От х:

Днес в x:

Министри от ЕС клеймят преследването на журналисти. Вицето Захариева мълчи

Насилието във всичките му форми спрямо журналисти е недопустимо. За 27 години Организацията за сигурност и сътрудничесто в Европа (ОССЕ) е натрупала достатъчно факти, за да приеме специален документ, гарантиращ тяхната безопасност.

Това заяви председателят на ОССЕ Енцо Моаверо-Миланези по време на прес-конференция в Милано на 7 декември. Моаверо-Миланези е външен министър на Италия. Той увери, че изразява общата позиция на всички външни министри от страните-членки на ЕС, които представляват организацията. 

Свободата на словото и медиите е изключително голяма ценност и ние сме длъжни да защитим тази свобода, категоричен е Моаверо-Миланези. В своето изложение той изрази загриженост за „безопасността на журналистите, плурализма в медиите, непрозрачната собственост, персоналните нападения срещу журналисти и медии, тяхното преследване“. Това крие огромни рискове за тях, докато вършат своята работа. Затова трябва да бъдат защитени“.

В българските медии не се появи дори съобщение за изявлението на председателя на ОССЕ, както и за позицията на вице.-премиерът и външен министър на България Екатерина Захариева по темата. Тя подкрепила ли е документа и какво предвижда правителството в тази посока. Български журналисти в момента са подложени на натиск от различни институции – следствие, прокуратура, данъчни и финансови структури. Медийната среда се намира в критична точка на заглушаване на свободното слово е непрозрачност на собствеността. България се намира на 111-то място по свобода на словото и медиите, което е най-ниското откакто страната ни е включена в мониторинг по измерване на този проблем. Чужди медии отдавна пишат за замърсената медийна среда в България, главна заслуга за което има олигархът от ДПС Делян Пеевски, притежаващ и контролиращ широк кръг от медии, обслужващи определени политически и корпоративни интереси.

Източник: http://frognews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини