От х:

Днес в x:

6 °C

Магнитният северен полюс се ускорява, спешно актурализират навигационни карти

Учените предупреждават, че магнитният северен полюс на Земята е започнал да се движи толкова бързо, че трябва спешно да се издадат актуализирани карти за навигационните системи.

Световният магнитен модел (World Magnetic Model - WMM) е в основата на цялата съвременна навигация - от системите, които управляват корабите в морето до картите на Google Maps на смартфоните. 

Текущата версия на WMM е издадена от Националния геофизичен център на САЩ на 15 декември 2014 г. и би трябвало да се актуализира през декември 2019 година. Но има спешна нужда от нова версия, твърди Александра Витце (Alexandra Witze) в статия в Nature.

Още през септември NOAA пусна предварително издание на WMM, наречено WMM2015v2, което да важи докато излезе новата версия, но без калкулатор, карти и технически бележки, които идват с пълните актуализации, разказва ScienceAlert.

Очаква се до края на месеца да се появи коригирана, пълна версия на WMM. Не е твърде рано - сегашното решение вече е остаряло.

WMM е световна карта на отклоненията на линиите на магнитното поле, които по принцип сочат. 

Изменение на магнитната деклинация за периода 1590—1990 г.

За обикновения турист усещането, че магнитното поле на нашата планета е перпендикулярно на екватора, е максимумът, който може да извлече от своя верен компас. Но в много случаи това не е достатъчно.

Нашите гимназиални учебници показват магнитното поле като поредица спретнати вертикални линии, но хаотичните завихряния на разтопените скали дълбоко под краката ни превръщат този магнитен балон в нещо твърде неподредено.

Тези отклонения или магнитни деклинации в магнитното поле могат да натрупат съществена разлика, когато се опитвате да стигнете от т. А до т. Б.

Тук идва на помощ WMM. Моделът предоставя оценка на това как постоянно променящото се магнитно поле ще изглежда в близко бъдеще. Обикновено маржовете на грешките на прогнозите му стават проблематични едва след около пет години.

По време на годишната проверка на модела в началото на 2018 г. изследователи от Националната океанска и атмосферна администрация (NOAA) и Британската служба за геоложки проучвания установиха, че разминаването на модела и реалността вече е достигнало границата си, а остават почти две години до актуализацията.

През последните години учените, които се занимават с геомагнетизма, следят отблизо полето, така че са наясно, че нещо не е наред.

Малко след пускането на сегашния модел, изследователите съобщават, че интензивна област на магнетизъм се ускорява над северната част на Южна Америка - невиждано досега движение.

Същевременно огромна част от магнитното поле, простираща се от Чили до Зимбабве, отслабва толкова, че може да пропусне опасни нива радиация и да повреди деликатната електроника на преминаващите спътници.

Позициите на магнитните полюси блуждаят в така наречените геомагнитни екскурзии (geomagnetic excursions). Магнитният северен полюс се е устремил към Сибир, след като наскоро пресече линията на международната дата.

"Движи се с около 50 км годишно. А нищо не се е променяло много между 1900 и 1980 г., но реално се ускорява през последните 40 години", разказва за Reuters Киарън Беган (Ciaran Beggan) от Британската служба за геоложки проучвания в Единбург.

Изследователите твърдят, че магнитният северен полюс „излиза“ от Канада продължава към Сибир. World Data Center for Geomagnetism/Kyoto Univ.

Изследователите не са категорични дали подобни събития предвещават пълно обръщане на полюсите или дългосрочно отслабване на цялото поле.

Накратко, никой не е сигурен какво се случва или как ще се развият тези отклонения в бъдеще. Но определено сме неподготвени, ако с магнитните полюси се случи нещо радикално като смяната на местата им.

А времето ще покаже дали тези поправки ще станат редовно събитие или петгодишният срок на всяка версия на модела се нуждае от преосмисляне.

Източник: nauka.offnews

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 21.01.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Упорството и трудът ви ще се възнаградят. На път сте да финализирате проект с положителен резултат. Добри новини, свързани и с личните ви дела. Предстои ви пътуване или друго вълнуващо преживяване. Ще се впуснете в една авантюра, водени от желанието си за разнообразие и нови емоции, но бъдете внимателни.
21 яну 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Съвместните ви действия с човека, с когото споделяте и обичате ще са резултатни и напълно ще покрият очакванията ви днес. Като израз на вниманието си към него се погрижете за нещата, които му носят удоволствие. Защото това е любовта, както непредвидима, така и зареждаща с всичко, което е живот.
21 яну 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Активността ви днес трябва да е налице, защото ви очакват много задачи, които ще трябва да свършите добре. Разчитайте предимно на себе си, околните също са заети със своите си ангажименти. Уреждането на важен въпрос ще погълне голяма част от времето ви, но ще ви открие възможности за бъдещето.
21 яну 2020

Хороскоп за Рак

Рак
По въпроси от личен характер ще пристъпите към изпълнение на конкретни решения, с което ще ускорите придвижването им напред. Професионалното ви развитие налага повишаване на квалификацията при някои от вас. Паралелно с работата ще овладявате и новостите, бизнеса не търпи застой.
21 яну 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Не ви липсва увереност и това ще ви помогне да се справите със задачите, които стоят пред вас. Бъдете реалисти, задоволявайте се с това, с което разполагате. Не всички от обкръжението ви са искрени към вас, някой може да ви разочарова. Ако внимавате няма да загубите, а ще по мъдреете.
21 яну 2020

Хороскоп за Дева

Дева
С набраната инерция навлизате в добрата форма и това се забелязва от всички. Възможно е да получите отегчение от определена работа, но като цяло денят ви ще е ползотворен. Това няма да ви попречи да мислите за промяна на някои страни от живота си. Ще общувате с лекота с представители на другия пол, ще флиртувате и ще търсите забавления.
21 яну 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Умората ще отшуми, ако се погрижите лично за себе си. Любими занимания ще подобрят настроението ви и ще направят ролята ви по-значима за някого. Не се колебайте да го посветите в мислите и желанията си, без да ограничавате свободата му.
21 яну 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Очаква ви наситен с емоции ден. С каквото и да се заемете, бъдете сигурни, че ще прекарате приятно. Чувствате се добре в различни компании, а и хората около вас оценяват присъствието ви. Някои от вас се заемат с непосилни задачи, от които впоследствие ще се откажат. Не е изключено някои от вас да пътуват днес.
21 яну 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Динамичен ден, който в края си може да стане и уморителен. Ще се поздравите с постигнато разбирателство с хора от обкръжението ви. Други от вас ще засилят общуването си с колеги и познати, помагайки им да подобрят душевното си равновесие. Силни сте и внушавате доверие и надежда, когато го желаете.
21 яну 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Среща с интересна и привлекателна за вас личност може приятно да обърка плановете ви за деня. Сами преценете как да подходите. Може би деловите ви ангажименти изискват непосредственото ви участие. Каквото и да предпочетете денят ви се очертава като много ползотворен.
21 яну 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ежедневието ви ще се разнообрази с романтична изненада. Вълненията ще бъдат неповторими и ще ви стимулират към повече екстравагантност. Не пренебрегвайте ангажиментите си към хора, на които особено държите. Ще научите нещо изненадващо, което обаче е свързано с хубави емоции.
21 яну 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Неудържимо ви влече харченето на пари, а днес спокойно можете да си го позволите. Финансовото ви състояние значително ще се подобри. Налага се да проявите повече такт във взаимоотношенията си с ваши близки.
21 яну 2020
Последни новини