От х:

Днес в x:

Mинистър Караниколов: Бизнесът в България започва да отказва поръчки, защото няма кой да работи

Големият проблем вече не е корупцията, а работната сила. Бизнесът в България започва да отказва поръчки, защото няма кой да работи. Това заяви пред bTV министърът на икономиката Емил Караниколов.

"В момента у нас има голяма заетост и бизнесът плаща заплати. Въпросът е, че започват да отказват договори и нови поръчки, защото няма кой да работи", каза Караниколов.

Според него краткосрочните мерки включват обръщение към българските малцинства в съседните страни с призив да ги върнем у нас. В момента сме се насочили към малцинствата в Украйна, Молдова и Армения, каза министърът на икономиката.

Относно цената на газа, за която преговаряме с Газпром, министър Караниколов заяви, че тя се формира на световния пазар, не е от нас. Ние не сме производители на газ, за да можем да влияем, заяви още министърът. Газът се вдига на световния пазар, както и продуктите, които заместват газа, допълни той.

По думите на министъра повишаването на цените на някои хранителни продукти, например на хляба, не е само заради поскъпването на газа. Друг основен компонент - пшеницата се вдига на световния пазар, тъй като реколтата в световен мащаб беше лоша, изтъкна той.

Относно повишаването на цената на парното, Караниколов заяви, че държавата трябва да мисли. Той изтъкна, че има специални субсидии за социално слабите, за които е невъзможно да плащат.

Доходите трябва да растат повече, по-бързо и с по-голям процент, отколкото разходите на хората, допълни Емил Караниколов.

Източник: bTV

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Хр
    храбрият войник ШВЕЙК
    2 0
    15:35, 4 окт 2018
    Иван Славков беше казал------- историята врътна свойто колело и то зацикли едни си хранят свинките с брашно а нас залъгват с трици

Още новини

Последни новини