От х:

Днес в x:

24 °C

Самолет лети на йонен вятър, без движещи се части (видео)

езшумен самолет без движещи се части осъществи първи полет:

Учени създадоха изцяло тих самолет, който лети без никакви движещи се части, като нещо пристигнало направо от научната фантастика.

Самолетът ще може да лети на сравнително дълги разстояния, въпреки че изобщо не разполага с никакъв пропелер, турбина или каквито и да било движещи се части.

Той сякаш плава във въздуха

Вместо да използва някакъв двигател или механизъм, самолетът лети с помощта на „йонен вятър“ – движейки се на електрически заредени молекули от въздуха, които го изтласкват напред.

При тестовете безпилотните самолети с мощност получавана от батерии, които тежат само пет килограма, са поддържали полети продължили 60 метра при средна височина от едва 0,47 метра.

Но неговите изобретатели вярват, че подобно на ранните експерименти на братята Райт преди повече от 100 години, такова малко начало в крайна сметка ще преобрази лицето на авиацията. Още в близко бъдеще може да се използва йонно вятърно задвижване за осъществяване на тихи полети, прогнозира екипът.

Според учените, в близко бъдеще технологията може да се съчетае и с конвенционални системи за задвижване, за да се произведат високоефективни хибридни пътнически самолети.

Водещият изследовател д-р Стивън Барет от Технологичния институт на Масачузетс, в САЩ,  заявява:

„Това е първият осъществен полет на самолет без движещи се части. Той потенциално открива нови и неизследвани възможности за въздухоплавателни средства, които са тихи, механически по-прости и не излъчват горивни емисии“.

Барет разкрива, че той е бил частично вдъхновен от телевизионния сериал „Стар Трек“, който гледал като дете. Бил е особено впечатлен от футуристичните самолети в сериала, които във въздуха не предизвиквали никакъв шум или изгорели газове.

„Още тогава това ме накара да мисля, че в дългосрочен план самолетите няма да имат витла или турбини“, казва д-р Барет.

„Те ще бъдат по-скоро като совалките в „Стар Трек“, които излъчват просто синя светлина и тихо се плъзгат“.

Тестовият самолет, описан в списание Nature, носи редица тънки проводници, нанизани под предния край на крилата си. Ток с високо напрежение, преминаващ през проводниците, зарежда отрицателно електроните от околните въздушни молекули. Това създава облак положително заредени йонизирани въздушни молекули, привлечени от друг набор от отрицателно заредени жици в задната част на самолета. Докато текат към отрицателния заряд, йоните се сблъскват милиони пъти с други въздушни молекули, създавайки натиск, който бута самолета напред.

Едно от най-големите предизвикателства пред екипа е било проектирането на захранване, което би генерирало 40 000 волта от батерията на самолета.

Сега учените се опитват да създадат йонизиращ вятър с по-малко напрежение.

Д-р Барет казва: „Отне много време, за да стигнем дотук. Вече можем да кажем, че възможностите за този вид задвижваща система са жизнеспособни.“


Източник: megavselena.com

Коментари в сайта

Хороскоп за 19.09.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Ще срещнете неразбиране и това ще създаде пречки. Приемете всяка подкрепа, не се лишавайте от предлагащи ви се улеснения. Отношенията ви с привлекателна за вас личност ще се развият според желанията ви. Нужно е още малко време преди да откриете взаимно чувствата си. Не предизвиквайте събитията с настойчивото си поведение.
19.09.2019

Хороскоп за Телец

Телец
Не ви очакват препятствия при деловите ви ангажименти, а пък и партньорите ви са позитивно настроени. В личен план можете да направите нещо ново, с което да зарадвате любимия си човек. Повярвайте на грижите му и повече не подлагайте на съмнение усилията му да ви прави щастливи.
19.09.2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Пътувания, срещи или творчески търсения са сред нещата, с които предстои да се занимавате днес. Предложение за работа по нов проект или друга добра възможност ще насочи интереса ви в избраната от вас сфера. Но също така са възможни разминавания с хора, които не мислят като вас. Бъдете търпеливи.
19.09.2019

Хороскоп за Рак

Рак
Периодът на затишие скоро ще свърши. За това не пропускайте да наваксате всичко онова, за което не ви достигаше време до сега. Радвайте се на деня, защото ще ви направи щастливи с присъствието на любим човек или нова придобивка. Ще имате настроение за забавления и романтични закачки.
19.09.2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Придържайте се към програмата си днес и избягвайте рисковани инициативи. Денят не е подходящ за дръзки постъпки и мащабни начинания. Вероятността да не успеете, ако решите да ги предприемете е значителна. Личния ви живот и по-точно отношенията с любимия човек или пък желана от вас личност са източник на приятни емоции и ви носят пълно удовлетворение.
19.09.2019

Хороскоп за Дева

Дева
Поставяте си много задачи и времето може и да не ви стигне, но ентусиазмът ви е налице. На първо време се погрижете за здравето си - вашето и на близките ви. Финансови затруднения ще охладят желанието ви за харчене, както и могат да се явят препятствия по отношение на предстоящо пътуване.
19.09.2019

Хороскоп за Везни

Везни
Нерешени проблеми от миналото ще ви напомнят за себе си. Повече няма да отлагате и ще им се посветите, този път успешно. По-малко занимавайте околните със себе си, освен, ако няма да ги зарадвате с нещо приятно. Финансовите ви дела търпят развитие, за някои в положителна посока. Прагматичният ви подход дава резултати.
19.09.2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Бъдете по-ограничени и ще избегнете по-сериозни недоразумения в дома и семейството. Не се обвързвайте с нищо свързано с много хора. Помислете над стореното до тук и направете план за идните дни. Не съжалявайте за миналото. Времето днес е подходящо за усъвършенстване. Не се поддавайте на фалшиви емоции и лесно печелене на пари. Знаете истината за безплатните обеди. Помислете си кое си струва да запазите и за в бъдеще.
19.09.2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще бъдете мотивирани и ще действате с желание и хъс. Преградите ще са лесно преодолими. Подкрепа от силните на деня. Що се касае до любовта, там успехът също няма да ви подмине. Налице са всички предпоставки да спечелите сърцето на любимия човек, всичко зависи от вас.
19.09.2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Нищо не ви липсва да получите това, което искате. Достатъчно е да го пожелаете, другото само ще си дойде на мястото. Използвайте силата на разума си и търсете проявление на чистите си мисли, без да се обвързвате със съмнителни хора и условия. Дръзновението ви е вашия печеливш ход днес.
19.09.2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Стремите се да бъде добри в работата си, поради което полагате доста усилия и търпение. Това е похвално и не се учудвайте, ако ви предложат промяна на служебното ви положение.Покажете на хората, които обичате истинските си чувства.
19.09.2019

Хороскоп за Риби

Риби
Въпреки затрудненията, които срещате за момента ситуацията е доста благоприятна. Желанието ви да успеете изглежда несломимо и бавно и сигурно получавате това, към което се стремите. Ангажимент, свързан с ваш близък може би ще отнеме част от времето ви, но това няма да повлияе съществено на плановете ви. Бъдете по-умерени в думите си спрямо любимия човек.
19.09.2019
Последни новини