От х:

Днес в x:

Бодливи бебета – любимците на децата в Хасковския зоопарк

    Бебета, но с бодли. Все още леко плахливи, но вече любимци на децата, които идват в зоопарка в Хасково. Най-новите обитатели на къта са трите бодливи свинчета, които са родени тук преди десетина дни. Родителите им са местни обитатели от края на миналата година и идват от Старозагорския зоопарк, разказа шефът на Хасковския кът Валентин Ахтаров. Те са от вида Африкански бодливи свинчета, могат да живеят до около 21 години, но обикновено достигат до 18 г. На тегло възрастните стават до 27 килограма. Наподобяват язовеца, но са гризачи. В зоопарка с удоволствие си похапват царевица, краставичка и кореноплодни.

    „Обикновено се раждат по две малки, а нашите са три.“, доволни са в зоопарка. И чакат малките почитатели на животните да предложат имена за новите обитатели.

    Въпреки, че все още малките не са толкова опасни, като цяло видът не е за подценяване, когато пристъпваш към негов по-зрял представител.

    Бодливковците, както ги наричат всички, са с кротък нрав, но доближиш ли и усетят ли те като заплаха пускат защитата си. Бодлите им са много остри и при убождане може да се стигне и до летален изход, тъй като в тях има вредни микроорганизми, които предизвикват инфекция в организма на противника. Затова в природата внимават да не попаднат в полезрението на лошото им настроение дори лъвовете.

    Служителите в зоопарка показват на най-любопитните от малките си посетители и колекцията от яйца на различните видове птици, които са при тях. Интересно е сравнението между малкото заоблено яйчице на токачката, щраусовото и това на емуто. Най-здравото то тях, разбира се, е на щрауса, но това на емуто е ненадминато по красота с изумрудените си нюанси.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Коментари в сайта

    Последни новини