От х:

Днес в x:

Откриха нов вирус в Китай, подобен на ебола

Новооткритият вирус е роднина на смъртоносните марбург и ебола вируси. В лабораторни условия се е прехвърлил лесно върху човешки клетки.

Семейството на филовирусите не е широко познато сред повечето хора. Но представителите на двете основни разклонения във фамилията представляват добре разпознаваеми и предизвикващи ужас понятия: марбург и най-вече ебола водят до тежки заболявания при хората с висока степен на смъртност сред инфектираните. Дори в момента в Конго върлува епидемия от ебола. Сега учените в Азия са открили нов причинител, който също е част от семейството на филовирусите.

Учени от екипа на Лин-Фа Уанг от медицинското училище Duke-NUS в Сингапур и Ченг-Ли Ши от Китайската академия на науките съобщават в изследване, публикувано в специализираното издание “Nature Microbiology”, за откритие направено в черния дроб на прилеп от вида Rousettus Pteropodinae в югозападната китайска провинция Юнан.

Свидетелства за нов род вирус

От тъкънта на животното учените са успели да изолират вирус, който генетично е различен от марбург и ебола, но съществеменно е свързан с тях. Той използва същия рецепторен протеин NPC1, за да инфектира клетките. Учените говорят за „менгла“ вирус, а името е заемка от окръга, в който е открито животното.

Изследваният генетичен материал съвпадал на 32 и 54 процента с досега известните филовируси, казват учените. Новооткритият вирус можел да бъде класифициран между марбург и ебола в дървото на произхода на вирусите, твърдят те. Можело дори да се окаже, че са открили нов род, към който се числят повече, досега непознати вируси, пише SPIEGEL ONLINE.

Рискът за хората към момента е неясен

Както при другите филовируси, сега отново съществува риск, според учените, причинителят да може да преодолява граници и да се прехвърля върху други създания. При лабораторните опити са били заразени клетки на маймуни, хамстери, кучета и хора. Все пак са необходими още изследвания, за да може да се калкулира по-точно рискът от разпространение на вируса: хипотеза, при която той „прескача“ от прилепите върху други живи същества.

Към семейството на филовирусите принадлежи още един, по-скоро непопулярен сред хората род вируси – този на куевавирусите. Той е бил изолиран през 2011 отново от прилеп, но в пещера в Испания. За този тип вирус (поне засега) не е известно да представлява риск за хората.

Прилепите към днешна дата са основните заподозрени за преноса на вируса ебола върху хората, без самите те (животните) да се разболяват. Всъщност тяхната роля в разпространението на болестта не е безспорна. Някои изследователи смятат, че макар животните да могат безопасно да приемат патогените, те не ги предават. Ето защо не трябва да се вземат никакви необмислени мерки, които да застрашават съществуването на прилепите.

Източник: megavselena.com

Коментари в сайта

Хороскоп за 04.06.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Освободете се от напрежението, загърбете минали неприятности и гледайте с надежда напред. Очакват ви успехи, основите на които дълго са поставяни от вас. Благоприятни перспективи се очертават за работещите в областта на търговията и предприемачите. Бъдете внимателни при работа с документи. Добри новини.
04 юни 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Днес ще успявате. Ще реализирате плановете си дори по-добре от предвиденото. Близък човек ще ви ангажира с проблем, по който едва ли ще можете да сте му полезни. Не позволявайте хорските приказки да променят отношението ви към определена личност, защото тя заслужава повече внимание и уважение.
04 юни 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Обзети сте от творчески идеи, които горите от желание да споделите и осъществите. Предлага ви се чудесна възможност за изява. Ще се радвате на вниманието и обичта както на близките си, така и от страна на колеги и на хора, на които ще бъдете представени. Нова сърдечна тръпка ще ви разтърси и само вие знаете колко далеч искате да стигнете.
04 юни 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Днес ще отделите повече време на работата си, служебна, делова, лична или обществена. Довеждате до край започната задача и това ви кара да прецизирате детайлите, в очакване на добри резултати. Благоприятно развитие на делови въпрос, касаещ и близките ви, свързан с имоти, дела или други начинания.
04 юни 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще отбележите ново начало за бизнеса си или друга, обвързваща ви с перспективите си активност. Измежду нещата, които определяте за важни са професионалното ви утвърждаване и личния ви живот. За последното ще се погрижите повече, предвид растящите ви желания. Поява на нов човек в живота ви или подновяване на връзка с вече познат ще придобие по-дълбок смисъл за вас.
04 юни 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Разнообразната работа днес, която ви налага общуването с много хора, може да ви изнерви. Старанието ви да сте изрядни във всичко, с което се заемете, често ще бъде проблемно, и то не по ваша вина. Можете да разчитате на помощта на близък приятел, който няма да ви подведе. Независимо от всичко бъдете усмихнати и сърдечни с другите.
04 юни 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Не всичко днес ще се подрежда според очакванията ви. Възможно де възникнат проблеми, чието решаване ще наложи компромиси от ваша страна. За да имате по-малко разочарования, ограничете контактите си до минимум. Бъдете уравновесени и резервирани към непознатите. Не парадирайте с успехите си. Ако го сторите може скоро горчиво да съжалявате.
04 юни 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Привличат ви непознати неща и затова едва ли днес ще се задоволите с обичайните си занимания. Опитвате нещо нестандартно, което ще помните дълго. Едва ли е трудно да ви привлече човек на своя страна, тъй като сте в настроение и лесно се съгласявате с привлекателни идеи. Ако започвате нещо днес, непременно го довършете, защото иначе ще си създадете двойна работа.
04 юни 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Радвате се на един полезен ден. Независимо от заниманията си ще запазите доброто си настроение и ще успеете да го предадете и на околните. Разбирате се чудесно с човек, който отдавна ви привлича и нищо чудно скоро отношенията ви да се задълбочат.
04 юни 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Разтоварващи занимания ще ви помогнат да се освободите от натрупаното напрежение и ще подобрят настроението ви. Заобиколете се с обичани хора, с които чувствата ви са взаимни. Неочаквани новини ще ви зарадват. Решението ви да помогнете на някого е похвално и ви прави чест.
04 юни 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ако трябва наложете усилия за да намалите темпото и да не сте все заети и активни просто по навик. Важно е да проявите благоразумие. Днес не всичко, което ви е доставяло удоволствие или ви е носело придобивки, ще ви въздейства по същия начин. Отделете от времето си и помогнете на близките си, но в никакъв случай не чакайте отплата.
04 юни 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Характерни за този ден са спокойствието и доброто настроение. Подхождате положително към всяко нещо, с което се сблъскате и това до голяма степен определя и добрите резултати, които постигате. Отпадат съмненията ви относно човек, когото сте считали за прегрешил спрямо вас. Имате чудесната възможност да се отпуснете и забавлявате вечерта.
04 юни 2020
Последни новини