От х:

Днес в x:

Незаконните такси за гражданското състояние падат

Таксите, които сега хасковлии плащат за отразяване на съдебни документи и такива по гражданското състояние, издадени в чужбина, са незаконни. Затова и отпадането им е предложено за гласуване на следващата сесия на Общински съвет. За целта трябва да бъде направена корекция в Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цените на услугите в Хасково, приета през  2003 година локално, в разрез с настоящото законодателство.

Тези такси са от порядъка на 50 лева, бързата услуга е 70 лв., експресната -120 лв. за гражданското състояние, таксата за отразяване на съдебни решения от чужбина е 50 лева.

Хората, които се възползват от тази услугата са незначителен брой в Хасково, но въпреки това е необходимо премахването на такси по тях, тъй като в момента на практика те са незаконни. Такива са, защото няма акт от по-висока степен, с който да се урежда събирането им, което пък означава, че Общинските съвети не могат да определят съществуването им. Причината е, че например  производството по признаване на чуждо съдебно решение не е самостоятелно производство и не представлява услуга, обясни заместник-кметът на Хасково Велин Балкански.

Докладната за отпадането на таксите е внесена от кмета Добри Беливанов. Казусът ще бъде решен на предстоящото заседание на общинския съвет идния петък.

 Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини