От х:

Днес в x:

България е в топ 10 на държавите, в които цъка демографскa бомбa

Навсякъде по света има страни с намаляваща раждаемост и нарастваща продължителност на живота.

Застаряващото население води до по-големи разходи за здравеопазване и пенсии, а броят на работещите и плащащи данъци непрекъснато намалява.

В резултат на това тези страни са изложени на риск да станат "демографски бомби", което означава криза на твърде малко работещи хора.

Демографите твърдят, че държавите имат нужда от раждаемост от 2,2 деца на жена, за да поддържат стабилен брой на населението, но раждаемостта на много нации, включително България, е паднала под 2.

Внасянето на работници имигранти може да помогне за облекчаване на тези тенденции, но само имиграцията не може да обърне демографската бомба, ако значителен брой граждани продължават да напускат работа, за да отидат в други страни.

Нашата страна е една от страните, които са най-застрашени да станат демографски бомби, подбрани от Business Insider:

България

Населението на България се свива по-бързо от всяка друга нация в света.

Населението на България, най-бедният член на Европейския съюз, може скоро да стане толкова малко, колкото е било в края на Втората световна война, предаде Bloomberg.

Населението на България намалява по-бързо от всяка друга страна в света и се очаква да достигне едва 5,4 милиона през 2050 г., което е спад от 7 милиона през миналата година, според Quartz.

Освен това в страната се наблюдава увеличение на емиграцията, тъй като гражданите търсят възможности за работа другаде. Раждаемостта в България е само 1,46 деца на една жена.

"Спадът в активното население е социална и икономическа бомба, която ще избухне, ако не предприемем адекватни мерки", заяви заместник-министърът на труда Султанка Петрова пред Блумбърг миналата година.

Латвия

Населението на Латвия също непрекъснато спада и мнозина напускат страната, за да търсят работа в други части на Европейския съюз.

Откакто Латвия се присъедини към Европейския съюз през 2004 г., близо 20% от населението на страната я е напуснало да търси работа в други държави на съюза като Германия и Великобритания.

Населението на Латвия, за което се съобщава, че е близо 2 милиона през миналата година, се очаква да спадне до 1,52 милиона до 2050 г., според Quartz. Нацията е една от 10-те с най-бързо намаляващо население в света.

Всичките 10 държави са разположени в Източна Европа. Освен Латвия и България населението на Украйна, Хърватска, Румъния, Молдова, Литва, Полша, Сърбия и Унгария се очаква да спадне с 15% до 2050 г.

Испания

Испания има повече смъртни случаи от ражданията всяка година, а някои градове вече са почти обезлюдени.

Испанските жени раждат най-късно, в сравнение с повечето други европейски жени, а испанците също така живеят по-дълго от всеки друг в Европейския съюз. Средно жените в Испания имат 1,5 деца.

Въпреки че населението на Испания се е увеличило през 2017 г. за втора поредна година, промяната се дължи отчасти на увеличението на пристигащите мигранти, според Ройтерс.

Миналата година испанското правителство назначи специален комисар, който да определи стратегията как да се обърне тенденцията на намаляване на раждаемостта.

Италия

Нарастването на имиграцията в Италия не помогна на страната да преодолее заложената демографска бомба.

Рекордно малко - 464 000 деца са родени в Италия миналата година, а средната възраст в страната надвиши 45 г. за първи път.

Броят на имигрантите в Италия се е увеличил миналата година, а броят на италианците, напускащи страната, е намалял, но нито една от тези тенденции не обръща посоката на Италия към демографска бомба със закъснител, отбелязва The ​​Local.

Много италианци искат да имат две или повече деца, съобщават от The Local, но цитират трудности при намирането на работа като фактор в решенето на жените да не го правят.

Южна Корея

Някои южнокорейци посочват липсата на финансова стабилност като една от основните причини, поради която не искат да имат деца, според Quartz.

Южнокорейското правителство предлага парични стимули за хората с повече от едно дете, тъй като в момента раждаемостта възлиза на 1,26 деца на жена - твърде ниско, за да поддържа стабилно население.

Както правителството, така и някои частни компании осигуряват стимули за бащите да вземат родителски отпуск в опит да обърнат ефекта от потенциалната демографска бомба със закъснител.

Демографите твърдят, че ниският коефициент на раждаемост на Южна Корея е свързан с това, че жените имат деца във все по-късна възраст. През 2017 г. средната възраст на корейката, която ражда първото си дете, е надминава 31 г. Това е най -най-високата средна стойност в света.

Япония

Изследователите се притесняват от демографската бомба в Япония, където е регистриран най-ниският брой раждания през миналата година.

Правителството на премиера Шинц Абе предприе стъпки, за да насърчи японките да раждат повече деца.

Според CNN властите предлагат парични и други стимули. Процентът на раждаемост на страната леко се повиши като напоследък достигна 1.44, което е сравнимо с 90-те години на миналия век.

За разлика от други страни с подобни ниски нива на раждаемост, в Япония няма значителен приток на имигранти. Ниският брой работници в страната намалява размера на средствата събирани от данъци за пенсии и здравни услуги за по-възрастните жители, които се увеличават.

Великобритания

Имиграцията може да помогне за обръщане на демографската бомба със закъснител, но излизането на Обединеното кралство от Европейския съюз доведе до спад в миграцията.

Раждаемостта в Обединеното кралство е спаднала до най-ниското си ниво от десет години, съобщава The Times.

В същото време броят на британските жители на възраст над 65 години се увеличава поради по-доброто здравеопазване и по-висок жизнен стандарт.

Референдумът на Обединеното кралство да напусне Европейския съюз доведе до намаляване на броя на имигрантите, които обикновено са по-млади, което ще доведе до застаряване на населението.

Според The Guardian броят на възрастните хора без социални грижи е достигнал връх като един на всеки седем са без подходяща подкрепа. 

Сингапур

Сингапур има най-ниската степен на раждаемост в света - 0.83.

Според доклад от 2017 г. през същата година за пръв път в съвременната история на Сингапур процентът на хората, навършили 65 години, е равен на дела на жителите на възраст под 15 години.

Въпреки че работната сила на Сингапур застарява и делът на младите хора намалява, докладът показва, че икономическият спад на Сингапур все още може да се промени.

Докладът препоръчва правителството на Сингапур да наеме още работници имигранти - нещо, което Япония не мисли да предприема.

САЩ

В Съединените щати степента на раждаемост достигна рекордно ниско ниво от 1,76. Коефициентът на раждаемост в Съединените щати спадна до най-ниско ниво през миналата година. Средната продължителност на живота на американците, междувременно, е сравнително висока - 78.7 години.

Много експерти твърдят, че икономическата рецесия през 2008 г. и времето, прекарано в следване на висше образование, допринасят за тази тенденция.

Според проучване от 2018 г. на The New York Times обаче хората, които искат деца, казват, че понякога се отказват поради високата цена на грижите за децата. Средната цена на грижите за деца на пълно работно време надвишава 10 000 щатски долара годишно в няколко щата, според Child Care Aware of America.

Китай

Може за някои да е странно, но и Китай страда от демографска криза.

Раждаемостта на Китай продължава да намалява въпреки решението на правителството от 2016 г. да позволи на семействата да имат две деца вместо едно (политика, която съществува от 1979 г. насам), така че местните власти предприемат стъпки за насърчаване на раждаемостта.

Някои провинции искат да плащат парични бонуси на родители.

Националната здравна комисия, междувременно, поиска да се проучи дали данъчните облекчения биха могли да помогнат за увеличаването на раждаемостта.

Северната провинция Шанси обяви първата брачна субсидия на Китай по-рано тази година, като предложи да помогне на двойките със спонсориране на сватбените пътеществия и др.

Около 25% от населението на Китай се очаква да достигне 60 години или повече до 2030 г., което е значително увеличение в сравнение с приблизително 13%-те от жителите, които са били част от тази възрастова група през 2010 

Източник: nauka.offnews

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини