От х:

Днес в x:

Пчелите замлъкват по време на пълно слънчево затъмнение

Поведението на животните по време на слънчеви затъмнения е добре проучено през годините. Знаем, че птиците и дневните риби в рифовете си лягат, нощните риби започват да се появяват, шимпанзетата се събират, а кравите продължават да пасат както винаги.

Проект за гржданска наука наблюдава как се държат пчелите по време на пълното слънчево затъмнение на 21 август 2017 г., което обхвана Америка  Замисъла на изследователите от университета в Мисури обединява над 400 учени, граждани и учители. Те създават 16 акустични мониторингови станции по пътя на затъмнението в Орегон, Айдахо и Мисури, за да слушат и запишат всяка пчела.

Системата за записване на опрашващата дейност на пчелите се състои от малки USB микрофони. Те били окачени на места далеч от човешко присъствие, с високи нива на активност на опрашване на пчелите. На някои места имало също светлинни и температурни сензори.

Когато затъмнението  свършило, устройствата били върнати в лабораторията където събраните данни били обработени. Учените очаквали, на база предишни публикации, че активността на пчелите ще спадне, когато светлината помръкне по време на затъмнението и ще достигне до минимум, когато настъпи пълното затъмнение. Но не очаквали, че промяната ще бъде толкова рязка, че пчелите ще продължат да летят до настъпването на пълното затъмнение и малко след това, но ще спрат всичките изведнъж в пълната фаза на затъмнението.

На всичките 16 места само едно единично, самотно пчелно бръмчене е записано по време на пълното затъмнение.

Но това, което чули изследователите точно преди и след това - по времето, когато Луната постепенно затъмнявала слънчевия диск, също било доста интересно  Пчелите летяли в по-бавен полет. Вероятно обяснението е, че пчелите обикновено се придвижват по-бавно привечер, когато се връщат в кошера. И като птиците и рибите, като че ли и те смятат внезапния мрак от затъмнението за края на деня.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини