От х:

Днес в x:

САЩ разрешиха на военните да нанасят превантивни киберудари

Американските военни ще могат да извършват превантивни киберудари, ако заподозрят условен враг в опит да атакува критична инфраструктура на САЩ, съгласно новата доктрина на Пентагона. Документът „Киберстратегия“ бе публикуван на сайта на министерството.

Новата стратегия позволява на американските военни да прилагат кибератаки за „нарушаване или блокиране на злонамерената киберактивност на източника, включително дейност, която се намира под нивото на въоръжен конфликт“.

Документът, подписан от министъра на отбраната Джеймс Матис, предполага също създаване на „по-смъртоносна сили“, което означава формиране на групи от хакери, които могат да извършват превантивни удари срещу инфраструктурата на въображаемия враг.

Съгласно стратегията, превантивните киберудари следва да предотвратят атаки срещу критичната инфраструктура на САЩ, вкл. системите за гласуване и електрическата мрежа. По новите правила, военните хакери ще имат право да действат по свое усмотрение, докато по-рано трябваше да искат одобрение от Съвета за национална сигурност към президента.

Сега, за да провеждат „превантивни кибернетични атаки“, американските военни няма да се нуждаят нито от разрешение на Съвета за сигурност, нито от одобрение на Агенцията за национална сигурност.

Нещо повече, новата киберстратегия на САЩ предполага превантивни кибератаки не само срещу потенциални врагове, но и срещу съюзници. Така например, ако врагът използва мрежите на американски съюзници, за да се подготви за кибертака, тогава военните на САЩ могат да нанесат превантивен киберудар по техните мрежи.

Най-вероятните противници на САЩ са Русия и Китай, като се споменават също Северна Корея и Иран. Все пак документът уточнява, че САЩ не трябва да атакуват гражданската инфраструктура на противниците си – това е съобразяване с директива на ООН, която забранява увреждането на цивилни обекти в мирно време.

Източник: technews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини