От х:

Днес в x:

Марио Бисеров: Сливане на Мариците с АЕЦ Козлодуй е схема за 2 милиарда (обновена)

Идеята за сливане на Мариците с АЕЦ Козлодуй прилича на съмнителна схема за много пари. Това заяви на пресконференция днес в Хасково шефът на местната структура на “Подкрепа” Марио Бисеров.

Той изцяло се присъедини към справедливите искания на миньори и синдикати Мариците да продължат да работят. Иначе на улицата ще остана хиляди хора, и то не само от мините, но и от свързаните браншове.

“Аз няма да повтарям съображенията им, само ще кажа, че са прави. Но ще обърна внимание на една идея – за сливане на Мариците с АЕЦ Коздолуй, за която чух по медиите. Тази идея бе подкрепена и от хасковския депутат и шеф на енергийната комисия в парламента Делян Добрев”, обясни Бисеров.

“Мариците имат към 100 милиона дългове, а АЕЦ е на печалба. Очаква се при сливането атомната централа да изплати дълговете им. А Мариците след няколко години така или иначе ще спрат работа заради вредните емисии. И тогава някой ще ги купи на безценица”, разви подозренията си синдикалният шеф.

“Ще попитате: А защо му е да ги купува? Защото след това тази площ, общо около 240 000 декара, ще трябва да бъде рекултивирана с европейски средства и това ще струва около 2 милиарда лева”.

Марио Бисеров припомни как при закриването на мина “Здравец” в Димитровград преди 17-18 години, надземната част на мината, 12 декара, е била рекултивирана, като това е струвало по 50 000 лева на месец.

“Тогава едни хора направиха голяма далавера. Сравнете парите за тези 12 дка с 240-те хиляди декара на Мариците и ще видите за каква мащабна схема става въпрос”, допълни Бисеров.

Синдикалистът изрази подкрепа и за мащабните хасковски протести срещу системата. “Аз съм професор по протестите. Някои от тези млади хора, които сега протестират, не са били родени, когато ние някога издигахме барикади. Затова казвам – протестите са автентични. И доказателството е точно това, с което се опитват да ги атакуват – разнородните им искания. Ако протестът бе иницииран от една организация, щеше да има еднакви плакати, еднакви искания”, аргументира се професорът по протестите.

Haskovo.net не успя да се свърже с депутата Делян Добрев за коментар на думите на Бисеров.

Допълнение: Малко след публикуването на тази обява Делян Добрев се свърза с редакцията и обяви думите на Марио Бисеров за спекулация. "Не знам дали г-н Бисеров е ходил в мините и дали познава дейността им. Но тази рекултивация, за която говори, се извършва непрекъснато и е за сметка на самата мина. Това са открити рудници и след изчерпването на залежите в даден участък, той подлежи на рекултивация. В този смисъл територията на тези мини на практика е рекултивирана. Освен това тази идея - за сливането с АЕЦ Козлодуй, е отпеди 6 месеца. Сега се обсъждат други мерки,", заяви Делян Добрев. 

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (14)

  • 1
    Ня
    някой
    33 -5
    16:14, 29 ное 2018
    брата на христо бисеров взел да дава акъл
  • 2
    Ив
    Иван Райчев
    32 -4
    16:58, 29 ное 2018
    Марио брат ти Хр. Бисеров от ДПС кога ще го съдят?
  • 3
    Ма
    мастикаджия
    28 -7
    18:22, 29 ное 2018
    Що ,бе ,човекът е прав.А и не дава акъл.Тия дни внимателно слушах коментарите. Мариците са последният кахър на Европа. А май някой иска да си пласира пелетите на пазара.Познайте кой е той.
    • Ед
      един от нас
      13 0
      08:28, 30 ное 2018
      ами на Александър Добрев заводчето. А кой е Ал.Добрев?
  • 4
    Су
    СУДЖУК
    24 -5
    18:23, 29 ное 2018
    Д Д - Делян Далаверата
  • 5
    Си
    синдикалист
    15 -4
    19:39, 29 ное 2018
    И аз искам печка на пелети без пари.
  • 6
    Си
    синдикалист
    15 -5
    19:45, 29 ное 2018
    Кръшков ,приятелю,аз съм бе .Марио.Много те моля прегледай линка.Интервю с Добрев от 30.10.2018 по Неделя 150.Съвсем скоро е. Аз от там знам за идеята да се слеят Мариците и АЕЦ.Ха да видим кой е лъжец!
    Виж последния абзац.
    http://bnr.bg/horizont/post/101025438/delan-dobrev-opitite-da-se-kaje-che-rabotata-na-parlamenta-zavisi-ot-registraciata-na-dps-sa-neseriozni
  • 7
    Iv
    Ivan
    18 -6
    20:13, 29 ное 2018
    Оле майко, ти къде се беше скрил бе? Какво разбираш ти от енергетика, ти, точно ти? Какви рекултиваци, какви ниви и 240 хил декара, ти наясно ли си колко е целия маришки басейн? Това не ти е партията майка
  • 8
    Са
    Саниран
    19 -3
    23:21, 29 ное 2018
    Попитайте Делянчо , по каква специалност му е дипломата , има ли нещо общо с енергетиката , колко стаж има като енергетик , освен като случайно попаднало "симпатично и надеждно " момченце в министерството на енергетиката като зам.министър. Кипри се на разни бизнес форуми зад гърба на "редник Киро" , пази тайни със Цв.Цв. и се кръсти всеки ден , някой благодетел , да не му запали врата.
    • Би
      Биг Брадър
      3 -19
      07:56, 30 ное 2018
      Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара, натиснете тук
  • 9
    Бо
    Бондьо
    10 0
    10:05, 30 ное 2018
    между другото и аз това си мослех. Какъв "експерт" може да бъде човек, който се е занимавал с енергетика само и единственно от бюрото си в министерството. Не го познавам човека, може да е много кадърен, но по- скоро самата идея ме озадачава. И Караянчева го хвалеше какъв експерт бил Добрев, в Шоуто на Слави. За мен експерт би бил човек който е работил от другата страна на барикадата, ако не и да е учил нещо по специалността. Защото от управленческата страна света изглежда различно и интересно, но винаги по- розово.
  • 10
    Ко
    КОНДЮ
    10 -1
    11:28, 30 ное 2018
    Енергийните познания на Делянча се простират дотолкова да зная от кой ключ се пали лампата му в апартамента Завършил езикова гимназия и вроден тарикатлък койтко не можге да му се оспори след това в Америката някакъв колеж и -----ХОП член на герба в Хасково От Хасковото по стечение на обстоятелствата в Софията Такъв е пътя на Цецка Цвета че и на Бойко и Цвъцко
  • 11
    Tu
    Tu144
    2 -4
    14:54, 30 ное 2018
    Марио и ти ли си от ДПС-то или само брат ти за пари е готов дори марсианец да стане
  • 12
    ..
    ..българче да се наричам..
    1 0
    16:50, 1 дек 2018
    Голямо лапане, да се чуди човек докога??? Ама не ,докога ще лапат, а докога ще ги траем.. че то иначе кучетата си лаят, а керванът - върви

Още новини

Последни новини