От х:

Днес в x:

Община Минерални бани прехвърли 50 язовира на държавата

50 водоема на територията на община Минерални бани са вече под шапката на държавата. Те са прехвърлени с решение на местния парламент заради липсата на ресурс от местната хазна за поддръжката им.

За поддържането на язовирите предстои изграждането на контролно измервателни системи, програми за технически контрол, ще се правят единични и комплексни изследвания, както и анализи за техническото състояние. Ще бъдат обособени и експертни технически съвети, ще се назначи и обучи експлоатационен персонал. Това обаче не е по силите на общината. Язовирите нямат изградени основни изпускатели, които към настоящия момент се изискват от Агенцията за метерологичен и технически надзор.

Повечето от язовирите са с нарушени стени, преливници, изпускатели и реално не функционират като изравнители.

Необходими са аварийно възстановителни работи за всеки язовир – по дига, откоси, изпускател и преливник. За ремонтно- възстановителните работи на един язовир с площ 10 дка се изискват минимум от 3 до 5 хиляди лева, допълнително трябват и средства за техническо обслужване и персонал по поддръжката.

Община минерални бани е поредната в Хасковски регион, който прехвърля язовирите на територията си към държавата. След като срокът за това изтече, предстои обобщаване на данните. Според първоначалните прогнози от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор се очаква близо 80% от общините да са прехвърлили на държавата проблемните си язовири поради липса на средства за поддръжка на съоръженията.

Haskovo.net

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ке
    Кенанския Маймун
    7 -3
    13:52, 8 окт 2018
    свършиха магистралните далавери , свършиха санирането
    ...
    сега е ред на язовирите
    ...
    Алелуя Майки Форукомски и Герберастки :))
Последни новини