От х:

Днес в x:

1 °C

Геометричните задачи спъват седмокласниците

Изображение 1 от 4

  През 2018 г. резултатът от Националното външно оценяване е 81.84%, с което се забелязва по-висок успех в сравнение с предходните години.

  Това съобщи Евгения Костадинова, директор на дирекция "Съдържание в училищното и предучилищното образование", по повод резултатите от националните външни оценявания след 4 и 7 клас.

  Математика се очертава като един от най-любимите предмети на учениците. По математика резултатите от външното оценяване на седмокласниците са по-високи в сравнение с резултатите по български език тази година.

  Половината от тях са получили максимален брой точки от задача номер 19, защото това е задача, при която трябва да съставят определен числов израз, да моделират задачата и да я решат. Задача 16 също е с много високо постижение сред подрастващите.

  Най-тревожно обаче е, че 10% от учениците не са пожелали да работят по последната задача по геометрия.

  Геометричните задачи са с най-ниска постижимост сред подрастващите.

  От МОН коментираха, че във въпросите по Български език и литература са преобладавали въпросите с отворените отговори, с което все повече се наблюдава доближаване на постижимостта със свободен отговор.

  На въпросите с избираем отговор с най-голяма лекота седмокласниците са се справили с въпрос номер 3 - 93% от учениците.

  Най-голямо затруднение е предизвикан въпрос номер 5, който е затруднил 37.64% от учениците.

  Правописът на думите и правописът на звучната съгласна най-много затруднява учениците.

  Според данните на МОН средният резултат от първия модул по БЕЛ на седмокласниците е 32.60 точки от 65 възможни. Оценката - "добър".

  Резултатите от първия модул по математика е 30.43 точки от 65 възможни. Оценката - "добър".

  МОН отчита, че резултатите са съизмерими с тези от предходната година и по двата предмета. Тази година обаче "добрите" и "много добрите" оценки на седмокласниците са повече от 2017 година.

  Наблюдава се и по-голям брой отлични оценки и по-малък брой на слабите такива в първи модул.

  Данните на МОН показват и че тази година по-малко седмокласници са положили външното оценяване с максимален резултат от 100 точки. През 2017 година по БЕЛ е имало 6 абсолютни отличници, а през 2018 година - трима. По математика данните са дори по-притеснителни заради голямата разлика - през 2017 година по математика 251 седмокласници са получили максимален брой точки, а тази година броят им е едва 68.

  Слабите оценки по математика намаляват - през 2017 година 13 533 седмокласници са получили "слаб" на НВО, а тази година - 12 869.

  По БЕЛ обаче броят на слабите оценки нараства - през 2017 година са регистрирани 7 761 оценки "слаб", а през настоящата 2018 

  Училището с най-добър резултата в страната е математическата гимназия "Акад. К. Попов" в Пловдив, където средният брой на точките от двата изпита на седмокласниците е 89.03. След това се нарежда математическата гимназия "Д-р П. Берон" във Варна с 88.88 среден успех, а на трето място - Софийската математическа гимназия "П. Хилендарски" с 87.84 среден успех от двата изпита.

  Резултатите на четвъртокласниците по предметите "Човекът и обществото" и "Човекът и природата" показват, че учебното съдържание по двата предмета не затруднява учениците и те уверено се справят с въпросите.

  Това, което е по-трудно на децата, са въпросите, свързани с географията, която изисква пространствена ориентация.
  Най-много ги е затруднил въпрос номер 12, който гласи: "Коя е столицата на България по време на управлението на Асеневци?"

  Човекът и природата също показва много високи резултати и уверени отговори. На въпрос номер 17 са отговорили над 85%, при който условието е да се извлече информация от карта. Със задача номер 19 с две точки са се справили над 50% от учениците, а 1 точка са успели да получат други 25.12% от подрастващите.

  Заместник-министърът на образованието Таня Михайлова обясни, че официалният срок за обявяване на националите резултатите от външното оценяване е на 6 юни. Известно недоволство е породило това, че предварително не са предоставени резултатите. Тя изтъкна, че от образователното министерство са работили и винаги ще работят преди всичко за интересите на родителите и учениците.

  Костадинова изтъкна, че тазгодишният формат на Националните външни оценявания е последен, а от следващата година на ниво 7 клас външното оценяване ще е с нов формат и ще е в съответствие с новите учебни програми.

  Тя обясни, че предстои още едно външно оценяване в края на 10 клас за измерване на дигиталните умения на учениците.

  Източник: news.bg

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 17.02.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Времето е благоприятно за започване на ремонтни дейности по дома или вилата. С помощта на приятели ще се справите с възникващите затруднения и бързо ще продължите напред. Ще ви зарадва вниманието и мил подарък на любим човек. На свой ред вие също ще предложите изненада, ще бъде весело и приятно.
  17 фев 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  През днешния ден неколкократно ще благодарите на късмета си. Наистина пред вас се откриват прекрасни шансове, които ще бъдат умело използвани от комбинативната ви мисъл. Отделете част от времето си за вашите близки, те имат нужда от вас.
  17 фев 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Освободени и знаещи цената си, ще се посветите на смелите си идеи. Дава ви се да постигате с лекота всичко, до което се докосвате днес, за да осъзнаете, че можете и трябва да продължите. Отношенията ви в семейството ще се подобряват, пропорционално на настроението и успехите ви.
  17 фев 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Избягвайте споровете, дори и да считате, че сте прави. Спокойствието днес ви е по-важно, отколкото изява на красноречието и интелекта ви. Носете багажа си тихо и се съсредоточете към собствените си търсения и потребности. Скоро ще получите дарове, за които трябва да сте подготвени.
  17 фев 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Създайте си по-голямо разнообразие около себе си. Действайте и рискувайте, правете много неща, особено такива, които да ви донесат полза. Ще планирате пътуване което да ви откъсне от ежедневието и обичайното ви обкръжение. Не си хабете енергията напразно, а бъдете по-концентрирани. Ако случайно се почувствате объркани или стресирани, непременно съумейте да преодолеете тези настроения, за да не провалите магията на деня.
  17 фев 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Повечето от вас днес са заети с работа или по-точно с неща, с които не сте се справили през изминалата седмица. През този ден спокойно ще можете да се заемете с всичко, за което досега не сте имали достатъчно време. Осъществявате свое отдавнашно желание в личен план, което много ще ви зарадва. Чувството ви за хумор днес е заразително.
  17 фев 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Чувствате се спокойни и уверени в себе си. Твърдо сте убедени, че вървите по прав път и това е сигурен белег на предстоящия ви успех. Вашата интуиция едва ли ще ви излъже. Ваш близък ще остане очарован от жеста, който му правите, а това ще развълнува и вас. В личен план имате само поводи за радост.
  17 фев 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Ако правите нещата така, че те да ви носят удовлетворение, не се притеснявайте за днешния си и утрешен ден. Насочете ергията си в подкрепа на собственото си добруване, като разбира се не пренебрегвате и другите. Бъдете разумни, но с добро сърце.
  17 фев 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Не се натоварвайте с прекалено много задачи днес, за да не се окажете в крайна сметка изтощени и отегчени. Намалете темпото, денят е подходящ за отмора и възстановяване на силите. Близките ви ще се погрижат за нещата, за които времето ви няма да стигне, бъдете спокойни. Любовта е мощ, която присъства около вас.
  17 фев 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Денят е благоприятен за забавления и разтоварващи мероприятия. Вложете повече въображение и намерете своя начин да го изживеете пълноценно. Осигурете свобода на порива си да сте щедри и добри към всички около вас. Това ще ви донесе настроение и ще ви направи щастливи.
  17 фев 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Прекрасен шанс да осъществите ваше отколешно желание ви се открива днес. Не го пропускайте поради мудност или неувереност. Не търсете оправдания, а действайте. Всичко и всички са на ваша страна, остава само да направите първата стъпка. Настроението ви ще се подобри, ако споделите очакванията си с любимият човек.
  17 фев 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Прекрасен ден за вас и семейството ви. Примамливо предложение за професионална реализация ще ви хвърли в размисъл. Обсъдете го с човека до вас и бъдете уверени, че каквото и да предприемете е за ваше добро.
  17 фев 2020
  Последни новини