От х:

Днес в x:

18 °C

Възстановени данни от Аполо разкриха 40-годишната загадка за загряването на Луната

Между 1971 и 1977 г. учените от мисията "Аполо", провеждащи експерименти на Луната, откриха, че повърхността на естествения ни спътник е необяснимо по-топъл. Но данните от 1974 г. изчезват и феноменът на странното затопляне остава загадка.

Сега екип от изследователи от Тексаския технологичен университет намери и възстанови тези данни - и откри, че източникът на затоплянето всъщност е присъствието на хора, съобщава ScienceAlert.

Изследванията на екипа са публикувани в Journal of Geophysical Research: Planets.

Експериментът за топлинния поток и е предназначен да определи скоростта, с която вътрешността на Луната губи топлина.

Астронавтите от "Аполо-15" и "Аполо-17" взеха проби от лунната повърхност от дълбочина 2,3 метра, а сондите измерват температурата на няколко дълбочини в дупките.

От оставените сензори на място се изпращат данни на Земята няколко години, след заминаването на астронавтите.

Повърхностните и подземните температури от площадката на "Аполо-15" се наблюдават от юли 1971 до януари 1977 г. 

От площадката на "Аполо-17" температурите се наблюдават от декември 1972 до септември 1977 г.

Тези данни са записани на ленти и архивирани в Националния център за научни космически данни на САЩ, но само до декември 1974 г. Въпреки че записи продължават да се правят и след този момент, те никога не достигат до центъра за данни.

Но те продължават да са обект на интерес, тъй като архивираните данни показват, че повърхността на Луната се затопля във всички дълбочини на дупките от началото на експеримента през 1971 г.

През 2010 г. изследователите от Тексаския технологичен университет направиха невероятно откритие: 440 от изгубените ленти, пазени във Вашингтонския национален център за данни. Тези находки, обхващащи периода от април до юни 1975 г., представляват по-малко от 10% от всички ленти, а много от тях са сериозно повредени.

През последните осем години с помощта на редица техники за възстановяване на данни изследователите от Тексаския технологичен университет се опитат да възстановят лентите и успяват да извлекат по-голямата част от данните.

Останалите ленти все още са изгубени, но в Планетарния институт в Хюстън екипът намери нещо, което компенсира част от недостига: стотици седмични данни, които включват отчитания на температурата от сондите от 1973 г. до 1977 г.

Анализът на данните показа, че затоплянето продължава до края на наблюденията през 1977 г.

Той също така показа, че по-близо до повърхността затоплянето е по-изразено, което предполага, че топлината се появява от повърхността надолу, вместо да се излъчва от вътрешността на Луната.

Как е станало това? 

"Наскоро придобитите изображения на камерата Lunar Reconnaissance Orbiter Camera над двете площадки за разтоварване показват, че реголитът по пътеките на астронавтите е по-тъмен, намалявайки албедото", пишат в своята статия учените.

"Предполагаме, че в резултат на дейността на астронавтите реголитът е поел малко повече слънчева енергия и това е довело до наблюдаваното затопляне".

С други думи, когато кацат лунни модули, а астронавтите на Аполо се разхождат наоколо, те преобръщат горния слой, излагайки на слънце по-тъмните долни реголити. По-тъмните повърхности повече поглъщат отколкото отразяват светлина.

Така че тази тъмна лунна повърхност на площадките на Аполо поглъща повече от топлината на Слънцето, като повишава повърхностната температура на Луната с няколко градуса.

Това показва, че хората не могат да отидат на Луната, без да я променят, независимо дали го искат или не. Това също е напомняне винаги да се отчита ефектът на наблюдателя при извършването на експерименти.


Източник: nauka.offnews

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 22.09.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Доказали сте на себе си и на света, че никакви трудности не могат да ви откажат от посоката, която сте избрали да следвате. Това ви качество привлича към вас силните на деня и отваря възможности с широк периметър. За някои денят се свързва с уреждане на битови въпроси или промяна на местоживеенето.
22.09.2019

Хороскоп за Телец

Телец
Възможно е конкретен въпрос, свързан с деловите ви ангажименти да ви струва усилия днес. Ще се справите и ще получите заслужени овации от околните. Не пренебрегвайте семейните си ангажименти. Точно сега близките ви се нуждаят от вниманието ви. Правите големи планове за седмицата, предстои ви немалко работа.
22.09.2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Най-после ви се отдава възможност да свършите нещо, което отдавна отлагате. Нека това бъде приоритетът ви през този ден. Бъдете сигурни, че постигнатия резултат ще ви зареди с усещане за добре свършена работа и добро самочувствие. Постарайте се да се съобразявате повече с желанията на околните и да не преследвате единствено личните си интереси.
22.09.2019

Хороскоп за Рак

Рак
Не се плашете от трудностите, които е възможно да ви съпътстват днес. Те няма да са в състояние да разрушат граденото от вас в продължение на дълго време. Изчакайте по-благоприятен момент за активни действия, а докато го правите вършете нещо полезно.
22.09.2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Колебаете се между няколко възможности, от които можете да избирате. Имате конкретни идеи и сега е момента да преминете към осъществяването им. Имате късмета да попаднете на човек, който също се нуждае от вас. Бъдете внимателни при разговор с близък приятел. Твърде възможно е да кажете нещо, за което после ще съжалявате.
22.09.2019

Хороскоп за Дева

Дева
С подходящите хора денят ви ще е приятен и емоционално наситен. Предстои да научите добри вести, имащи отношение към живота ви, вашият и на близките ви, свързани със семейството и дома. Бизнесът, пътуванията и образованието също влизат в плановете ви. Няма да сте безразлични и към сигналите, идващи от другия пол.
22.09.2019

Хороскоп за Везни

Везни
Очаква ви добра новина. Изживейте мига пълноценно и не се натоварвайте с мисли за грижите и несгодите ви. За да се справите по-добре с проблемите се доверете на най-близките си хора. Наред с активността си ще се наложи и вие да направите компромиси. Това едва ли ще е по вкуса ви, но трябва.
22.09.2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Вътрешното ви усещане за нещата ще ви насочи в перспективна посока на действие. Имате финансовата възможност да организирате пътуване и нечие тържество. Семейството очаква от вас повече активност по отношение на планирано вече начинание. Ако сте лоялни бизнес-партньори не бива да се тревожите за изхода на търговска сделка.
22.09.2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Днес избягвайте споровете, има вероятност да влезнете в дълбоки противоречия и това да помрачи отношенията ви. Със спокоен тон ще ви се отдава по-лесно да решавате въпросите, които ви вълнуват. Желанието ви да общувате и да създавате нови познанства ще се засили, а и времето ще благоприятства това.
22.09.2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Умората и стреса ще ви накарат да се ориентирате към активна почивка. Подходящи занимания с хората, които ви помагат да се отпуснете са измежду добрите възможности, но ще има и такива, които ще се посветят на идея, обещаваща да е печеливша. Внимателно изпипвайте детайлите и ще постигнете резултати.
22.09.2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Някои от вас се сблъскват с проблем, който са пренебрегнали преди известно време и сега трябва да го решат. Не се притеснявайте от грешки, защото рано или късно ще успеете да се справите. Можете да се доверите на свой близък, който има достатъчно опит. Намерете повече време за почивка и разтоварване.
22.09.2019

Хороскоп за Риби

Риби
Днес разчитайте на себе си и не се впечатлявайте особено от забележките си на околните. Поведението ви може да породи желание у някои за дистанция, но това да не ви тревожи. Гледайте си работата и ще постигнете повече. С наличните финанси ще успеете да покриете повече от нуждите си. Вечерта се отпуснете и задоволете желанията си.
22.09.2019
Последни новини