От х:

Днес в x:

Депутатите единодушно приеха законa за хората с увреждания на първо четене

Депутатите единодушно приеха на първо четене изцяло новия закон за хората с увреждания.

Законопроектът е внесен от Министерски съвет и предвижда от 1 януари 2021 г. да се създаде Държавна агенция за хората с увреждания, която да изготвя индивидуалната оценка на потребностите и координиране на политиката за правата на хората с увреждания. Целта е единната структура да координира изпълнението на цялостната държавна политика в тази област.

Създава се и Съвет за наблюдение, който да гарантира защитата на правата и да извършва дейности по насърчаване, защита и наблюдение на прилагането на Конвенцията за правата на хората е увреждания.

Определят се още нови форми на подкрепа, идентифицирани чрез индивидуална оценка на потребностите. Новият подход при изготвяне на индивидуалната оценка предвижда тя да се извършва от специализирани отдели към дирекции „Социално подпомагане". Специализираните отдели ще бъдат сформирани от квалифицирани експерти, обучени за работа с хора с увреждания.

На законово ниво се предвижда определянето на конкретните видове подкрепа, състояща се от два компонента - месечна финансова подкрепа, която компенсира разходите, както и целеви помощи съобразно вида на увреждането и в зависимост от потребностите на оценяваното лице.

В спорен момент се превърна една от разпоредбите в закона, предвиждащa ресорният вицепремиер да оглави Националния съвет за интеграция на хората с увреждания. Оказва се, че това следва да бъде Валери Симеонов, за чиято оставка дни наред настояват протестиращите майки от инициативата „Системата ни убива“.

Категорично против това се обявиха от ДПС. „Предвид актуалната ситуация около вицепремиера, за когото става въпрос, за нас е категорично недопустимо сега той да оглавява тази институция“, категоричен бе Хасан Адемов. Той призова дискусията по темата да продължи между двете четения, защото има различни мнения по въпроса.

Междувременно от парламентарната група на ГЕРБ обявиха, че между двете четения на законопроекта ще предложат промени, предвиждащи Съвета да продължи да бъде оглавяван от министъра на труда и социалната политика.

„Няма драма. Ние сме на първо четене на Закона за хората с увреждания. До влизане в сила на този закон, председател на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания е министъра на труда и социалната политика“, припомни Ангелова.

Тя призова всички народни представители да подкрепят предстоящото приемане на законопроекта, защото според нея с него се постига балансирано решение на всички проблеми.

В закона се предвижда още от 1 януари 2020 г. финансирането и предоставянето на помощни средства, приспособления и съоръжения и медицински изделия за хората с увреждания да се осъществява от системата на здравеопазването. Регламентира се нова форма на заетост – защитената заетост за хора с трайни и множество увреждания, осъществявана в центрове за защитена заетост, които могат да се създават към специализираните предприятия и кооперации на хора с увреждания.

Подкрепа за законопроекта на първо четене изразиха от опозицията в лицето на БСП, но поеха ангажимент да направят предложения за промени между двете четения. „Липсва финансова обосновка на предвидените в Законопроекта за хората с увреждания дейности“, смята Георги Гьоков. Той изрази надежда новият закон да стане основа за преодоляване на предизвикателствата и да даде възможност хората с увреждания да бъдат интегрирани. „За да стане законопроекта работещ закон, предстои още много сериозна работа“, категоричен бе Гьоков.

Положителна оценка за предвидените промени дадоха и от групата на „Обединени патриоти“. „Няколко важни глави в този закон показват неговата всеобхватност – индивидуална оценка на потребностите на хора с увреждания, подкрепа за социалното им приобщаване, образование, заетост, достъпна среда и лична мобилност, регистри и критерий за национално представителство. Доста широка гама от неща са съобразени в този закон“, заяви от парламентарната трибуна народният представител Калин Поповски. 
 

Източник: БГНЕС

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини