От х:

Днес в x:

29 °C

Германия си намери решение. Но то разболява България и останалите.

Германия утолява глада си за медицински персонал с попълнения от Източна Европа. А това е фатално за пациентите в България, Румъния и сие. Но и не само за тях, пише Маркус Бауер от "Дойчландфунк".

Във финансово отношение Гърция постепенно се стабилизира. Редом с тази добра вест обаче от страната идват и по-малко радостни новини. Например следната: че през последните години много гръцки лекари са напуснали родината си и днес работят в Западна Европа - най-вече в Германия. Това е и една от причините за влошаването на здравеопазването в Гърция. Всъщност този проблем съвсем не е само гръцки - той е до болка познат в почти всички страни от бившия Източен блок, пише Маркус Бауер от "Дойчландфунк". 

Авторът обяснява на германските читатели следното: "Ако личният Ви лекар говори гръцки, румънски, български или полски, случаят е такъв: той се е изучил за лекар с част от парите на данъкоплатците в своята родина, след което е заминал за Германия, за да обогати тукашното здравеопазване. В същото време обаче липсва обратното движение - почти няма германски лекари, които да са заминали например да практикуват професията си в Румъния."

Заплаха за европейския проект

Не е нужно да търсим дълго, за да открием фаталните последици за страните, от които бягат тези кадри, пише по-нататък авторът и посочва: "Потърпевши са не само пациентите - това изтичане на мозъци от периферията към центъра на Европа създава диспропорции, които постепенно се превръщат в заплаха за целия европейски проект."

Маркус Бауер подчертава, че докато Германия (не от вчера) се чувства уютно в центъра на Европа, утолявайки собствения си глад за лекари с попълнения от Източна Европа (или с други думи: докато Германия по-най-добрия начин се възползва от икономическите ефекти на европейското единение и от членството си в еврозоната), в страните по периферията се множат структурните проблеми. При това "брейн-дрейнът" засмуква далеч не само лекари, пише авторът и посочва, че милиони източноевропейци - украинци, румънци, българи, молдовци, хора от Балканите - са напуснали страните си след промените от преди почти 30 години. И всички тези хора тръгват с една цел: да си осигурят по-добро бъдеще на Запад. В много случаи те се разделят със семействата си: милиони деца остават на грижите на баби и дядовци, лели и чичовци, дори на приятели, посочва Бауер.

Румънски вълнения

И все пак: това изтичане на човешки капитал е свързано и с някои положителни странични ефекти. Защото опитът, който мигрантите трупат в западните демокрации, засилва изискванията към родните политици. Маркус Бауер припомня, че в началото на август в Румъния се проведоха масови протести срещу корумпираните местни елити, които бяха организирани от представители на диаспората. По време на протестите се стигна до безредици и насилие. А органите на реда реагираха с палки и сълзотворен газ, в резултат на което повече от 400 души постъпиха в болница. Сред пострадалите имаше и един австрийски телевизионен оператор. При предишни антиправителствени протести пък без причина беше арестуван един германски журналист. Всичко това доскоро не можеше да се наблюдава в проевропейска Румъния, пише авторът. Според него, това са признаци, че сблъсъкът между диаспората и онези румънци, които са останали в родината си, е с взривоопасен потенциал.

Управляващите в Румъния посткомунисти от Социалдемократическата партия наричат протестиращите "чужденци". А държавният глава Клаус Йоханис, който е представител на германското малцинство, за тях е "чужд президент" и "нацист". Така всички искания за реформи в страната, които са съвсем оправдани, биват заклеймявани като "направлявани от чужбина", посочва авторът.

А това, че здравеопазването в Румъния може да колабира заради масовото бягство на медицински персонал, междувременно подкопава европейската перспектива на страната. Ако протестите срещу корумпираните румънски елити не успеят, и ако едновременно с това не бъде подобрена инфраструктурата в страната, тогава антиевропейската реторика ще вземе надмощие. Както се случи в Унгария и Полша. А това може да е краят на ЕС, заключава Маркус Бауер.

Източник: http://www.dw.com/bg/

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 11.07.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Днес ще се погрижите за собственото си спокойствие, осигурявайки си повече тишина и време за размисъл. Има върху какво да мислите, работата, семейството, приятелите и многото си несвършени задачи. Някой, който отдавна ви привлича ще скъси разстоянието по между ви. С общи действия отношенията ви ще се развият в желаната от вас посока.
11 юли 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Осъществявате значителен напредък днес благодарение на неуморните си действия в избраната от вас посока. Радвате се на одобрението на всички около себе си, което допълнително ви стимулира да действате в същия дух. Постарайте се да не пренебрегвате личните си ангажименти за сметка на професионалните и по-специално времето, което отделяте за любимия човек.
11 юли 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Силните ви прояви днес ще предизвикат промени около вас. Най-изразени ще бъдат в личен пран. Водени от разбирането си за нещата, ще сложите край на онези, които ви пречат да се чувствате истински и ще вземете решения, променящи в известна степен обичайните ви занимания. Бъдете толерантни и ще ви бъде по-лесно в отношенията с околните.
11 юли 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Избягвайте споровете, дори и да считате, че сте прави. Спокойствието днес ви е по-важно, отколкото изява на красноречието и интелекта ви. Носете багажа си тихо и се съсредоточете към собствените си търсения и потребности. Скоро ще получите дарове, за които трябва да сте подготвени.
11 юли 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Прекарвате по-голяма част от времето си в дребни задачи по дома. Това са все неща, които от отдавна отлагате да свършите. Крайно време е да довършите онова, което сте започнали. Ако не днес, то утре със сигурност ще имате възможност. Добре е да помислите и за бъдещо начинание, което планирате.
11 юли 2020

Хороскоп за Дева

Дева
С удоволствие ще се заемете с нещата, които ви носят настроение. Срещи, приятелски събирания, родители, деца са част от вълненията ви за днес. Търпеливо и с такт ще насочвате събитията така, щото всички да се чувстват добре. Това го можете и е добре да се замислите дали не е част от мисията ви на тази земя.
11 юли 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Предпочитате да прекарате този ден сред близките си, заети с нещо, което ще ви помогне да се разтоварите. Въпреки това обаче е твърде възможно този ден да ви поднесе различни изненади, които ще наложат промени в плановете ви. Не се учудвайте ако в крайна сметка прекарате по-голяма част от деня извън дома си. Няма съмнение обаче че ще се забавлявате добре.
11 юли 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Планирате много задачи за днес и от вас зависи на кои от тях ще дадете преднина. Не позволявайте настроението ви да зависи от нечие благоволение към вас, както и не разпилявайте силите си да влизате в ненужни спорове. Добре ще ви се отрази времето сред природата или в компанията на любима книга.
11 юли 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Интересен и динамичен ден. Благоразположението ви към ваши близки ви кара да се чувствате отлично. Започната на шега авантюра, ще прерасне в дълготрайна, сериозна връзка. От вас зависи дали ще приемете или не интересно предложение. Бъдете уверени в успеха си и със сигурност ще го постигнете.
11 юли 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
И в работата, пък и извън нея, вие днес определено сте човекът - оркестър. Енергията ви изцяло ще бъде насочена както към служебните ангажименти, така и към дома. И вечерта с основание ще може да се поздравите за свършеното. Вниманието на любимите ви хора ще направи удовлетворението ви пълно.
11 юли 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Стари задължения ще ви напомнят за себе си, създавайки у вас отегчение и досада. С повече търпение ще я свършите и ще ви остане време за по-интересни занимания. Нуждаете се от повече спокойствие около себе си, за да чуете шепота на сърцето си и да помислите за бъдещето си.
11 юли 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Голяма част от вас ще са заети с лични дела днес. Справяте се успешно с въпрос, който не сте планирали. Притеснявате се излишно за възникнала ситуация. Имайте търпение и нещата ще се разрешат във ваша полза. Приятел се нуждае от личен съвет, отнесете се сериозно към ситуацията и проявете разбиране.
11 юли 2020
Последни новини