От х:

Днес в x:

Москва: Турция ще получи системите С-400 през 2019 година, независимо от натиска на САЩ

Турция не се отказва от придобиването на руските системи за противовъздушна и противоракетна отбрана (ПВО/ПРО) С-400 „Триумф“, независимо от заплахите на САЩ и Русия ще изпълни договора в срок – през 2019 година. Това съобщи пред журналисти вицепремиерът на Русия Юрий Борисов, цитиран от ТАСС и Агенция "Фокус".

По-рано от Държавния департамент на САЩ съобщиха, че може да въведат санкции срещу всяка страна, която купува от Русия С-400.

„Мисля, че през близките десетилетия „Алмаз-Антей“ (производителят на С-400) няма да има проблем с поръчките. Не само нашите традиционни партньори, но и, както знаете, страните от НАТО, като Турция, въпреки всички заплахи от страна на САЩ, не се отказват от този контракт. В срок, през 2019 година, Анкара ще получи цялата техника в съответствие с нашите договорни задължения“, заяви Борисов.

По-рано военно-дипломатически източник е съобщил пред ТАСС, че предприятията от военно-промишления комплекс (ВПК) на Русия за получили задача да завършат през май 2019 година задачата за производство на ракетни системи С-400 за Турция.

Турция е втората страна след Китай, която закупи С-400, отбелязва руската агенция. Подписването на договора бе обявено официално през септември 2017 година и първоначално бе планирано системите да бъдат предадени на турската страна през 2020 година. По-късно стана известно, че по молба на Анкара, доставката ще бъде ускорена.

Борисов отбеляза, че руските системи за ПВО се ползват с голям интерес по целия свят.

„Ние действително с гордост можем да кажем, че тук сме световни лидери“, подчерта вицепремиерът, който курира ВПК.

По неговите думи, става дума не само за С-400, но и за „уникалните възможности на „Панцир“, модернизирания „Бук-М3Е“, „Тунгуски“, ПЗРК (Преносими зенитно-ракетни комплекси).

Източник: epicenter.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини