От х:

Днес в x:

Каракачанов: Получихме мандат за преговори, не да купуваме самолети. Преглед на печата

"Сега":

Каракачанов: Получихме мандат за преговори, не да купуваме самолети

"Ние получихме разрешение да водим преговори за закупуване на самолети, не сме получили разрешение да купуваме изтребители. Имаме мандат да водим преговори, обясни пред bTV вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

"Всички видяхме изявленията на Белия дом, че ще се съобразят с българските възможности. Тяхната позиция е гъвкава. Ако разговорите и преговорите са успешни, едва тогава ще поискаме от парламента да разреши закупуването на самолетите. След като приключат преговорите - и ако те са успешни, Народното събрание ще реши дали да купуваме самолети. Ако преговорите не са успешни, парламентът може да реши да преговаряме с някой друг", каза още Красимир Каракачанов.

Той подчерта, че преговорите се водят на държавно ниво. "Ние не преговаряме с фирми, а с държави. Не преговаряме с "Локхийд Мартин", а със САЩ, не преговаряме с "Грипен", а с Швеция", обясни още военният министър.

КТБ.

"24 часа":

Оставиха за постоянно в ареста 5-има доверени на Цветан Василев, свидетели по делото КТБ

И Специализираният апелативен съд остави за постоянно в ареста петимата, обвинени за престъпления против финансовата система - Васил Шуманов, Венцислав Тодоров, Иван Стойков, Красимир Зарев и Никола Киров, свидетели по делото за КТБ.

Обвинението им е свързано със средства от фалиралата банка.Така втората инстанция потвърди решението на спецсъда от преди близо седмица.

Решението на спецапелативните магистрати е окончателно.

Ясли.

"Дума":

Вдигат бройките в яслените групи в София, 5000 деца отново остават отвън

Столична община върна по-високата бройка на деца в яслените групи в пореден опит да реши проблема с недостига на места в забавачките. Мярката обаче ще увеличи приема с едва 700 места за следващата учебна година, а недостигат цели 5000.

Мнозинството в СОС гласува днес в една яслена група да могат да се записват 23 деца, а не 20. Само преди няколко месеца с решение на образователното министерство местата в яслите бяха намалени от 25 на 20. Това автоматично остави извън групите 2000 малчугани.

Съветниците от БСП не подкрепиха предложението и обясниха, че то по никакъв начин няма да реши проблема с недостига на места. Този подход е неправилен, коментира лидерът на групата на социалистите Калоян Паргов. По думите през последната година проблемът с недостига на места за деца до 3 години е станал още по-отчетлив. Нараства броят на родителите, които оставят детето на ясла още след навършване на една година. Това автоматично увеличава броя на чакащите. Столична община трябва да строи и открива нови градини, а не да увеличава бройките в групите, категорични са социалистите.

Избори.

"Монитор":

Патриотите преговарят да се явят ли заедно на евровота

Патриотите преговарят дали да се явят заедно на евровота тази година. В сряда се е провело заседание на съвета на т.нар. "малка коалиция". На него обаче са присъствали само представители на две от формациите - ВМРО и НФСБ, а лидерът на "Атака" Волен Сидеров е отсъствал.

По време на срещата патриотите обсъждали два въпроса - евроизборите и организационни теми около ръководството на парламентарната група.

Сидеров е бил поканен и писмено, дори чрез СМС-и и аргументирал липсата си със спешна работа.

На свой ред ВМРО и НСФБ обсъдили, че нищо не пречи да патриотичното обединение да се яви заедно на изборите за европарламента. Според коалиционното споразумение обаче такова решение не може да се вземе без Сидеров и атакистите, които за трети пореден път бойкотирал заседанието на съвета.

Убийство.

"24 часа":

25-годишната Калина убита по особено жесток начин в "Банишора"

Продължава разследването на жестокото убийство на млада жена в столичния квартал "Банишора", предаде NOVA.

Убитата жена се казва Калина. Спешните медици казват, че е убита по особено жесток начин. Насилвана е и вероятно е душена. Задържаният за убийството е нейният приятел Васил. Двамата са живеели заедно от около 4 месеца. Съседите обаче не са чували да се карали помежду си. Не е имало и предишни сигнали за домашно насилие.

Задържаният твърдял пред полицията, че не помни нищо. Пил е успокоителни, след което направил опит да се самоубие с въздушна пушка, но има само драскотина. В момента той е в "Пирогов" в стабилно състояние. След като убил приятелката си, 23-годишният мъж написал съобщение на баща си, че се е скарал с нея, тя паднала и посиняла. Написал му и, че възнамерява да се самоубие. Бащата подава сигнал на 112. Все още се изясняват мотивите за престъплението. Калина е била счетоводител, а Васил - готвач. Двамата са били сноубордисти.

Жената беше открита в апартамент с множество следи от насилие, включително и от душене. До нея е бил и приятелят й, който се опитал да се самоубие.

Грип.

"Дума":

Обявиха грипна епидемия в Ямбол

В Ямболска област е обявена грипна епидемия за периода от 18 до 23 януари, съобщи директорът на РЗИ д-р Лиляна Генчева. Решението е взето на днешното заседание на Регионалната комисия за борба с грипа и с острите респираторни заболявания, след регистрирана заболеваемост от 323 души на 10 000 население за дните от 14 до 17 януари. Най-засегнати са децата от 0 до 4 години, следвани от възрастовите групи от 15 до 29 години и от 30 до 64 години. "От изследваните досега проби е установено, че грипът е от тип А, предстои да се разбере неговият щам", посочи още директорът на Регионалната инспекция в Ямбол.

Учебните занятия се преустановяват от 18 до 23 януари включително. Яслите и детските градини ще продължат да работят, но при изключително строг сутрешен филтър. Там е задължително носенето на маски от персонала и извършването на дезинфекция и стерилизация. Прекратяват се също свижданията в здравните заведения, спират плановите операции.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Тия тнарикати от герба атаката македонските лъжекомити и Валерковите спасители на България ни вземат хептен на бунаци То ние сме си такива щом до сега не сме ги изритали но толкова да се правят на тарикати не става Получили право не да купуват а да преговарят Абе Шкембели войвода ти истории ги разправяй на циганина Дуран и баба му Айше дето не знаят на кой свят живеяти на колко години са
Последни новини