От х:

Днес в x:

24 °C

Магнитният северен полюс се ускорява, спешно актурализират навигационни карти

Учените предупреждават, че магнитният северен полюс на Земята е започнал да се движи толкова бързо, че трябва спешно да се издадат актуализирани карти за навигационните системи.

Световният магнитен модел (World Magnetic Model - WMM) е в основата на цялата съвременна навигация - от системите, които управляват корабите в морето до картите на Google Maps на смартфоните. 

Текущата версия на WMM е издадена от Националния геофизичен център на САЩ на 15 декември 2014 г. и би трябвало да се актуализира през декември 2019 година. Но има спешна нужда от нова версия, твърди Александра Витце (Alexandra Witze) в статия в Nature.

Още през септември NOAA пусна предварително издание на WMM, наречено WMM2015v2, което да важи докато излезе новата версия, но без калкулатор, карти и технически бележки, които идват с пълните актуализации, разказва ScienceAlert.

Очаква се до края на месеца да се появи коригирана, пълна версия на WMM. Не е твърде рано - сегашното решение вече е остаряло.

WMM е световна карта на отклоненията на линиите на магнитното поле, които по принцип сочат. 

Изменение на магнитната деклинация за периода 1590—1990 г.

За обикновения турист усещането, че магнитното поле на нашата планета е перпендикулярно на екватора, е максимумът, който може да извлече от своя верен компас. Но в много случаи това не е достатъчно.

Нашите гимназиални учебници показват магнитното поле като поредица спретнати вертикални линии, но хаотичните завихряния на разтопените скали дълбоко под краката ни превръщат този магнитен балон в нещо твърде неподредено.

Тези отклонения или магнитни деклинации в магнитното поле могат да натрупат съществена разлика, когато се опитвате да стигнете от т. А до т. Б.

Тук идва на помощ WMM. Моделът предоставя оценка на това как постоянно променящото се магнитно поле ще изглежда в близко бъдеще. Обикновено маржовете на грешките на прогнозите му стават проблематични едва след около пет години.

По време на годишната проверка на модела в началото на 2018 г. изследователи от Националната океанска и атмосферна администрация (NOAA) и Британската служба за геоложки проучвания установиха, че разминаването на модела и реалността вече е достигнало границата си, а остават почти две години до актуализацията.

През последните години учените, които се занимават с геомагнетизма, следят отблизо полето, така че са наясно, че нещо не е наред.

Малко след пускането на сегашния модел, изследователите съобщават, че интензивна област на магнетизъм се ускорява над северната част на Южна Америка - невиждано досега движение.

Същевременно огромна част от магнитното поле, простираща се от Чили до Зимбабве, отслабва толкова, че може да пропусне опасни нива радиация и да повреди деликатната електроника на преминаващите спътници.

Позициите на магнитните полюси блуждаят в така наречените геомагнитни екскурзии (geomagnetic excursions). Магнитният северен полюс се е устремил към Сибир, след като наскоро пресече линията на международната дата.

"Движи се с около 50 км годишно. А нищо не се е променяло много между 1900 и 1980 г., но реално се ускорява през последните 40 години", разказва за Reuters Киарън Беган (Ciaran Beggan) от Британската служба за геоложки проучвания в Единбург.

Изследователите твърдят, че магнитният северен полюс „излиза“ от Канада продължава към Сибир. World Data Center for Geomagnetism/Kyoto Univ.

Изследователите не са категорични дали подобни събития предвещават пълно обръщане на полюсите или дългосрочно отслабване на цялото поле.

Накратко, никой не е сигурен какво се случва или как ще се развият тези отклонения в бъдеще. Но определено сме неподготвени, ако с магнитните полюси се случи нещо радикално като смяната на местата им.

А времето ще покаже дали тези поправки ще станат редовно събитие или петгодишният срок на всяка версия на модела се нуждае от преосмисляне.

Източник: nauka.offnews

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 19.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Споделете опита си с човека, който търси подкрепата ви. Можете да го насочите към него, използвайки дарбите и желанието му да се развива. Право на личен избор и свободна воля има всеки, но и очевидните неща са факт. Романтично увлечение ще ви направи особено чувствителни към всичко, свързано с новата ви любов.
19 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Успешно и за сетен път ще докажете и на себе си и на околните, че умеете да печелите битки, стига да сте достатъчно мотивирани. Звездите ви предупреждават, ако ще пътувате да бъдете изключително внимателни при шофиране. Възприемчивостта ви е засилена, за това смело може да се впуснете в дебрите на науката.
19 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Може би мнозина от вас имат да довършват доста задачи от седмицата, но денят не е много подходящ за целта. Просто колкото и да се стараете едва ли ще се получи нещо толкова добро, че да ви удволетвори. Не хабете време и нерви в напразно упорстване, а се заемете с нещо което наистина ви се отдава днес. Почивайте си на воля, всичко може да почака.
19 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Прекарайте деня в къщи. Вземете мерки за здравето си. За да си починете от напрежението може да се занимавате с духовни практики. Бъдете внимателни в отношенията с близките.
19 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днешният ден е сравнително успешен за вас. От вас зависи дали ще съумеете да използвате възможностите, които се откриват пред вас. Въздържайте се от необмислени ходове и не се доверявайте на непроверена информация.
19 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Чувствате прекалено много препятствия за изпълнението на плановете ви, но тревогите ви са неоснователни. Нещата постепенно ще се наредят, стига да не прибързвате. И вместо да страдате по-добре е да се замислите къде имате пропуски, и да работите върху тях. Свежите идеи, от които се нуждаете ще почерпите от емоционалната си връзка.
19 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Дайте предпочитания на по-приятни занимания и ще успеете да се освободите от натоварващи мисли. Ще възобновите силите си, грижейки се за здравето и духовната си пробуда. Спортът или физическата работа ще възвърнат добрата ви форма и ще повишат тонуса ви. Вълнуваща среща с човек от миналото.
19 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Денят е подходящ за работи, имащи отношение към огъня и желязото, за работа със земята. Не е време днес да пътувате и ако може го отложете.Не правете огромни жертви, само и само да постигнете целта си. Скоро ще разберете, че е било безсмислено. За хората на науката денят носи много потенциални възможности за открития. Обърнете внимание на здравето си и по специално на сърцето и крайниците. Използвайте възстановителни масажи.
19 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не харчете излишно, скоро може да имате нужда от повече пари. Настроението ви е добро и с каквото и да се захванете ще го свършите. Единствено проблеми със здравето могат да създадат притеснения на някои от вас. Не правете нищо на инат, станете по-добронамерени в отношенията си и ще почувствате облекчение.
19 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Поспрете забързаният си ход днес и си починете добре. Никакви спешни ангажименти няма да изникнат, нито ще се налага да спорите с близките си. Просто условията за отдих са идеални, а как ще ги оползотворите е нещо, което сами ще решите. Близък човек има нужда от съвета ви. Не натрапвайте мнението си обаче.
19 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Посветете се на личните си занимания и се изключете от външния свят. Но, освен това желаете да вземете и максималното от всичко друго. Сега може, и дано то ви направи щастливи. Пазете се от недоброжелатели, които искат да ви оплетат в интригите си. Здравословните проблеми ще се задълбочават.
19 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Ваши близки ще предизвикат значителна промяна в живота ви. Това ще ви помогне да преодолеете лично пристрастие или стара позиция. Бъдете по-гъвкави и по отстъпчиви в отстояване на мнения и позиции. Това ще ви направи по-общителни и ще ви помогне да заживеете в мир с другите и дори със себе си. Една съдбовна среща, защо не и с чуждестранни претенденти за сърцето ви. Романът ще е необичаен но непременно зареден със страст.
19 сеп 2020
Последни новини