От х:

Днес в x:

Стив Ханке: Борисов не слуша българите, прави каквото в Брюксел му кажат да прави

Икономистът Стив Ханке с песимистичен сценарий за България. В предаването "120 минути", един от консултантите при въвеждането на валутния борд у нас заяви, че е много вероятно присъединяването към еврозоната, да предизвикат криза, подобна на тази в Гърция.

- Преди Тръмп да стане президент все още бяхме съюзници, но налагането на мита, отправянето на заплахи, постоянното изпращане на смесени послания. Европа и САЩ - все още ли сме приятели?

- Въпросът Ви звучи малко сантиментално. Аз съм реалист и реалността за случващото се в света е, че много санкции се налагат в цял свят, не само от САЩ, но и от Европейския съюз и други страни. Всички политици изглежда обичат санкциите като предпочитаното оръжие в тази ожесточена "мека" война, водеща се в света. Мисля, че това е нещо много лошо, защото и санкциите, и митата възпрепятстват доброволната размяна и отнемат свободата на хората, унищожават свободата на търговията. Не мога да се сетя за нищо добро в това и съм категорично против санкциите срещу Русия, Иран, Северна Корея, Венецуела и много, много други страни, срещу които има санкции. Това е моята реалистична гледна точка по въпроса Ви.

Ще ми е интересно да чуя анализа ви за срещата между Тръмп и Путин. Защо искаше тази среща на върха президентът Тръмп, той искаше да се срещне с Путин?

Мисля, че иска да започне да се занимава с дипломация, за да разреши някои различия, които американските политици имат с Русия. В подобни ситуации, имаме една американска поговорка, която гласи: "Не можеш да стигнеш далеч, ако се чудиш кой кого пръв е ощипал" и когато мислиш, че си установил кой е бил пръв го напляскваш и има някакво възмездие. В този по-общ контекст, издигайки въпросът кой кого пръв е ощипал на по-високо ниво, е налице същото – отмъщението е в устата на всички по цял свят в момента. Тръмп мисли, че той е наясно с изкуството на сделката и Путин също си мисли, че той е наясно с него и искат да се съберат и да го обсъдят. Мисля, че срещата беше много добра, много я подкрепях и преди, и след, а и подкрепям поканата към Путин за визита в Щатите, да посети Тръмп в Белия дом.

Как бихте оценили подхода на Тръмп към Путин, защото според много медии в Щатите Тръмп е извършил държавна измяна?

Това Ви показва колко фанатичен е станал дискурсът. Считам, че това обвинение е смехотворно. Но сериозни американски политици го одобряват, това е политическа битка. Статуквото и елитът в САЩ искат да се смени режимът в Русия, искат да махнат Путин. Това искат елитът и повечето политици. Те наричат разговора на Тръмп с Путин измяна, наричат Путин бандит, гангстер и т.н. До такава омраза се е стигнало.

Предвид всичко казано за Тръмп и Путин, много пъти сме ставали свидетели на смесени сигнали, противоречиви сигнали, изпращани от президента на САЩ към Европа. Какво означава това за държави като България и за нашия регион?

Мисля, че това може да се разбере така и българите много добре ще разберат, противоречивите послания са двупосочни – от САЩ към Европейския съюз, но и от ЕС обратно към САЩ. Има смесени сигнали, но има и тайни споразумения. Има много фонов шум. Българите знаят, че политиците си противоречат и много често е трудно да разбереш какво всъщност става. Но не само Тръмп е такъв, същото идва и от европейците към САЩ.

Въпрос за България и бъдещето на България в еврозоната. Какво мислите по въпроса? Казвали сте, че България неофициално е член на еврозоната?

Така е. Със системата на валутния борд, българският лев е клонинг на еврото. Неофициално сте член на еврозоната. Мисля, че официалното присъединяване към еврозоната би било много лоша идея поради няколко причини. На първо място - проблемът с морална опасност. Ако влезете в еврозоната, ще се изправите пред морална опасност, с която се сблъска Гърция. България ще каже "Вижте, можем да сме малко по-отпуснати по фискалното ни състояние в България, защото ако изпаднем в трудност, ЕС няма да направи нищо друго, освен да ни спаси". Точно това си мислеха гърците. Гърция беше официално в еврозоната и харчеха пари като луди, гръцките политици не харчеха пари, а крадяха пари.

Във „Форбс” написахте "Премиерът Борисов трябва да спре да слуша Брюксел и да започнете да обръща внимание на българите". Защо го казахте?

Очевидно той не слушаше българите, защото мнозинството българи искат да запазят валутния борд. А и ако погледнете поведението на Борисов по въпроса, той е бил във всички крайности. Първо е за приемане на еврото, после не иска приемане на еврото, после ще чака за влизане в еврото, после е за. Той прави каквото в Брюксел му кажат да прави. 

Но можете ли да обясните в едно изречение какво ще спечелят българите ако приемем еврото?

Българите няма да спечелят нищо, ще загубят силата на валутния борд и ще избегнат проблема с моралната опасност, която имаше Гърция. Ако влезете в еврозоната официално, ще бъдете точно като Гърция.

Много хора тук мислят, че пътят към еврозоната ще бъде вид лек за много проблеми тук. Ръстът на доходите все още е голям проблем в България.

Присъединяването към еврото няма да бъде магическо решение за всички останали проблеми в България, това са глупости, защото левът неофициално вече е в зоната. Нищо няма да се промени, освен, че България ще загуби много суверенитет, ще бъде в еврозоната официално, нещо, от което няма излизане. Затова казвам, че е като в песента на Eagles "Hotel California" – влезеш ли веднъж, няма излизане.

Много интересна асоциация с песента "Hotel California".

Обичам тази песен.

Между другото, професоре, радио "Свободна Европа" реши да отвори отново българската си секция. Много хора тук коментираха, че това е признак на завръщането ни към началната точка на прословутия български преход. 

Случващото се е интересно, защото винаги има симетрия. Твърдят, че Путин и Русия се опитват да повлияят и са повлияли на американските избори. Това е сериозно нещо, всички го вярват. Това, което не казват, е че САЩ правят точно същото в Русия. Те се опитват да повлияят на изборите и това е част от случващото се с радио "Свободна Европа",  ръката се протяга на изток в търсене на влияние. И двете страни го правят, и затова казвам, че не може да се навлиза в сценарий от вида "кой кого пръв ощипа". Трябва да се вгледаме в реалността, а тя е, че има две големи имперски власти с много общи методи – Русия и САЩ. И двете са опитват да влияят на изборите по цял свят, включително в България.

Стив Ханке e професор по приложна икономика от университета "Джон Хопкинс" в САЩ. Богатата биография на проф. Ханке включва и длъжността икономически съветник на президента Роналд Рейгън. Световно признат анализатор на финансовия свят с често присъствие в световните медии. Повече от 20 години той е свързан с икономическите реформи на България, където е познат като един от хората, които стоят зад въвеждането на валутния борд у нас. В последните години той многократно е казвал, че "политическата класа в България е не само нефункционираща, но почти криминална". Той смята, че европейските фондове имат краткосрочен положителен ефект и като цяло негативно влияние върху икономиката.

Източник: epicenter.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Абе Ханке ние знаем че прави каквото му кажат от Брюксел ама мерака му голям за премиер да е бе Знаем че това не е негова работа и на избраниците му ама се натискат да са министри бе

Още новини

Последни новини