От х:

Днес в x:

Международният фест „Кулинарното наследство на Тракия" събра над 2500 посетители

    Над 2500 души се стекоха на Международния фестивал „Кулинарното наследство на Тракия", съобщиха от община Ивайловград. Събитието е част от културната програма на общината и е сред инициативите, целящи да подпомогнат усилията районът да се утвърди като туристическа дестинация. Седмото издание на фестивала, който е единственият по рода си у нас, отново очарова гости и гастрономи с кулинарните традиции в Тракийския регион между Арда и Егея.

    В рамките на „Кулинарното наследство на Тракия" всеки участник има възможността да представи ястия, базиращи се на местни легенди, традиции, природни дадености и всичко, което е вплетено в ежедневието на хората, живеещи по тракийските земи. По този начин той може да покаже своята уникалност. Тракийският триъгълник, който се заформя между Ивайловград, Киприно и Кешан, има своите едновременно еднакви и различни кулинарни особености, но фестивалът е доказателство, че по-скоро общите черти надделяват. И тази година представители на френския град Лонго, с който Ивайловград е побратимен, спазиха традицията като уважиха с присъствието си фестивала. Те представиха „Пиле по фламандски с бирен сос". А южните ни съседи привлякоха вниманието със своята средиземноморска кухния. Експертно жури, оглавявано от шеф Андре Токев, оцени представянето на всеки един щанд по няколко критерия – вкус, презентация и традиции. В опит да си спечелят благословията на журито, много от участниците използваха певческите си таланти и възстановки на обичаи.

    Тази година се открояваха безалкохолните био напитки, които всъщност са част от нашата кулинарна традиция – сок от бъз, ошав, сок от дренки и смокини. А гостите над 18-годишна възраст, които предпочитат плодовете ферментирали, се насладиха на смокинова ракия и домашно вино.

    В деня на фестивала всички културни, исторически и археологически паметници и обекти бяха отворени за посетители. Съпътстващата програма позволява на гостите да видят Вила Армира, крепостта Лютица, църквата в Долно Луково и други забележителности.

    „Кулинарното наследство на Тракия" не си поставя за цел да търси и показва новото, а това, което е познато, специфично и характерно за региона и в това е смисълът. Съхранението и опазването на нашето наследство е дълг, а да научим децата си да познават тези вкусове и традиции е кауза. Инициативата „Кулинарното наследство на Тракия" стартира през 2011 г. като малък проект по програма за подкрепа на читалищата, съвместно финансирана от Национален фонд „Култура" и Швейцарската агенция за регионално развитие. С отпуснатите тогава 5000 лева ивайловградското НЧ „Пробуда 1914" организира първото издание на фестивала.

    Haskovo.net

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Ка
      КАВЪРма
      1 0
      08:18, 3 сеп 2018
      Ушав или Ошав,карай да е весело,важното е да плющят ушите.А иначе ,хубав/вкусен/ беше курбана,ядохме,пихме и се веселихме.Ако е здраве,догодина пак.
    Последни новини