От х:

Днес в x:

Сроковете ще бъдат спазени: Граничният пункт Рудозем-Ксанти ще се открие през 2020г

Днес в Ксанти се провежда съвместният комитет по наблюдение на програмата за трансгранично сътрудничество Гърция-България 2014-2020. 
Комитетът се председателства от Заместник министъра на регионалното развитие и благоустройство Деница Николова и Заместник министъра на икономиката и развитието на Гърция Статис Янакидис.
Сред разгледаните теми е напредъка на проектите по програмата и особено по стратегическите проекти за изграждането на ГКПП Рудозем-Ксанти и пътните връзки към него, както и за защита от наводнения в трансграничния регион, съобщава областният управител Недялко Славов, който участва в заседанието. 

За пореден път бе показана готовността на двете държави за отваряне на граничния пункт Рудозем-Ксанти и въпреки трудностите през годините, както и сложността на проекта, прогнозите са, че той ще бъде завършен успешно през 2020 година.
Днес също така са били одобрени условията за набиране на проекти за малки и средни предприятия, които да развият своя капацитет в трансграничния регион, и да допринесат за икономическия растеж и заетост.

Общата стойност за поканата е 10 милиона евро, като предприятията ще могат да получат финансиране до 200 хил.евро. Съфинансирането от страна на бенефициентите е 35 %, а максималната стойност на всеки проект може да бъде до 600 хил.евро.
Подобни проекти за първи път ще получат финансиране, допълва Славов и изразява задоволство, че двете страни са успели да постигнат съгласие за условията на кандидатстване.

СмолянБГвести

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини