От х:

Днес в x:

Отпада реимунизацията срещу туберкулоза при деца на 11 години

До края на годината ще отпадне реимунизацията срещу туберкулоза при деца на 11 години, както и едната ваксинация срещу пневмококова инфекция. Това обяви във Варна главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. Препоръката е на Експертния съвет по имунопрофилактика за развитието на Имунизационния календар у нас през следващите 4 години, съобщи БНТ.

Предвижда се през 2021 година у нас да бъде въведена ваксината срещу варицела. Миналата година от дребна шарка у нас са се разболели близо 26 хиляди деца, 460 са били хоспитализирани. Смъртните случаи са два.

"Ние го имаме предвид само като незадължителна имунизация, да могат да я правят тези родители, които сега пътуват в чужбина и я купуват от Гърция, Австрия, тъй като тя е в календарите на тези страни и да осигурим тя да бъде безплатна за тези, които желаят", каза Кунчев.

Процентът на родителите, които категорично отказват да имунизират децата си, са едва 0.7 процента. Според д-р Кунчев обаче невярната информация, която залива интернет пространството поражда в много родители страх от евентуални последствия.

Валерия Николова, майка на едномесечно бебе, заяви, че не знае дали да вярва на написаното в социалните мрежи, но се притеснява от ваксините

Източник: БНТ

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини