От х:

Днес в x:

Хасковски фирми търсят да назначат на работа хора с увреждания

Работодатели от Хасково търсят да назначат петима души с трайни увреждания над 29 -годишна възраст. Заявките им са пуснати по линия на новата възможност, която отвори държавата и за която ще помага, както за тази възрастова група хора с увреждания, така и за млади хора, под 29-годишна възраст.

Финансирането за наемане на младите хора е 8, 8 млн.лева, а за осигуряване на работни места за хората с увреждания над тази възраст е 10 млн.лева.

Целта на подпомагането към бизнеса е да се стимулира не само отварянето на работни места, а и тяхната устойчивост.

Затова и работодателите ще бъдат подкрепени максимално дълго да задържат хората с трайни увреждания на работното им място. Със средствата по проектите ще бъдат поети възнагражденията на новоназначените, които ще се изчисляват на базата на минималния осигурителен доход за съответната основна икономическа дейност. Поемат се за две години и осигурителните вноски на наетите от тях по проектите.

6 минимални работни заплати ще бъдат гарантирани за работодателите за всеки служител по програмите, който те задържат половин година след изтичането на първоначалния 24-месечен срок от назначаването му.

Възможността за подаване на работни места от страна на фирмите e отворена до изчерпване на финансовия ресурс по проектите. Затова заявките ще се разглеждат по реда на тяхното подаване, обясниха от Агенцията по заетостта.

Очакванията са с планираните средства да се осигури заетост на 200 младежи до 29 години и 800 лица над 29 години с трайни увреждания от цялата страна.

В Хасково засега няма подадени заявки за наемането на хора под 29-годишна възраст с трайни увреждания.

Обявените засега пет работни места са в сферата на търговията на дребно и едро с хранителни продукти, продажбата на автомобилни части и ремонта на автомобили.

Близо 5000 лица с увреждания са започнали работа през първата половина на 2018 г. с посредничеството на Агенцията по заетостта, като повече от 1500 от тях са включени в субсидирана заетост.

За същия период чрез посредничеството на службата в Хасково своите работни места са намерили 90 души.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    By
    bydlo
    4 0
    18:10, 31 авг 2018
    непознати гуми имате в главата т.е. не цензура а, мълчанието на свободата...а?
Последни новини