От х:

Днес в x:

Иво Димов: БСП яхна протеста, но спирам застрояването в парк „Вапцаров“

Изображение 1 от 3

    Спирам процедурата по застрояването в парк „Вапцаров“. Това обяви на пресконференция днес кметът на Димитровград Иво Димов. На брифинга присъстваха още шефката на ОбС Гергана Кръстева, главният архитект на общината Томи Томов, зам. -кметът Яшо Минков.

    Преди да обяви решението си за стопиране на застрояването, Иво Димов обясни, че намира протеста срещу намерението за застрояване на ивицата по протежение на ул. „Шандор Петьофи“ за използван от политици. „Направи впечатление присъствието на цялото ръководство на БСП в общината, имаше представители и на „Да за Димитровград“. Затова питам кога представителите на БСП са искрени – когато гласуват в ОбС или когато две седмици по-късно яхват протеста на хората. Които, смятам, че бяха подведени. Явно е започнала предизборната кампания, заляха града с подвеждащи листовки – „да спрем изсичането на дърветата в парковете на Димитровград“. Не знам как ще издържим до края на кампанията“, заяви Иво Димов. Той допълни, че застрояването на тази ивица е предвидено в Общия устройствен план, който е бил изработен и приет според всички изисквания.

    Иво Димов каза още, че преди години от предишният кмет са били продадени 30 дка от парка на „Евроферт“ и сега собственикът може да започне строителство там, когато пожелае. Също по време на предишния кмет в парка е изграден паркинг. „Тогава никой не протестираше“, припомни градоначалникът.

    „Предвижданото застрояване е 4 процента от общата площ на парка, който е 341 567 кв. м. Само част от тази територия обаче е парк, с алеи, пейки и друго парково обзавеждане, останалото е гора“ уточни арх. Томов. Той допълни, че ул. „Шандор Петьофи“ е застроена само от едната страна. Предвидено е застрояването да е двустранно.

    „Става дума за начало на дълга процедура по съгласуване. След това щеше да има търг, от който в общинската хазна щяха да влязат 800 хиляди – един милион лева. Трудно е да се каже с точност колко, защото щеше да има наддаване. А с тези пари щяхме де решим проблемите на живеещите и на тази улица, където често стават наводнения, има проблеми и с канализацията“, уточни кметът.

    По повод намесата на омбудсмана Мая Манолова Иво Димов коментира, че тя е казала това, което протестиращите са искали да чуят от нея. „Аргументите ѝ са несериозни, нелогични“, заяви градоначалникът.

    „Но в едно Мая Манолова е права – аз се вслушвам в мнението на хората, затова ще спра процедурата. Макар да продължавам да смятам, че са били подведени. Така както пише в подписката – „Да спрем изсичането на дърветата и застрояването на парк „Вапцаров“, тоест за целия парк, аз също бих се подписал под нея“, допълни Иво Димов.

    Тодор Кръшков

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (15)

    • 1
      Ре
      репресиран
      24 -13
      13:45, 14 авг 2018
      мачкай ги тия червени гадове. само ботуш за тях и за оня малкия мераклия да кметува кажи истината за далаверите му
    • 2
      Ло
      логичен и сериозен
      18 -6
      14:46, 14 авг 2018
      Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
    • 3
      То
      Тодор
      10 -4
      15:31, 14 авг 2018
      Вместо да се прибавят нови територии за застрояване не беше ли по-лесно да се обособят такива парцели за индивидуално жилищно строителство по протежението на ул. „Гео Милев“.Да се разрушат необитаемите двуетажни „блокчета“ там, които вярно се водят на Неохим, но земята под тях е общинска. Те са на повече от 60 години, с т.нар. „кара таван“, порутени и не стопанисвани от години. Сега неохимското ръководство ги продава на безценица, за да прехвърли проблема на главите на частни собственици. Но пак ще останат необитаеми части, които никой няма да поддържа. Вместо това можеха да се обособят хубави парцели, за които желаещите да наддават - все пак кварталът е тих, озеленен и спокоен и в близост до всички ключови места в града ни
    • 4
      Да
      да попитам
      14 -1
      15:44, 14 авг 2018
      Кой ли внесе докладната за застрояването?
    • 5
      Хю
      Хюстън
      20 -16
      16:03, 14 авг 2018
      На крив ********* космуса му пречи и винаги орешарски и бсп !!!!!
    • 6
      Ав
      Автор
      8 -3
      16:28, 14 авг 2018
      Здравейте. Имам въпрос, който не се отнася за приетата за застрояване улица, а малко по-южно от източния и край. Как може да се завие към квартал Габера без да се направи нарушение на правилника за движение? Чудя се по-колко нарушения се правят там на ден? Ще се радвам, ако някой може да отговори на този въпрос. Толкова ли не може да се измисли някакво по-адекватно решение на проблема? От общината вземете да решите съществуващите проблеми, вместо да създавате нови на гражданите на Димитровград.
    • 7
      Ге
      Георги
      23 -11
      17:29, 14 авг 2018
      А ти господин кмете ,достатъчно ли си ИСКРЕН ! А ми ти и твоето обкръжение кой ви е яхнал и използва , защо мълчиш .Стига си приказвал все за предишните, ще дойде време и ще видим и ти какви си ги вършил.
      Що за наглост и упорство.......!
    • 8
      Г-
      Г-н Димов,
      5 -6
      18:52, 14 авг 2018
      Димитровград не е кметски град,че да можете да отменяте решение на Общинския съвет мисля процедурата е друга.
      • 10
        1010
        8 -1
        22:21, 14 авг 2018
        Димитровград не е кметски град. А общинския съвет е длъжен да се съобразява с волята на народа. Както и България не е на Б.Б. а на народа. А това народа дали се чуства Български....е това вече е за друга тема.
    • 9
      Иц
      Ицо Найлона
      5 -2
      19:44, 14 авг 2018
      Доволен Съм!!!!
      • 10
        1010
        1 0
        21:26, 14 авг 2018
        Яяя пак ли ти бе....бях ти публукувал ...в дръга тема някой подробности за теб...ама редакторите ( админите) не могат да смятат прости числа и зеха че ги изтриха...лошо няма...само мога да ти кажа че крайния резултат за теб винаги ще е равен на 0. УСПЕХИ ЗА НАПРЕД.
    • 10
      10
      1010
      6 0
      21:44, 14 авг 2018
      Браво кмете взе правилно решение. Няма нищо политическо в протеста ни. Това че все някоя партия се присламчва, не е нещо ново. Но това с наводненията и другите екстри който предлага тази улица не звучат ли малко като антиреклама за бъдещите търгове който щяха да се проведат? И тези пари който щяхте да изкарате от продажбата на тези парцели щяха ли да стигнат за подмяна тръби настилка инфраструктура? Ми за подмяна на старите железни тръби който идват от крумска тераса и знаете къде отиват и като се пукнат точно тази улица става МОРЕ ОТ ЛЮБОВ. После пак народа трябва да помага...с прати СМС НА.....
    • 11
      Kоки
      8 -3
      23:00, 14 авг 2018

      Три загрижени, топли и честни лица

    • 12
      Да
      Дарвин
      5 0
      14:35, 15 авг 2018
      Все пак благоразумието надделя.Няма никакво значение коя политическа сила какво иска или не иска да яхне.
      Би следвало да се покаже поименен списък със съветнисците гладували за застрояване в парка,за да видим и тези които уж са против какво са правили.Браво кмете!Всеки греши,но важното е разума да надделее.И дано така е и занапред.Никакво строителство в който и да е парк!!!
      А за дадените площи на преди това,които сега показва кмета кои са гласували и ллично как той е гласувал?Направил ли е някой от общинските съветници стъпки за огласяване на това безобразие и кой.И докога така?
    • 13
      Yu
      yutr
      3 -1
      00:04, 16 авг 2018
      Като в циганската поговорка.....кой ми сра в гащите
    Последни новини