От х:

Днес в x:

Глобално затопляне в ход: Буболечките изяждат храната на Земята

Със все по-голямото затопляне на земното кълбо идват и повече суши, наводнения и унищожаваща земеделските култури жега. Това звучи притеснително, но съществува още по-голям проблеми на хоризонта.
Ново изследване сочи, че по-високите температури водят до появата на по-лакоми гъсеници, богомолки и други насекоми, които се хранят с растителни култури.
Потенциалът това да доведе до катастрофални последици за хранителните запаси на Земята е огромен, пишат от сп. "Сайънс". Тези гладни насекоми ще се нахвърлят върху посевите от жито, царевица и ориз, предупреждават експертите.
Франция, Европа и САЩ, големи производители на зърнени култури, ще бъдат по-засегнати от феномена на "гладните прегрели буболечки", отколкото тропическите райони като Бразилия или Виетнам, където насекомите се възползват максимално от метеорологичните условия. Да се даде оценка на загубите от този феномен, обаче,  ще бъде трудно.

Учените са взели предвид покачване на температурата с 2 градуса по Целзий и ефектът, който ще има това върху метаболизма и допълнителния апетит на насекомите. Те обаче не са взели предвид евентуално допълнително използване на пестициди или други промени, които биха предотвратили подобно бедствие.

Резултатът от изчислението е, че при увеличаване с 2 градуса на температурите на повърхността ще бъдат изядени 213 милиона тона посеви от трите фундаментални култури. Сега насекомите изяждат 166 милиона тона. Резултатът ще е увеличаване на цената на храните, а най-бедните ще бъдат най-засегнати.

Изследването цели да запали червената лампа на обществото и да припомни колко е важно хранителните запаси на планетата да се опазват. Ако катастрофалните прогнози се окажат верни, то в глобален план един на девет души вече страдат от липса на достатъчно храна. Очаква се населението на света да достигне 9,8 милиарда души до 2050 г.
Учените изтъкват, че най-големи загуби ще понесат големите производители САЩ, Франция и Китай. А най-голяма полза от феномена ще извлече насекомото от вида Diuraphis noxia. На френски неговото по-разпространено име е руска житна въшка, припомня Франс прес.

 

Източник: dnes.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини