От х:

Днес в x:

6 °C

Възстановени данни от Аполо разкриха 40-годишната загадка за загряването на Луната

Между 1971 и 1977 г. учените от мисията "Аполо", провеждащи експерименти на Луната, откриха, че повърхността на естествения ни спътник е необяснимо по-топъл. Но данните от 1974 г. изчезват и феноменът на странното затопляне остава загадка.

Сега екип от изследователи от Тексаския технологичен университет намери и възстанови тези данни - и откри, че източникът на затоплянето всъщност е присъствието на хора, съобщава ScienceAlert.

Изследванията на екипа са публикувани в Journal of Geophysical Research: Planets.

Експериментът за топлинния поток и е предназначен да определи скоростта, с която вътрешността на Луната губи топлина.

Астронавтите от "Аполо-15" и "Аполо-17" взеха проби от лунната повърхност от дълбочина 2,3 метра, а сондите измерват температурата на няколко дълбочини в дупките.

От оставените сензори на място се изпращат данни на Земята няколко години, след заминаването на астронавтите.

Повърхностните и подземните температури от площадката на "Аполо-15" се наблюдават от юли 1971 до януари 1977 г. 

От площадката на "Аполо-17" температурите се наблюдават от декември 1972 до септември 1977 г.

Тези данни са записани на ленти и архивирани в Националния център за научни космически данни на САЩ, но само до декември 1974 г. Въпреки че записи продължават да се правят и след този момент, те никога не достигат до центъра за данни.

Но те продължават да са обект на интерес, тъй като архивираните данни показват, че повърхността на Луната се затопля във всички дълбочини на дупките от началото на експеримента през 1971 г.

През 2010 г. изследователите от Тексаския технологичен университет направиха невероятно откритие: 440 от изгубените ленти, пазени във Вашингтонския национален център за данни. Тези находки, обхващащи периода от април до юни 1975 г., представляват по-малко от 10% от всички ленти, а много от тях са сериозно повредени.

През последните осем години с помощта на редица техники за възстановяване на данни изследователите от Тексаския технологичен университет се опитат да възстановят лентите и успяват да извлекат по-голямата част от данните.

Останалите ленти все още са изгубени, но в Планетарния институт в Хюстън екипът намери нещо, което компенсира част от недостига: стотици седмични данни, които включват отчитания на температурата от сондите от 1973 г. до 1977 г.

Анализът на данните показа, че затоплянето продължава до края на наблюденията през 1977 г.

Той също така показа, че по-близо до повърхността затоплянето е по-изразено, което предполага, че топлината се появява от повърхността надолу, вместо да се излъчва от вътрешността на Луната.

Как е станало това? 

"Наскоро придобитите изображения на камерата Lunar Reconnaissance Orbiter Camera над двете площадки за разтоварване показват, че реголитът по пътеките на астронавтите е по-тъмен, намалявайки албедото", пишат в своята статия учените.

"Предполагаме, че в резултат на дейността на астронавтите реголитът е поел малко повече слънчева енергия и това е довело до наблюдаваното затопляне".

С други думи, когато кацат лунни модули, а астронавтите на Аполо се разхождат наоколо, те преобръщат горния слой, излагайки на слънце по-тъмните долни реголити. По-тъмните повърхности повече поглъщат отколкото отразяват светлина.

Така че тази тъмна лунна повърхност на площадките на Аполо поглъща повече от топлината на Слънцето, като повишава повърхностната температура на Луната с няколко градуса.

Това показва, че хората не могат да отидат на Луната, без да я променят, независимо дали го искат или не. Това също е напомняне винаги да се отчита ефектът на наблюдателя при извършването на експерименти.

Източник: nauka.offnews

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 23.02.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Мнозина от вас ще предпочетат да посветят времето си на полезни и приятни неща, с които да зарадват най-близките си. Забравете за грижите свързани с професионалните дела и се наслаждавайте пълноценно на почивката си. Можете също така да освободите голяма част от натрупаното напрежение, като се занимавате със спорт.
23 фев 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Не се поддавайте на внушения и не позволявайте нечие лошо настроение да развали вашето. Ще получите обаждания, които ще ви зарадват и ще дадат простор на мечтите ви. Очакват ви приятни часове с любимия човек. Не подценявайте желанието му да сте заедно. Ще се изненадате от едно предложение.
23 фев 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Едва ли ще се задържате за по-дълго време на едно място днес и с право приятелите ви ще се оплакват, че не могат да ви открият. Имате нужда от свеж въздух, затова едва ли стоенето вкъщи ще е предпочетеният от повечето от вас вариант. Разходка сред природата ще ви се отрази чудесно и ще ви зареди с достатъчно свежа енергия.
23 фев 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Мислете за себе си и за бъдещето си. Погрижете се за нещата, които ви дават сигурност и не пренебрегвайте мнението на близките си. С добра организация ще подобрите работата и материалното си положение, което ще се отрази на целия ви живот. Отношенията ви с партньора се нуждаят от повече яснота.
23 фев 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще получите добри възможности за придобивки, от които ще се възползвате максимално. Основателно ще насочите интересите си към сегменти, в които владеете положението, от там ще дойдат и парите. Не избързвайте в нищо и внимателно обмисляйте действията си. Погрижете се да не пропускате важните моменти в живота на близките си.
23 фев 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Голяма част от вас посрещат гости днес, затова е твърде възможно планираната почивка да остане на заден план. Затова пък бъдете сигурни, че приятното прекарване ви е сигурно. Имате конкретна идея за нещо, което отдавна ви вълнува и съвсем скоро ще се радвате на чудесна възможност, за да я осъществите. Намерете време и за почивка днес.
23 фев 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Денят ви ще е забързан и често с напрежение, но не изпадайте в стрес. Ще работите по приключване на задача, резултатите от която имат отношение към финансите на семейството ви. Ако времето не ви стигне за всичко, което планирате, потърсете подкрепа. Сигурно е, че такава няма да ви бъде отказана.
23 фев 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Днес ще трябва да обърнете повече внимание на отношенията си със сърдечния партньор. Дайте всичко от себе си, за да предотвратите евентуалните конфликти. Ще срещнете хора, с чиято помощ може да повишите професионалната си квалификация, а също и финансовите си приходи. Не пренебрегвайте и духовното си здраве.
23 фев 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Възможно е да се ангажирате с непредвидени задачи и да поемете чужди отговорности. Това ще обогати житейския ви опит, но ще ви по изнерви. Домашните проблеми също ще ви заставят да търсите решения и в края на деня се очаква да сте уморени. Починете си и не търсете причини да слизате в конфликт с близките си.
23 фев 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не са изключени затруднения, които да ви разколебаят по отношение на планирано пътуване или друга подготвяна среща. Каквито и да са причините, не се гневете на околните. Избягвайте ненужни спорове и доказване на надмощие. Нуждаете се от почивка, за това приемете приятелска покана за среща.
23 фев 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днес ще трябва да положите усилия, за да постигнете разбирателството, към което се стремите. Нищо не идва от само себе си през този ден, но нека това не ви обезсърчава. Не се поддавайте на лошо настроение, а направете нещо, което ще ви накара да се почувствате добре. Дори да смятате, че това е прост каприз, не се колебайте да го изпълните.
23 фев 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Едно събитие ще ви направи доволни и ще повиши самочувствието ви. Но не се изживявайте като първа инстанция, дайте правото и на другите да имат мнение. Така достойнството и авторитетът ви ще се запазят, освен това ще научите нещо полезно за себе си. Усещането ви за скорошна развръзка на личен проблем не е погрешно.
23 фев 2020
Последни новини