От х:

Днес в x:

Красимир Вълчев доволен от парите за образование

Министър Красимир Вълчев е доволен от увеличението на бюджета за образование за следващата година. Въпреки че средствата остават недостатъчни, увеличението на учителските заплати с 20% през следващата година е положително.

Припомняме, половината от увеличение ще дойде от увеличението на заплатите като цяло в бюджетния сектор, а останалите 10% от решението за увеличение в сферата.

По думите му парите никога не стигат, но средствата, получени през настоящата година и предвидените в бюджет 2019 г., са добри, защото досега не е имало такъв ръст на средствата за образование.

Според Вълчев, средната учителска заплата за страната трябва да достигне до над 125% от средната работна заплата. В бюджета за догодина са предвидени 400 за училищно и предучилищно образование.

В ефира на БНТ Красимир Вълчев посочи, че предстои да се подпише анекс към колективния трудов договор със синдикалните организации и организациите на директорите на образователните институции. Целта при разпределението на средствата да има по-добро финансиране в разходния стандарт, така че допълнителни средства да се отделят към малките отдалечени общини, където има повече деца от уязвимите групи.

"От доброто образование зависи дали ще имаме добри и мотивирани учители. Предстоят още два бюджета, за да бъде изпълнен докрай ангажиментът към учителите", изтъкна Вълчев.

Той отново призна за проблема с кадрите в образованието, където почти половината от заетите са до 10 години от пенсионна възраст.

"Не трябва да изтървем нито едно дете от образователната сфера", заяви той.

Като друг проблем в сферата Вълчев открои разклатеното доверие към учителите и това, че учителската професия е загубила уважение в обществото. От друга страна учителите би трябвало също да бъдат по-комуникативни.

"Най-важният фактор е мотивираният и работещ учител, неговата подкрепа би могла да подобри образователните резултати", подчерта той.

Красимир Вълчев защити идеята на МОН за придобиване на педагогическа квалификация, или т.нар. "бърза писта", в която специалисти, които нямат педагогическа правоспособност могат да придобият такава за 1 година.

Източник: БНТ

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини