От х:

Днес в x:

Преспи 1 метър на Дуранкулак. Отвориха затворените пътища

Жълт код за опасно време с ниски температури е обявен за по-голямата част от страната. В Югоизточна България и по Черноморието има предупреждение за силен вятър. И дневните температури ще останат под нулата.

Справка на АПИ към 6 часа сочи, че вятър духа в областите Бургас, Варна, Добрич, Ловеч, Перник, Плевен, Пловдив, Разград, Русе, Силистра, Смолян, София, Търговище, Хасково и Шумен.

Пътните настилки са предимно мокри, по усойните и планински райони частично заледени, обработени и проходими при зимни условия. Дъжд вали в района на Гоце Делчев , Микре и Дойренци в ловешка област.

Сняг вали в областите Бургас, Варна, Габрово, Кюстендил, Пазарджик, Пловдив, Сливен, Смолян, София, Стара Загора и Хасково, както и в района на проход „Предел“, Юндола, Попови ливади, Сатовча и Добринище , Враца и Леденика, Ловеч, Троян, Ябланица, Априлци, Шипково, „Троянски“ проход, Берковица.

Предстои възстановяване на движението по пътя Дуранкулак – Кардам, по който късно снощи трафикът за всички превозни средства бе ограничен поради снегонавявания. Роторен снегорин разчиства близо 9-километровия участък между селата Рогозина и Спасово. От силния вятър има преспи над 1 метър. 

В област Бургас от придошлите води на река Велека е ограничено движението на леки автомобили до 3,5 т по път III-9901 Синеморец - Резово. 

Сутринта всички автомагистрали и първокласни пътища са отворени за движение.

Снегът натрупа в цялата страна / БГНЕС В цяла София улиците са обработени със смеси срещу заледяване. Над 140 снегопочистващи машини са на терен. Обработват се трасетата на обществения транспорт, основни улици в кварталите, стръмни участъци и мостове и частично вътрешноквартални улици, съобщават от Столична община. На Витоша е извършено опесъчаване и снегопочистване. Всички линии на обществения транспорт се движат по обичайните си маршрути. Аварийни екипи са реагирали на 4 сигнала за паднали на пътното платно клони на дървета. През нощта във всички райони на Столичната община са направени обработки със смеси срещу заледяване. Извършват се обработки в южни райони като Младост, Изток, Витоша. Всички линии на обществения транспорт се движат по обичайните си маршрути, съобщиха от общината.

Между 10 и 15 см сняг натрупа по проходите в Смолянска област. Според данни на Областното пътно управление, пътищата на републиканската мрежа са почистени и обработени с пясък и сол. Шумен В Шуменско, пет села са без ток, няма затворени пътища в областта и в област Русе, няма проблем с движението по Дунав мост след вчерашните затруднения заради снеговалежа.

В Добрич и района се очаква силен североизточен вятър, в откритите полета ще доведе до натрупване на преспи. Минути преди 7 ч. е подаден сигнал за закъсал микробус до село Сенокос, тръгнал да превозва пациент за хемодиализа. Екипи на Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и зашита на населението“ (ПБЗН) са оказали помощ. Оказано е съдействие и на три автомобила, закъсали до разклона за село Одърци.

В Монтанско няколко села са без ток. Все още няма ток в някои села в Монтанско, работи се по отстраняване на проблема. Пет села са още без електрозахранване. Причината е – паднали дървета върху проводници.

Граничният пункт при Кайнарджа край Силистра е затворен заради обявения жълт код вчера от румънската метеорологична администрация. Очакванията са в област Калараш да има снегонавявания и обилни снеговалежи. От Гранична полиция обявиха, че фериботните обстановки на Свищов-Зимнич, на Никопол няма да работят, а тази на Оряхово ще работи само през светлата част на деня. Пътят Русе-Бяла, Русе-Силистра, Русе- Разград е отворен за движение. Ситуацията е нормална, почистено е до асфалт.

В област Враца е обявен предупредителен код за очаквани ниски температури, преодолени са проблемите с електроснабдяването на селища в общините Враца и Роман

Източник: БГНЕС

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини