От х:

Днес в x:

Пълна зала за премиерата на „Палимпсест“ на Ели Видева в „Заря“

    Малката зала в читалище „Заря“ се оказа недостатъчна да побере почитателите на поетесата Ели Видева, която представи новата си, 10-та поред поетична книга „Палимпсест“ във вторник вечерта. Стихосбирката бе представена от Недялко Бакалов.

    „Човек и добре да живее, среща Иван Митев и представя стихосбирка на Ели Видева“, започна Бакалов. А от срещата на Ели с Иван се появява „Палимпсест“, продължи той. Стихосбирката на Ели Видева е издадена от издателството на Иван Митев „Опонент“.

    Палимпсестът е текст, изписан върху внимателно заличен върху пергамента предишен текст. В миналото материалът за писане е бил рядкост, затова е бил използван многократно.

    „Преди години видях в един научно-популярен филм, че науката вече разполага с метод, който разчита 5-6 и повече слоя заличени текстове. Това ме накара да се замисля дълбоко – а не представлява ли и човешката душа такъв един палимпсест, не се ли опитваме непрекъснато да заличаваме в паметта си минали случки и събития и да ги заместваме с нови. И понякога изведнъж едно такова забравено, заличено събитие в паметта ни изведнъж се появява. Защото това е човекът – низ от събития и чувства, някои потиснати в паметта ни, но те са си там. И това е животът ни – не са парите, вещите, имотите. А нашите преживявания, чувства, мисли“, разказа пред препълнената зала Ели Видева.

    Очаквайте по-късно днес интервю с поетесата Ели Видева.

    Тодор Кръшков     

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини