От х:

Днес в x:

Заслон на Витоша отказал достъп на турист в новогодишната нощ, едва не умрял от измръзване

Хората, които стопанисват заслона на Витоша, до който беше отказан достъп на измръзнал човек, ще бъдат уволнени. „Ще предложа смяна на управляващите на този обект. БТС има правилник за хижната дейност, в него е записано че всички високопланински хижи трябва да осигуряват 24 часа подслон и храна на всички туристи”, заяви представител на Българския туристически съюз в предаването „Тази сутрин” по bTV.

„Пандемията нощно ходене по планините продължава, два дни преди това тези хора бяха предупредени, че няма да работи заслона. Не мога да се съобразявам с всеки, който му е хрумнало да ходи нощем по планините, всеки си носи отговорност за себе си. Не знаехме че е измръзнал човека, когато разбрахме го пуснахме”, обясни управителят на заслон Черни връх – Чавдар Ефтимов.

След опит да изкачи Черни връх в новогодишната нощ мъж едва не умира от измръзване, след като му отказват достъп до заслона в планината.

Той и неговите другари са посрещнати враждебно, а запис направен от Димитър Кенаров – единият от групата, разкрива момента на категоричния отказ, даден в изключително кризисната ситуация.

„Единственият начин, по който ги накарахме да отворят вратата беше след като бяхме извикали планинската спасителна служба – аз им казах по телефона – моля ви, обадете се на тези хора и ги накарайте да отворят вратата”, разказва приятел на измръзналия Кирил. 

Вкарах човека вътре, но му бяха крещяли – беше в далечния край на стаята, далече от печка, без да му предложат една чаша чай, споделя още туристът.  

Хипотермията не е като да си ударите пръста, един час по – късно можеше този човек да не е в съзнание, отбелязва още той.  

Източник: bTV

Видеа по темата

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Еж
    ЕЖКО- БЕЖКО
    1 0
    14:26, 5 яну 2019
    Дали ще бъдат уволнени не ми се вярва особено ако са гербаджии Но пък и тия ахмаци какъв го дирят в планината в тоя сняг и адски студ Търсят си белята
Последни новини