От х:

Днес в x:

25 °C

Какво (не) знаем за е-винетката

Само месец ни дели от най-голямото нововъведение в системата на българските пътища през последните години. Хартиената винетка ще бъде заменена от електронна за леките коли, а продължава работата по въвеждането на тол такси за камиони и автобуси. Те ще се плащат за изминато разстояние след 16 август.

Новите електронни винетки ще се купуват през сайта bgtoll.bg, мобилно приложение, терминали за самообслужване и, както преди – в търговската мержа. Цените остават същите, като се въвежда и уикенд винетка за 10 лв., която ще важи от 12 ч. в петък до края на неделния ден.

Не сте в нарушение с валиден хартиен стикер

От 17 декември започва продажбата на е-винетки, като притежателите на старите винетки ще могат да ги валидират така да ги трансформират в електронни.

Валидирането обаче не е задължително, просто ще носи някои предимства, подчерта в студиото на „Тази сутрин” проф. Олег Асенов от пътната агенция.

„Препоръчваме тези винетки да бъдат заверени. Ако не я преобразува, потребителят не е нарушител. Единственото неудобство е, че органите за правоприлагане могат да го спрат за проверка”, посочи експертът. Той съветва при всяко положение да оставим стикера на стъклото.

Асенов допълни, че е много важно при купуването на електронна винетка да въведем правилно всички данни, защото корекциите на грешки ще могат да се правят само в пункт на АПИ.

Не полицаи, а ТОЛ полицаи

Дали сме изрядни на пътя – с платена винетка и тол такса, вече няма да следи КАТ. Това ще правят мобилни камери, разположени по републиканската пътна мрежа и т.нар. „тол полиция”. Тя ще използва специално оборудвани и обозначени автомобили.

Част от колите са още в процес на подготовка. Въпреки това екипът ни беше допуснат да снима отблизо всеки един детайл от оборудването.

„Предвижда се автомобилите да бъдат окомплектовани с LED дисплеи, така че да дават указания на другите автомобили: „Спри”, „Последвай ме” и т.н, на три различни езика”, обясни директорът на фирмата, която оборудва колите – Румен Червенков.

Върху всяка кола са монтирани GPS устройства, камери и допълнително осветление. Когато „дебне”, автомобилът е на платното, обърнат със задната си част в посока на движението. В реално време, буквално за секунди, камерата прави връзка с дата център, в който по регистрационен номер се проверява дали автомобилът е с платена винетна такса.

„Тази информация обаче се подава на следващото превозно средство, което е някъде по трасето, който има за цел да спре автомобила и да го санкционира”, посочва Червенков. Служителите на ТОЛ полицията имат право да санкционират, но само половината от тях могат да проверяват превозните средства.

Ако ТОЛ полицията ви хване в нарушения трябва да платите на място т.нар "компенсаторна" такса. За леките автомобили санкцията е 70 лв. Плащането в брой е невъзможно, защото колите са оборудвани само с ПОС терминали.

Ако не платите санкцията в на място или през банка в 14-дневен срок, следва глоба – очаква се размерът да е 300 лв. за лек автомобил.

Всички над 100 автомобила ще да бъдат напълно готови с оборудването до 17 декември тази година, увериха от пътната агенция.

Сгрешена ли е системата?

Защо електронната винетка не е по-евтина от хартиената, при положение, че вече не се налага да се плащат 5 лв. за всеки стикер? Това е един от въпросите, които Институтът за пътна безопасност задава. Според Диана Русинова от организацията ставаме свидетели на скрито вдигане на винетката.

„Разходите не намаляват, трансформират се от един тип разход в друг”, отговор и Асенов. Той посочи, че се развива търговската мрежа и има много по-сериозно правоприлагане.

Друг проблем, който виждат в неправителствения сектор, е, че договорът за изграждането на електронната система е претърпял сериозни промени и, ако в началото е имало доказване на ефективност и функционалност преди плащане, докато сега, според Руснова, ситуацията е: „Давам ви един продукт и ви казвам „Оправяйте се, платете го”.

Асенов беше категоричен, че системата се тества непрекъснато и в реална среда.

Институтът за пътна безопасност в близките дни ще разпространи повече информация за съмненията си около е-винетките.

Източник: bTV

Коментари в сайта

Хороскоп за 14.10.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Всичко градивно и в полза на повече хора ще се толерира и с попътен вятър ще стигнете до успешния му край. Възползвайте се от възможностите си, за да напреднете в бизнеса, в творческата работа, а също и в личните си дела. Търсещите ново поприще ще открият подходящата за тях обява и с навременни действия, ще получат работата.
14.10.2019

Хороскоп за Телец

Телец
Постепенно се отърсвате от спомена за дребните несполуки напоследък. Чувствате се чудесно и ентусиазмът ви е впечатляващ. Привлечени сте от предложението на свой колега, касаещо бъдещ професионален проект. Обмислете всичко добре преди да действате, тъй като начинанието крие сериозни рискове.
14.10.2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Звездите ви предупреждават да бъдете спокойни и разсъдливи, а също и внимателни във всяко действие и постъпка. В контактите си бъдете учтиви приятни и неподкупни, бъдете нащрек. Извикайте от спомените си всичките познания, които имате и ще ви помогнат да постигнете напредък в решаване на служебен проблем. Ако трябва подтиснете прекомерната си чувствителност и покажете уважение към околните.
14.10.2019

Хороскоп за Рак

Рак
Предстоящо събитие ще ви мобилизира да приключите навреме с текущите си ангажименти. Задълженията ви включват и срещи от служебен характер, за които сте подготвени. Ако срещнете раздразнение и отказ за общуване у някои, не го преживявайте. Лично за себе си намерете повече време за любов и развлечения.
14.10.2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Акцентирайте се върху реалните си възможности за реализации и не пилейте енергията си по мъгляви идеи. Запознайте се с детайлите и ги използвайте, като даденост в работата си. Ако работите в съдружие се съобразете с мнението на партньорите си, не правете нищо на инат, за да не съжалявате.
14.10.2019

Хороскоп за Дева

Дева
Потиснете съмненията си и не обезсърчавайте колегите си в общата ви работа. Бъдете последователни в действията си и не прибързвайте, за да не създавате напрежение сред околните. Осигурете си време за проучване на детайлите и ще се справите с делата си.
14.10.2019

Хороскоп за Везни

Везни
Заемате се със сериозни промени. Трудно се нагаждате към нещата, които не ви създават уют. Колегите ви проявяват интерес към особата ви и е възможно това да ви създаде проблеми. Налага се да прибегнете до незабавна намеса. Бъдете резервирани към чужди съвети и дейности, които ще ви въвлекат в конфликт с непознати.
14.10.2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Проява на добро възпитание и поведение е да сте учтиви и полезни. Имате добро сърце и няма да се затрудните, но има какво да превъзмогнете в себе си. Започната работа ще ви задържи на работното място и е възможно да отложите запланувани срещи. На склонността ви към своеволия няма да се погледне еднозначно.
14.10.2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Работата ви ще бъде успешна, но ще ви коства значителни усилия. Не отказвайте подкрепата на хората около вас, в определени моменти наистина ще се нуждаете от нея. Справяте се чудесно с проблем в личен план, касаещ отношенията ви с близък човек. Настроението ви ще се повишава и ви очаква приятна вечер.
14.10.2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
На път сте да се осъществи нещо, което отдавна ви предстои и очаквате с нетърпение. Имате благоприятни възможности днес и ще е добре, ако не ги пропускате заради други хора. Близък приятел ви доверява нещо, което не сте знаели до този момент. Опитайте се да влезете в положението му и да му помогнете.
14.10.2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Не бъдете толкова скептични, сами предизвиквате съдбата. Хабите ценна енергия за дреболии, а основното изпускате. Силни сте там, където е сърцето ви, направете го ваш бизнес и ще просперирате. Децата ще ви изненадат приятно. Ще се окаже, че сте ги подценявали напразно.
14.10.2019

Хороскоп за Риби

Риби
С каквото и да решите да се замете днес, бъдете сигурни, че ще останете удовлетворени от свършеното. Отношенията ви с човек, на когото особено държите претърпяват промяна в положителен план. Нараства уважението ви към партньор, с когото отдавна работите. Радвате се на миговете с любимия човек.
14.10.2019
Последни новини