От х:

Днес в x:

Искат меморандум за мерки срещу разпространението на птичи грип в Хасково

Птицевъдите от Хасковски регион ще се съберат на среща заедно с институциите, за да бъдат набелязани конкретни мерки за ограничаване на птичия грип. Региона на Хасково е сред най-засегнатите от заразата с регистрирани  9 от 26-те огнища в страната.
Птицевъдите ще настояват областният управител на Хасково да приеме срещата като домакин. Една от целите е да се уговори информационна кампания, който още един път да напомни на по-малките стопанства за начина на разпростарнение и за предпазване от птичи грип, информира Павел Челебиев, който е сред най-мощните представители в бранша, но и най-засегнатите от болестта, не само в Хасковски регион, но и в страната.
Според Челебиев големите компании поне от година влагат средства в превенцията, но заразата не може да бъде овладяна, тъй като в така наречените „заден двор“- малки обекти с птици по 20-30 броя, такива не се вземат. Имаше стопани, които цяло лято не си затвориха патиците и негативните резултати в момента са на лице, коментира той. 
Затова на срещата с колегите му от бранша и БАБХ целта ще е не само да се изградят ясни правила за спазването на превантивните мерки, а ще се търси, като ефективна мярка и подписването на споразумения или меморандум за прилагането и спазването им.
„Целта на този документ е черно на бяло да се разпише, че  едните ще спазват правилата, а другите ще осъществяват контрола за това, но не проформа“, коментира Челебиев. 
За изработването на конкретни съвместни  инициативи за биосигурност  от по-големите оператори и БАБХ по области е взето решение по време на среща  в Пловдив.
 
 КРасимира Славова
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини