От х:

Днес в x:

Спряха поръчката на препарати за чумата. Преглед на печата

Скандалът с арестувания в Турция Бенчо Бенчев продължава да е сред актуалните теми на всекидневниците.

"Нинова постъпи правилно с Бенчев - пое вина, омита и го маха. Това заяви премиерът Бойко Борисов във Варна след ареста на зам.-председателя на Общинския съвет в Бургас Бенчо Бенчев. Той беше арестуван в Истанбул заедно с Димитър Желязков-Митьо Очите, а след това освободен. Министър-председателят сравни случая с американски сериал. "Обичам да гледам американски сериали - играят добри артисти. Тези, които работят в криминалния сектор, за да видят какво става на улицата, трябва за да станат с някой от по-близки с някой от там и да го вербуват. След това става разминаването", илюстрира той..." - в. "Дневник".

"Нинова "завидя" на Борисов, че Бенчев нарича него мъжкар, а нея хули Лидерът на БСП Корнелия Нинова иронизира похвалите на премиера Бойко Борисов по свой адрес в последните дни за реакцията й към общинския съветник от БСП в Бургас Бенчо Бенчев, уличен във връзки с Димитър Желязков - Митьо Очите. Бенчев беше засечен в компанията на сочения за организатор на престъпна група Желязков, след което по настояване на Нинова партийният актив в Бургас го изключи от групата. Последва поредица похвали от страна на лидера на управляващата ГЕРБ и премиер Бойко Борисов, който оцени като правилни и решителни действията на Нинова в скандала. Премиерът Борисов направо ме умилява с непрекъснатите си хвалби за правилното ми решение да поема отговорност и да поискам Бенчо Бенчев да напусне всички постове, коментира във "Фейсбук" Нинова думите на политическия си опонент. "Много ми се иска да му върна комплимента. Лято е, може да разменим по две-три мили думи. Опитвам се, но не ми се получава. Ще го почакам още няколко дни", продължава иронично тя. "Малко му "завиждам" на Борисов - Бенчев не спря да го хвали и да му вика, че е мъжкар, а за мен една добра дума не намери и само ме хули", пише Нинова. Тя очаква Борисов също "да поеме отговорността да освободи шефа на митницата, която е дала на същия този Бенчев и на Митьо Очите да ги охраняват" (бел. ред. - става дума за договор за охрана между фирмата "Аргус", в която Очите е имал задължението да намира клиенти, и бургаската митница, която обясни, че охраняваният обект е почивна станция). Лидерът на БСП добавя, че от услугите на Бенчев и Желязков се е ползвал и клонът на НОИ в Бургас. Според нея лидерът на ГЕРБ трябва да потърси сметка и от общинските си съветници в Бургас, гласували Бенчев да стане зам.-председател на общинския съвет. "Като висш пилотаж ще приема, ако Борисов успее да поеме отговорност и за кмета си на Бургас - той си знае защо", казва Нинова." - в. "Дневник".

"Изписаха Бенчо Бенчев от болницата в стабилизирано общо състояние Зам.-председателят на Общинския съвет на Бургас Бенчо Бенчев е изписан от болница в стабилизирано общо състояние, съобщи БГНЕС. Според източници на агенцията Бенчев е бил на силни лекарства заради паркинсона и е излязъл от сърдечна аритмия. По неофициална информация той се е ориентирал към услугите на софийски адвокат. Очаква се другата седмица да се яви, за да получи обвинителния акт." - в. "24 часа".

Спирането на поръчката за препарати, необходими за диагностицирането на чума по животните също е във фокуса на всекидневниците.

"Борисов: Ако има проблем, ще спра поръчката за препарат за чума Ще проверя случая с обществената поръчка на БАБХ за препарат срещу чумата и ако има проблем, ще го анулирам. Това обяви пред журналисти във Варна премиерът Бойко Борисов, след като се оказа, че е избрана фирма за компютърни части, която, освен всичко друго, е основана преди едва месец, предаде bTV. Става дума за доставка на химикали, използвани за диагностика на заболяването при дребните животни. Според Агенцията по храните покупката е била наложителна, защото не са притежавали такива препарати. Прогнозната цена е почти 336 хил. лв. без ДДС. За договаряне е поканена единствено фирмата "Глобул вижън 2018" ЕООД, чийто 28-годишен собственик Никола Явахчов работи на наказателен паркинг и твърди, че е атакуван от конкуренти. "Ще проверя случая и ако са направили такъв заход ще анулирам конкурса и ще ги изгоня. Това мога да го обещая. Отговорът ми може да получен до края на деня. Не искам всеки ден да се обясняваме на кого ли не за такива гадове", заяви министър-председателят." - в. "Дневник".

"Прекъсваме поръчката за диагностикума за чумата по дребните преживни животни. Това каза д-р Дамян Илиев, изпълнителен директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) п овреме на пресконференция, възложена от Агенцията за доставка на препарати за диагностика на чумата по дребните преживни животни. "Преди малко се чух с премира и той ми каза: "Прекъсваш поръчката и се оправяш по начина, по който си решил. Навън да направят изследванията. Не се занимавай", каза д-р Илиев. На въпрос дали ще има оставки в БАБХ, д-р Илиев заяви, че тя не му е поискана от премиера." - в. "Труд".

"Ще проверя случая с обществената поръчка на БАБХ за препарат срещу чумата и ако има проблем, ще я анулирам." Това каза по-рано пред журналисти във Варна министър-председателят. Той беше попитан дали знае за случая за фирма, която е създадена преди месец и която печели конкурса за обществена поръчка на БАБХ за препарат срещу чумата при дребните преживни животни. "Това мога да го обещая. Отговорът ми може да бъде получен и до края на деня. Не искам всеки ден да се обясняваме за такива гадове." Агенцията по храните покани да достави препаратите фирма, основана през юли с основен предмет на дейност в сферата на компютърната техника. Става дума за близо 40 хил. дози за откриване на антитела срещу чумата по дребните преживни животни, почти 2 хил. за откриване на антиген на вируса и 2 хил. дози за диагностика в реално време, съобщи Нова тв." - в. "Сега".

Съботните вестници съобщават и за голяма пратка контрабандни цигари.

"Кораб, идващ от Русия, докара цигари, скрити в чамови дъски Контрабанда на цигари за над 800 хил. лв. е открита на пристанището в Бургас. В кораб, идващ от Русия, митничарите са намерили над 111 хил. кутии цигари, укрити в издълбани чамови дъски, съобщи прокуратурата. По думите на окръжния прокурор на Бургас Георги Чинев цигарите са открити в контейнер, превозващ по документи шлифовани чамови дъски. Митничарите се усъмнили, че стоката е прекалено лека, а разглеждането с рентген потвърдило предположението им. При физическа проверка са открити 111 312 броя кутии цигари от марката NZ с беларуски бандерол на стойност 834 840 лв. Получател е българско дружество. Наказанието за това престъпление е между 3 и 10 г. затвор и конфискация на контрабандните стоки." - в. "Дневник".

"Контрабандни цигари на стойност 834 840 лева са задържани при акция на Агенция "Митници" и антимафиоти в Пристанище - Бургас. Това съобщиха на брифинг в Апелативната прокуратура заместник апелативният прокурор Йовита Григорова и заместник-директорът на Митницата Юлиян Мирков. Цигарите - общо 111 312 кутии, марка "NZ" с беларуски бандерол, били укрити в шлифовани дъски от иглолистен материал. Стоката била натоварена в контейнери на кораб, плаващ под иберийски флаг. Плавателният съд акостирал в бургаския порт от Русия на 1 август т. г." - в. "24 часа".

"Мащабна акция на Агенция "Митници" и Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" е имало снощи в Бургас. За нея съобщи първо премиерът Бойко Борисов. Открити са стотици мастербокса с цигари. "Много интересно са прикрити в едни все едно дървета гледаш, а вътре пълно с цигари. Много интересно и като ги захванаха в Бургас контейнерите, стигнаха до София. Така че съм убеден, че в следващите три месеца, когато отчитате битката с контрабандата на цигари, с тези няколко контейнера и стотици хиляди цигари ще сме още по-надолу", обърна се премиерът към журналисти." - в. "Стандарт".

Отношенията с Македония отново са сред най-отразяваната тема от всекидневниците.

"Седмица след като заяви в телевизионно интервю, че Илинденско-Преображенското въстание е македонско и така предизвика сериозна полемика както в родината си, така и у нас, социалдемократът-премиер Зоран Заев се извини на България. "Понякога ние, политиците, може би не сме достатъчно внимателни, понякога правим и грешки. Уверявам ви, че това беше само един момент на невнимание, тъй като искрено искаме приятелство и съвместна работа - както е записано в Договора за добросъседство", написа Заев в страницата си във "Фейсбук". На фона на коментари, че македонският премиер е забил нож в гърба на България с изказването си, министър-председателят Бойко Борисов отбеляза вчера, че "когато дойде време България да изкаже своето становище за присъединяване на Македония към ЕС, ще си спомни тези думи и ще вземе своето решение". Заев задочно отговаря: "Драги приятели и братя от България, вярвайте, искрено градим приятелство, което преди няколко десетилетия беше загубено. Това беше загуба и за двете земи. (...) Да не си позволяваме да се връщаме назад"...." - в. "Стандарт".

"След като събуди антимакедонски тонове в България, премиерът на Македония Зоран Заев поднесе ивинения на "приятелите и братята" българи на своята страница във "Фейсбук". В телевизионно интервю пред "1ТВ" от 4 август, Заев заяви, че Илинденско-Преображенското въстание е македонско. той обаче поясни в новата си позиция, че коментарите са направени по "невнимание" и са "грешка". Поправката на премиера Заев идва ден след предупреждението от премиера Бойко Борисов, че, "когато дойде време България да изкаже своето становище за присъединяване на Македония към ЕС, ще си спомни тези думи и ще вземе своето решение".

Ето пълният текст на извинението към България, в превод на агенция "Фокус": 
"Виждам, че в приятелска България се отвори обществен дебат и дори се повдигна въпросът дали нашите две страни и двата народа градим ИСКРЕНО приятелство и сътрудничество. Искам да призова всички граждани, дори критиците в Македония и България, да нямат дилема, дали приятелството и сътрудничеството са искрени. Ние вече повече от една година честваме общи части от историята на двата народа, няколко пъти отбелязахме заедно исторически събития. Аз съм първият министър-председател на Македония, който се поклони пред паметника на Гоце Делчев в България (Благоевград) по време на съвместното честване на празника. Преди това моят приятел, господин Борисов, стана първият български премиер, който се поклони пред гроба на Гоце Делчев в Македония (Скопие) при съвместното отбелязване на празника. Заедно двамата премиери се поклонихме и пред паметника на цар Самуил в София. Заедно в Рим, във Ватикана, тази година чествахме Светите братя Кирил и Методий, общите славянски просветители. Премиерът Борисов дойде в Скопие, за да се поклони на паметника на еврейския холокост. Скъпи приятели и братя от България, вярвайте, че искрено изграждаме приятелство, което беше загубено преди няколко десетилетия. Това беше загуба за двете страни. Открихме отново нашия приятел и брат. Нека не позволяваме да се връщаме назад. Това е наш дълг пред децата ни. Понякога ние, политиците, може би не сме достатъчно внимателни, понякога правим и грешки, но ви уверявам, че това е само невнимание, защото искрено искаме сътрудничество и приятелство и именно поради това подписахме Договора за добросъседство и приятелство. Нима можем да забравим как премиерът Борисов и министърът Захариева се бориха за Македония в Съвета на министрите на ЕС и Съвета на Европа, за да получи Македония дата за започване на преговори с ЕС? Те се бориха, все едно го правеха за своята страна. Не можем да се правим на слепи и глухи, когато виждаме и чуваме всичко, което България направи и успя в това да помогне на Македония да получи поканата за членство в НАТО? Не видя ли цяла Европа как България помага на Македония и Западните Балкани да се доближат до Европейския съюз? Никога няма да забравим това приятелство, което е доказано на дело. Ние сме благодарни и много уважаваме това. Затова ще отбелязваме и празнуваме миналото ни заедно и на основите на това минало ще продължим да изграждаме нашето общо бъдеще. Заедно ще бъдем като едно семейство в единство със съюзниците от Европейския съюз и НАТО.". - в. "Сега".

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Зн
    Знаещ
    1 0
    14:00, 11 авг 2018
    Егати смотаната държава сме!!!!!
Последни новини