От х:

Днес в x:

18 °C

Засякоха планета, изпаряваща се с рекордна скорост

Съществува вид подозрително редки екзполанети. Наречени са горещи Нептуни, от потвърдените до момента 3 869 екзопланети, едва няколко принадлежат към този клас.

Сега астрономи откриха изпаряваща се планета, която може да се окаже липсващото звено.

Gliese 3470 b губи атмосферата си с удивителна скорост, по-бързо от всичко наблюдавано до момента.

Съдейки по това колко бързо изчезва планетата, тя придава тежест на хипотезата, че причината да съществуват толкова малко горещи Наптуни, е че са се смалили до мини Нептуни – един от най-широко разпространените видове екзопланети, открити от Кеплер.

“Въпросът е къде са отишли горещите Нептуни?”, казва астрономът Винсънт Буриер от Университета в Женева, Швейцария.

Горещият Нептун е гигантска планета с размера и масата на Нептун или Уран, но много по-близко разположена до звездата си – по-близко от разстоянието между Земята и Слънцето. Това я прави изключително гореща, с температура от около 927 градуса по Целзий.

Съществуват и други нептунови планети, но те са много по-отдалечени от звездите си. Горещите нептуни или просто са по-редки по принцип, или се формират, но по някакъв начин след това изчезват.

Или се превръщат в нещо друго, като последното откритие. Gliese 3470 b не е единствената изпаряваща се планета, открита до момента. Съществува и Gliese 436 b, засечена преди няколко години, но тя не изчезва със същата скорост.

Международен екип учени открил, че GJ 3470b, макар и на еднакво разстояние от звездата си, като GJ 436b, е много по-гореща и губи атмосфера 100 пъти по-бързо, според наблюденията на Хъбъл, който разкрили водороден облак около планетата.

Ако това продължи, планетата ще свърши като мини Нептун или дори като супер Земя, смята екипът.

“GJ 3470b губи повече маса от всяка друга планета, наблюдавана до момента, след едва няколко милиарда години, половината планета ще си е отишла”, казват те.

Двете планети обикалят на разстояние от около 6 милиона километра от звездите си (едва 10% от разстоянието между Слънцето и Меркурий – 58 милиона километра), но GJ 436b орбитира около старо червено джудже – сравнително студена и стабилна звезда на възраст между 4 и 8 милиарда години.

GJ 3470b обикаля около значително по-млада звезда – червено джудже на едва 2 милиарда години. Тя е много по-гореща и турболентна, което означава че до планетата достига значително повече радиация. Резултатът от това явление – наблюдаван и при други подобни планети – е че атмосферата се нагрява дотолкова, че започва да се изпарява.

Макар двете планети да са със сравнително еднакъв размер, GJ 3470b е с по-малка плътност от GJ 436b, което означава, че гравитационното привличане на атмосферата не е толкова силно. Резултат, потвърждаващ, че изпаряването на атмосферата играе основна роля за липсата на множество горещи Нептуни.

Източник: sciencealert.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 25.02.2020

Хороскоп за Овен

Овен
В забързано темпо ще минава деня ви. Използвайте енергията си за да отхвърлите повече работа, имате всички шансове за придобивки от финансов и личен характер. Ще се имате вниманието на човек, когото уважавате, и с когото ви е приятно да сте. Семейството ще ви подкрепи в предстояща надпревара с вяра в победата ви.
25 фев 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Отговорни и в добра кондиция, ще свършите повече от задачите си днес, независимо, че не ви липсва и желание за развлечения. Някои от вас ще открият за себе си своето ново поприще, на което ще посветят енергията си с удоволствие. Денят се свързва и с придобивки, най-вече за дома.
25 фев 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Подтиквани от свои мисли и планове, ще търсите пътища, чрез които да ускорите развитието на делата си. Всичко е във възможностите ви, поставили сте си реализуеми цели и ще работите за тях. Други от вас ще са изкушени от възможността да се забавляват и няма да се колебаят дълго.
25 фев 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Настроението ви е чудесно днес, а това е един необходим фактор за ползотворната ви работа. Денят ви се развива динамично, а това е добре дошло за вас. Имате реалната възможност да си осигурите сериозни финансови приходи.
25 фев 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Работата на повечето от вас днес ще премине в движение, а на някои дори може да им се наложи да пътуват по работа. Нека това обаче не ви притеснява, тъй като ви очаква един наистина ползотворен ден. Срещате различни хора, които оставят у вас чудесни впечатления. Вечерта най-вероятно ще имате нужда от почивка, затова е за препоръчване да си останете у дома.
25 фев 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Не предизвиквайте съдбата, като продължавате да работите без почивка. Подарете си повече време за себе си и споделете с хората, които ви обичат вълненията си. Длъжни сте се съобразите с нуждите си, ако не искате скоро те да се превърнат в основен фактор, с който трябва да се съобразявате.
25 фев 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Оптимистично настроени сте за бъдещето и възможните неблагоприятни новини едва ли ще ви разстроят. Наясно сте със ситуацията и добре разбирате възможностите, които ви се откриват и начините да се възползвате. Единствено прекалената самоувереност може да ви подведе в даден момент, но едва ли ще го допуснете.
25 фев 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Няма да изпуснете предлагащ ви се шанс, дори това да постави на изпитание упоритостта и отговорностите ви. Няма съмнение, че можете да се справите. В личните си взаимоотношения не бъдете прекалено прями, колкото и да се цени това, рискувате да нараните някого с откровенията си. Бъдете сдържани и дипломатични.
25 фев 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не отблъсквайте с лека ръка почитателите си, съвсем скоро може да се окажат много необходими. Перспективни делови ангажименти ще отнемат времето на мнозина от вас. Паричните постъпления от тях ще ви бъдат достатъчни да осъществите отдавна отлагани желания.
25 фев 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Днес ще ви се наложи доста да се замислите относно начина, по който ще процедирате за в бъдеще. Изводите, които правите ще ви накарат да промените решително тактиката си на работа. Намерете време за ангажимент, който сте отлагали от доста време. Може би на неочаквано място ще успеете да попаднете да ценна за вас идея.
25 фев 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Прегледайте текущите си сметка, сред тях има такива, които не могат да бъдат отлагани. Започнат проект ще продължи да ви занимава и днес. Целите, които си поставяте са реализуеми, но е време да помислите и за допълнително финансиране, предвид големите ви очаквания. Битовите проблеми няма да ви затруднят.
25 фев 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Едно събитие ще ви постави в някаква зависимост от други хора. Това няма да ви се понрави и ще търсите начини да защитите независимостта си. Ще срещнете трудности, но ще ги преодолеете. Ще откриете, че има още какво да ви развълнува извън обсега на интересите ви. Любим човек ще се погрижи за това.
25 фев 2020
Последни новини