От х:

Днес в x:

Хасково и Димитровград с незаконни такси за забавачка

Хасково и Димитровград са сред общините, които са с незаконни такси за детските градини. Това съобщават от Върховна административна прокуратура на базата на заключенията, направени при проверките на общинските наредби, свързани с определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги.

В цялата страна са засечени 43 наредби, чиито разпоредби са в противоречие с Конституцията и още няколко нормативни акта, като Закон за местните данъци и такси и Закона за предучилищното и училищното образование.

В тези общини е регламентирано, че месечната такса за ползване на ясли и градини се състои от два компонента: т.нар. „постоянна“ такса и такса за присъствен ден. Предвидено е, че „постоянната“ такса се заплаща независимо от това дали детето посещава детското заведение, или не. На практика е формирано задължение за плащането на такса и при отсъствие на детето. Така въведената „постоянна“ такса противоречи на чл.81 ЗМДТ, според който основание за плащане на такса е ползването на ясла и градина. Нещо повече, в самия закон е предвидено, че лицата имат право да не заплащат предлагана от общината услуга, когато няма да я ползват през годината или през определена част от нея, казват от прокуратурата.

В Хасково проблемът засяга малко хора, тъй като при последната промяна на таксата за забавачка, местния общински съвет гласува облекчение от лев на ден.

От обвинението обаче съобщиха, че към момента са подадени 33 протести до административните съдилища.

Haskovo.net
 

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

  • 1
    Ди
    Димитрия Остинова
    10 -4
    15:19, 30 авг 2018
    сега всички родители които плащаха твърдите такси измислени и силово наложени от предишния кмет да заведат дела срещу него и да го съдят. защото той незаконно събира тази постоянна такса 10 години. а сегашния му..ьо му беше изгодна да граби и затова не я отмени и също работи незаконно. е кога за тези двамата ще има правосъдие. бясна съм. и тука няма партии няма пристрастия. тука става въпрос за алчните им г..ве. защото и двамата които имаме нещастието да ни управляват 20 години смениха по 4-5-6 партии.
  • 2
    Фи
    Фи
    3 -7
    15:46, 30 авг 2018
    Предишният кмет имаше един мандат от четири години... Виж коментара
    • Ww
      www
      9 -1
      17:30, 30 авг 2018
      Ха ха. Четири мандата....
  • 3
    Че
    Четете
    0 0
    15:28, 1 сеп 2018
    Таксите се определят от общинския съвет, който се състои от 33 общинсщи съветници. Наредбите се приемат от този орган? А общината изпълнява.

Видеа по темата

Последни новини