От х:

Днес в x:

18 °C

Геометричните задачи спъват седмокласниците

Изображение 1 от 4

  През 2018 г. резултатът от Националното външно оценяване е 81.84%, с което се забелязва по-висок успех в сравнение с предходните години.

  Това съобщи Евгения Костадинова, директор на дирекция "Съдържание в училищното и предучилищното образование", по повод резултатите от националните външни оценявания след 4 и 7 клас.

  Математика се очертава като един от най-любимите предмети на учениците. По математика резултатите от външното оценяване на седмокласниците са по-високи в сравнение с резултатите по български език тази година.

  Половината от тях са получили максимален брой точки от задача номер 19, защото това е задача, при която трябва да съставят определен числов израз, да моделират задачата и да я решат. Задача 16 също е с много високо постижение сред подрастващите.

  Най-тревожно обаче е, че 10% от учениците не са пожелали да работят по последната задача по геометрия.

  Геометричните задачи са с най-ниска постижимост сред подрастващите.

  От МОН коментираха, че във въпросите по Български език и литература са преобладавали въпросите с отворените отговори, с което все повече се наблюдава доближаване на постижимостта със свободен отговор.

  На въпросите с избираем отговор с най-голяма лекота седмокласниците са се справили с въпрос номер 3 - 93% от учениците.

  Най-голямо затруднение е предизвикан въпрос номер 5, който е затруднил 37.64% от учениците.

  Правописът на думите и правописът на звучната съгласна най-много затруднява учениците.

  Според данните на МОН средният резултат от първия модул по БЕЛ на седмокласниците е 32.60 точки от 65 възможни. Оценката - "добър".

  Резултатите от първия модул по математика е 30.43 точки от 65 възможни. Оценката - "добър".

  МОН отчита, че резултатите са съизмерими с тези от предходната година и по двата предмета. Тази година обаче "добрите" и "много добрите" оценки на седмокласниците са повече от 2017 година.

  Наблюдава се и по-голям брой отлични оценки и по-малък брой на слабите такива в първи модул.

  Данните на МОН показват и че тази година по-малко седмокласници са положили външното оценяване с максимален резултат от 100 точки. През 2017 година по БЕЛ е имало 6 абсолютни отличници, а през 2018 година - трима. По математика данните са дори по-притеснителни заради голямата разлика - през 2017 година по математика 251 седмокласници са получили максимален брой точки, а тази година броят им е едва 68.

  Слабите оценки по математика намаляват - през 2017 година 13 533 седмокласници са получили "слаб" на НВО, а тази година - 12 869.

  По БЕЛ обаче броят на слабите оценки нараства - през 2017 година са регистрирани 7 761 оценки "слаб", а през настоящата 2018 

  Училището с най-добър резултата в страната е математическата гимназия "Акад. К. Попов" в Пловдив, където средният брой на точките от двата изпита на седмокласниците е 89.03. След това се нарежда математическата гимназия "Д-р П. Берон" във Варна с 88.88 среден успех, а на трето място - Софийската математическа гимназия "П. Хилендарски" с 87.84 среден успех от двата изпита.

  Резултатите на четвъртокласниците по предметите "Човекът и обществото" и "Човекът и природата" показват, че учебното съдържание по двата предмета не затруднява учениците и те уверено се справят с въпросите.

  Това, което е по-трудно на децата, са въпросите, свързани с географията, която изисква пространствена ориентация.
  Най-много ги е затруднил въпрос номер 12, който гласи: "Коя е столицата на България по време на управлението на Асеневци?"

  Човекът и природата също показва много високи резултати и уверени отговори. На въпрос номер 17 са отговорили над 85%, при който условието е да се извлече информация от карта. Със задача номер 19 с две точки са се справили над 50% от учениците, а 1 точка са успели да получат други 25.12% от подрастващите.

  Заместник-министърът на образованието Таня Михайлова обясни, че официалният срок за обявяване на националите резултатите от външното оценяване е на 6 юни. Известно недоволство е породило това, че предварително не са предоставени резултатите. Тя изтъкна, че от образователното министерство са работили и винаги ще работят преди всичко за интересите на родителите и учениците.

  Костадинова изтъкна, че тазгодишният формат на Националните външни оценявания е последен, а от следващата година на ниво 7 клас външното оценяване ще е с нов формат и ще е в съответствие с новите учебни програми.

  Тя обясни, че предстои още едно външно оценяване в края на 10 клас за измерване на дигиталните умения на учениците.


  Източник: news.bg

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 22.09.2019

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Доказали сте на себе си и на света, че никакви трудности не могат да ви откажат от посоката, която сте избрали да следвате. Това ви качество привлича към вас силните на деня и отваря възможности с широк периметър. За някои денят се свързва с уреждане на битови въпроси или промяна на местоживеенето.
  22.09.2019

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Възможно е конкретен въпрос, свързан с деловите ви ангажименти да ви струва усилия днес. Ще се справите и ще получите заслужени овации от околните. Не пренебрегвайте семейните си ангажименти. Точно сега близките ви се нуждаят от вниманието ви. Правите големи планове за седмицата, предстои ви немалко работа.
  22.09.2019

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Най-после ви се отдава възможност да свършите нещо, което отдавна отлагате. Нека това бъде приоритетът ви през този ден. Бъдете сигурни, че постигнатия резултат ще ви зареди с усещане за добре свършена работа и добро самочувствие. Постарайте се да се съобразявате повече с желанията на околните и да не преследвате единствено личните си интереси.
  22.09.2019

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Не се плашете от трудностите, които е възможно да ви съпътстват днес. Те няма да са в състояние да разрушат граденото от вас в продължение на дълго време. Изчакайте по-благоприятен момент за активни действия, а докато го правите вършете нещо полезно.
  22.09.2019

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Колебаете се между няколко възможности, от които можете да избирате. Имате конкретни идеи и сега е момента да преминете към осъществяването им. Имате късмета да попаднете на човек, който също се нуждае от вас. Бъдете внимателни при разговор с близък приятел. Твърде възможно е да кажете нещо, за което после ще съжалявате.
  22.09.2019

  Хороскоп за Дева

  Дева
  С подходящите хора денят ви ще е приятен и емоционално наситен. Предстои да научите добри вести, имащи отношение към живота ви, вашият и на близките ви, свързани със семейството и дома. Бизнесът, пътуванията и образованието също влизат в плановете ви. Няма да сте безразлични и към сигналите, идващи от другия пол.
  22.09.2019

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Очаква ви добра новина. Изживейте мига пълноценно и не се натоварвайте с мисли за грижите и несгодите ви. За да се справите по-добре с проблемите се доверете на най-близките си хора. Наред с активността си ще се наложи и вие да направите компромиси. Това едва ли ще е по вкуса ви, но трябва.
  22.09.2019

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Вътрешното ви усещане за нещата ще ви насочи в перспективна посока на действие. Имате финансовата възможност да организирате пътуване и нечие тържество. Семейството очаква от вас повече активност по отношение на планирано вече начинание. Ако сте лоялни бизнес-партньори не бива да се тревожите за изхода на търговска сделка.
  22.09.2019

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Днес избягвайте споровете, има вероятност да влезнете в дълбоки противоречия и това да помрачи отношенията ви. Със спокоен тон ще ви се отдава по-лесно да решавате въпросите, които ви вълнуват. Желанието ви да общувате и да създавате нови познанства ще се засили, а и времето ще благоприятства това.
  22.09.2019

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Умората и стреса ще ви накарат да се ориентирате към активна почивка. Подходящи занимания с хората, които ви помагат да се отпуснете са измежду добрите възможности, но ще има и такива, които ще се посветят на идея, обещаваща да е печеливша. Внимателно изпипвайте детайлите и ще постигнете резултати.
  22.09.2019

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Някои от вас се сблъскват с проблем, който са пренебрегнали преди известно време и сега трябва да го решат. Не се притеснявайте от грешки, защото рано или късно ще успеете да се справите. Можете да се доверите на свой близък, който има достатъчно опит. Намерете повече време за почивка и разтоварване.
  22.09.2019

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Днес разчитайте на себе си и не се впечатлявайте особено от забележките си на околните. Поведението ви може да породи желание у някои за дистанция, но това да не ви тревожи. Гледайте си работата и ще постигнете повече. С наличните финанси ще успеете да покриете повече от нуждите си. Вечерта се отпуснете и задоволете желанията си.
  22.09.2019
  Последни новини