От х:

Днес в x:

До 2 седмици регистрираните по ДДС трябва да започнат смяна на софтуера на касовите апарати

"Всяка регистрирана по ДДС фирма има 2 седмици, в които да започне смяната на софтуера за управление на продажбите и касовите си апарати, за да успее да се вмести в крайния срок до края на март." Това заяви изпълнителния директор на Националната агенция по приходите (НАП) Галя Димитрова на среща с председателя на Българската стопанска камара (БСК) Радосвет Радев, информират от пресслужбата на НАП.

Промяната е наложителна, по думите на Димитрова, заради възможности за фискални загуби от над 300 милиона лева и укриване на обороти от над 1 милиард лева годишно. Това било възможно заради пълното отсъствие на регулация на софтуерите за управление на продажбите.

"Освен да донесат фискален ефект, промените ще подобрят и конкурентната среда, повишавайки капацитета на НАП да контролира най-рисковите търговци. Винаги сме поддържали диалог с бизнеса и неговите организации и вярвам, че това е от взаимна полза", каза Димитрова.

На срещата стана ясно, че в рамките на само седмица се е удвоил броят на касовите апарати и принтери, управлявани от новия тип софтуер за продажби. До момента вече са издадени над 170 000 касови бележки с отпечатан на тях QR код, който ще може да бъде проверен за валидност от всеки потребител със смартфон.

"Интересът на членовете на БСК и на НАП за справедлива и конкурентна бизнес среда е общ. Разбираме мотивите за промените в законодателството, но срокът наистина е много кратък и трудно изпълним. Разчитаме НАП да действа партньорски спрямо добросъвестните търговци, които са предприели необходимите действия", каза на срещата Радев и допълни, че БСК ще продължи да следи процеса по прилагане на новите изисквания и ще очаква разбиране и съдействие от страна на данъчната администрация.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини