От х:

Днес в x:

Хасково е част от Европейските дни на птиците

Изображение 1 от 6

    Децата на Хасково включиха града в инициативите в 28 държави -част от Европейските дни на птиците. През 2018 година  се отбелязват 25 години от старта на отбелазването на дните на  Стария континент, които се организират, за да напомнят за видовете мигриращите птици и техните местообитания.

    Екофорумът е по идея а BirdLife International и в него участват хора от Европа и Централна Азия. Традиционно тези дни се отбелязват в първата седмица на октомври, тази година са на а 6 и 7 октомври. Пет града в България стават част от тях. Организатор е Българското дружество за защита на птиците, като партньор на BirdLife International.

    За да се включат във форума  в началото на централната алея на парк „Кенана”  в Хасково днес се събраха много деца със своите  родители. Някои от тях наблюдаваха полета на птици през орнитоложката тръба, поставена до „Арката”. Други рисуваха на лист популярни видове, които са уникални за България и Европа и обитават Хасковския край. По-големите организираха и инициатива за рисунка на асфалт. Всички правиха и хранилки за птици.

    Много от посетителите на щанда, който беше организиран от местните околози се запознаха с различните видове птици. За всеки имаше подарък -спомен от днешния ден. Някои си избраха уникалния комикс „Зоомикс”, в който се разказва за характерните за района обитатели от животиниския свят.  От орнитолога Стойчо Стойчев научиха, че милиони мигриращи птици ще напуснат Европа тези седмици, отправяйки се към техните места за зимуване в Африка.

    По време на миграцията птиците преодоляват хиляди километри и преминават през много опасности, разположени по техните въздушни маршрути.

    Всяка година при инициативите се  води и статистика за броя на хората, които ще се включат в различните инициативи и за видовете и броя на птиците, които те са наблюдавали.

     Haskovo.net

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (2)

    • 1
      Ми
      митю клявката
      23 -7
      16:24, 6 окт 2018
      Скоро ще има.Европейски ден на българите!
      Ще ни разглеждат,като изчезващ вид!
      Ще имунизират и ваксинират останалите европейци против опасния вирус ГЕРБЕРЕ ,който ни унищожава поголовно и до крак!
    • 2
      Ня
      Някой
      5 -4
      09:41, 7 окт 2018
      Това не е ли Миленчето дето беше зам.кмет? Хубавица си е тя!
    Последни новини