Възможно е да срещнете известно подозрение или безразличие към работата си, но продължете да работите. Сигурно е, че ще бъдете обградени с вниманието и любовта на човека, който ви разбира и споделя интересите ви.
20 фев 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Добре е делата си днес да ги приключите в рамките на деня. Градивните ви усилия ще поддържат активността и формата ви, правейки ви по-организирани. В личния си живот ще постигнете разбиране със себе си и ще се съобразите с развитието на дълго очакваните промени. Най-хубавото е, че ще ви направят щастливи.
20 фев 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Промените ще навлязат по-осезателно в живота ви, но за добро. Целите, които си поставяте подхранват духа ви и дават сили да се справите с предизвикателствата по пътя. Наясно сте, че трудности ще има, но и кой може да ви възпре. Придобивка за дома или лично за вас ще подобри настроението ви.
20 фев 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Имате искреното желание да доведете до край започнато начинание, но независещи от вас пречки ви спъват. Разумно бихте постъпили, ако за момента заемете изчаквателна позиция и не насилвате нещата. Във ваш интерес е да се приготвите за нова атака, а не да мислите за поражение. Имате подкрепата на любимите си хора, по-добре ще е ако се вслушвате в техните съвети.
20 фев 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Интересни събития, които няма да ви оставят да скучаете. Идеите ви за бъдещото развитие на фирмата, в която работите са напълно осъществими и биха затвърдили позициите и на пазара. Авторитета ви също нараства и претенциите ви за по-високо възнаграждение биха били напълно основателни.
20 фев 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Гъвкавия ви подход ви дава сериозно предимство. Ще се чувствате тонизирани и весели и с доброто си настроение ще радвате околните. Много вероятно е да се натъкнете и на недоброжелатели, но негативното им влияние може да бъде неутрализирано от увереността ви. Здравословни проблеми отшумяват.
20 фев 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Нуждаете се от време за да осмислите положението. Стремежът ви към ценен и желан от вас човек скоро ще бъде задоволен. Ще се справите с бариерите, които съществуват пред вас и по отношение на намеренията ви. Самотата не е добър спътник и не се изолирайте сами. По-лесно ще ви бъде, ако до себе си имате човек, на чието рамо да се опрете.
20 фев 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
В работата си днес определено сте човекът - оркестър. Енергията ви изцяло ще бъде насочена към служебните ангажименти и вечерта основателно може да се поздравите за свършеното. Отношението на любимия човек ще направи удовлетворението ви пълно.
20 фев 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Мнозина от вас ще посветят деня си на професионални ангажименти, които могат да улеснят работата ви за в бъдеще. Естествено не пренебрегвайте желанията на най-близките си хора и се постарайте да им доставите удоволствие. Ще останете доволни от отношението им и едва ли ще съжалявате за избора си.
20 фев 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Наясно сте точно какво трябва да свършите днес и едва ли нещо ще е в състояние да ви попречи. Имате достатъчно търпение и бавно и методично ще осъществявате целите си. Благодарение на което успехът няма да ви подмине, а нещо повече. Очаквайте скорошно стабилизиране на финансовото състояние, което ще ви даде основа за размисъл за подходящо капиталовложение.
20 фев 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Днес настроенията ви се променят доста лесно, затова се постарайте да си осигурите по-голяма емоционална стабилност, която много ще ви помогне в работата ви. Този ден ще ви предложи немалко изненади, на които трябва да издържите.
20 фев 2020
Последни новини