От х:

Днес в x:

Космически трилър на борда на МКС: саботаж или авария?

Русия започна проверки, след като ръководителят на космическата станция заяви, че изтичане на въздух на Международната космическа станция (МКС) може да е умишлено и саботаж.

Дмитрий Рогозин обяви, че дупката, открита миналия четвъртък в руски модул "Союз", е направена от свредел и би могла да бъде извършена умишлено или на Земята, или от някого в орбита.

"Има няколко опита за пробиване и явно бормашината е държана от трепереща ръка. Какво е това: производствен дефект или някакви предумишлени действия", коментира той.

Рогозин увери медиите и обществеността, че руската космическа агенция прави всичко, за да открие виновника.

"Това е въпрос на чест за ракетното конструкторско бюро „Енергия“ и Космическата корпорация да открие отговорния за това, да разбере дали това е случаен дефект или умишлена повреда и къде е направено - на Земята или в Космоса", заяви Рогозин.

Една от версиите вече отпадна - за сблъсък с микрометеорит, тъй като въздействието върху обшивката на кораба е било отвътре.

Руски депутат, който е бивш космонавт, предполага, че психиката на астронавт може да не е издържала и той да го е направил, за да предизвика ранно завръщане у дома. "Ние всички сме хора и всеки иска да се прибере вкъщи, но ако това е така, това е низък метод", коментира Максим Сураев.

"Ако космонавт направи това, а това не може да се изключи, е наистина лошо. Надявам се това да е производствен дефект, въпреки че това също е много тъжно, няма нищо подобно в историята на корабите на "Союз", допълва Сураев.

Александър Железников, бивш инженер в космическа индустрия, коментира пред ТАСС, че пробиването на дупката в нулева гравитация е почти невъзможно в тази част на космическия кораб.

"Защо космонавтите да го правят", пита той и допълва, че дупката е в част от кораба, която няма да бъде използвана за връщане на астронавти на Земята.

В момента на МКС има двама космонавти от Русия, трима астронавти от NASA и германец от Европейската космическа агенция.

Източник: hicomm.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини