От х:

Днес в x:

До 15 000 лева глоба за „Булсатком“ след инцидента със загиналия техник

Доставчикът на интернет и телевизия „Булсатком“ ще отнесе глоба между 1500 и 15 000 лева. Санкцията ще бъде наложена от Инспекцията по труда в Хасково, откъдето започнаха проверка след злополуката в хасковското село Подкрепа, при която загина 30-годишният служител на фирмата Мирослав Петков. При инспекцията по спазване на трудовото законодателство са открити 4 нарушения, за отстраняването на които са приложени принудително-административни мерки, съобщи за Haskovo.net директорът на контролната служба в Хасково Кирчо Кирев. Първото от тях е, че работодателят не е приложил писмена инструкция за безопасна работа на производителя за използваните съставни устройства (устройства, които се използват за изграждане на мрежата) или своя вътрешна инструкция с цел предварително информиране за избягване на рисковете за живота и здравето на работниците при работа с електричество. Заради това нарушение фирмата ще понесе санкция, чиито размер ще бъде определен от директора на Инспекцията по труда в Хасково.

Издадени са още три предписания – за осигуряване на задължителните квалификационни групи по електробезопасност на служителите, в длъжностните характеристики трябва да залегнат задължителните квалификационни групи, да бъде преразгледана оценката на риска и да бъдат предприети адекватни мерки за отстраняването му.

Даден е срок до 31 август да бъдат изпълнени четирите предписания, заяви Кирев. Той уточни, че при проверката е установено, че фирмата е осигурила лични предпазни средства на работниците си, но такива не са били използвани от техниците в деня на инцидента - 28 юли 2018 г. Тогава двама служители на фирмата са били изпратени за отстраняване на авария в хасковското село, при който на място загина Мирослав Петков. След инцидента неговият брат-близнак и техни близки твърдяха, че от „Булсатком“ не осигуряват лични предпазни средства на работниците си – ръкавици, каски и обувки.

От Инспекцията по труда ще наложат глоба в същия размер – между 1500 и 15 000 лева след проверката на трагичния инцидент край Александровската гробница, при който загина шофьор на автобус на фирма от град Ветово, Русе. Мъжът загина на място след като бе затиснат от рейса. В този случай са издадени 5 предписания. Само за едно от тях ще бъде наложена глоба – работодателят е допуснал работа с автобус преди да осигури прилагането на писмена инструкция със съдържание, включващо информация за всички минимални изисквания за здравословни и безопасни условия на труд при работа с автомобили.

Анета Кутелова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (5)

  • 1
    Pa
    padre
    34 -1
    17:54, 24 авг 2018
    ей,корумпирана държава беееееее........3 коли преровиха на место и каски нямаше,но явно инспекцията "случайно" е забравила да го опемене в доклада си
  • 2
    Ко
    Копанкаджийска държава
    31 -1
    18:00, 24 авг 2018
    За какво ги има всичките тези "контролиращи" органи, като резултатът от "работата" им е дразнещо възмутителен? Едно, че след дъжд качулка, са се сетили да проверяват и второ, че и тогава нищо не откриват.
  • 3
    Ма
    МАНГО
    37 -1
    18:31, 24 авг 2018
    Всички инструкции, които се подписват, служат да си "вържат" работодателите гащите.
    Другото е бла-бла.
    Неквалифициран, неинструктиран персонал. И така е не само в тази фирма - повсеместно е.
    Горе-долу 2000г. спря да се влагат пари в обучение на персонала. Естествено има изключения - но те се губят на фона на масовото.
  • 4
    З.
    З.В.
    24 -1
    21:57, 24 авг 2018
    Кви каски , ква екичировка , кви пет лева бе хора ? 1500 до 15000 лв . глова . Толкова ли струва един човечки живот ?
  • 5
    Ха
    Ханко Брат
    1 -1
    16:47, 27 авг 2018
    От 1500 до 15000 и по- голямата да им наложат малко им е човек е загинал.Дано се научат че трябва да влагат пари в обучението и повишаване на квалификацията на служителите си.Да не говорим че снощи им изчезна сигнала на някои програми и не можах до си догледам мача.От псувните ми сигурно до сега си чешат з-адниците.А националния им телефон е прах в очите на хората. Включили електронен секретар който казва че линиите са заети и проблема със недоволните звънящи клиенти е решен.СКАПАНЯЦИ.
Последни новини