От х:

Днес в x:

10 °C

Геометричните задачи спъват седмокласниците

Изображение 1 от 4

  През 2018 г. резултатът от Националното външно оценяване е 81.84%, с което се забелязва по-висок успех в сравнение с предходните години.

  Това съобщи Евгения Костадинова, директор на дирекция "Съдържание в училищното и предучилищното образование", по повод резултатите от националните външни оценявания след 4 и 7 клас.

  Математика се очертава като един от най-любимите предмети на учениците. По математика резултатите от външното оценяване на седмокласниците са по-високи в сравнение с резултатите по български език тази година.

  Половината от тях са получили максимален брой точки от задача номер 19, защото това е задача, при която трябва да съставят определен числов израз, да моделират задачата и да я решат. Задача 16 също е с много високо постижение сред подрастващите.

  Най-тревожно обаче е, че 10% от учениците не са пожелали да работят по последната задача по геометрия.

  Геометричните задачи са с най-ниска постижимост сред подрастващите.

  От МОН коментираха, че във въпросите по Български език и литература са преобладавали въпросите с отворените отговори, с което все повече се наблюдава доближаване на постижимостта със свободен отговор.

  На въпросите с избираем отговор с най-голяма лекота седмокласниците са се справили с въпрос номер 3 - 93% от учениците.

  Най-голямо затруднение е предизвикан въпрос номер 5, който е затруднил 37.64% от учениците.

  Правописът на думите и правописът на звучната съгласна най-много затруднява учениците.

  Според данните на МОН средният резултат от първия модул по БЕЛ на седмокласниците е 32.60 точки от 65 възможни. Оценката - "добър".

  Резултатите от първия модул по математика е 30.43 точки от 65 възможни. Оценката - "добър".

  МОН отчита, че резултатите са съизмерими с тези от предходната година и по двата предмета. Тази година обаче "добрите" и "много добрите" оценки на седмокласниците са повече от 2017 година.

  Наблюдава се и по-голям брой отлични оценки и по-малък брой на слабите такива в първи модул.

  Данните на МОН показват и че тази година по-малко седмокласници са положили външното оценяване с максимален резултат от 100 точки. През 2017 година по БЕЛ е имало 6 абсолютни отличници, а през 2018 година - трима. По математика данните са дори по-притеснителни заради голямата разлика - през 2017 година по математика 251 седмокласници са получили максимален брой точки, а тази година броят им е едва 68.

  Слабите оценки по математика намаляват - през 2017 година 13 533 седмокласници са получили "слаб" на НВО, а тази година - 12 869.

  По БЕЛ обаче броят на слабите оценки нараства - през 2017 година са регистрирани 7 761 оценки "слаб", а през настоящата 2018 

  Училището с най-добър резултата в страната е математическата гимназия "Акад. К. Попов" в Пловдив, където средният брой на точките от двата изпита на седмокласниците е 89.03. След това се нарежда математическата гимназия "Д-р П. Берон" във Варна с 88.88 среден успех, а на трето място - Софийската математическа гимназия "П. Хилендарски" с 87.84 среден успех от двата изпита.

  Резултатите на четвъртокласниците по предметите "Човекът и обществото" и "Човекът и природата" показват, че учебното съдържание по двата предмета не затруднява учениците и те уверено се справят с въпросите.

  Това, което е по-трудно на децата, са въпросите, свързани с географията, която изисква пространствена ориентация.
  Най-много ги е затруднил въпрос номер 12, който гласи: "Коя е столицата на България по време на управлението на Асеневци?"

  Човекът и природата също показва много високи резултати и уверени отговори. На въпрос номер 17 са отговорили над 85%, при който условието е да се извлече информация от карта. Със задача номер 19 с две точки са се справили над 50% от учениците, а 1 точка са успели да получат други 25.12% от подрастващите.

  Заместник-министърът на образованието Таня Михайлова обясни, че официалният срок за обявяване на националите резултатите от външното оценяване е на 6 юни. Известно недоволство е породило това, че предварително не са предоставени резултатите. Тя изтъкна, че от образователното министерство са работили и винаги ще работят преди всичко за интересите на родителите и учениците.

  Костадинова изтъкна, че тазгодишният формат на Националните външни оценявания е последен, а от следващата година на ниво 7 клас външното оценяване ще е с нов формат и ще е в съответствие с новите учебни програми.

  Тя обясни, че предстои още едно външно оценяване в края на 10 клас за измерване на дигиталните умения на учениците.

  Източник: news.bg

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 29.03.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Разумни и прагматични, ще се справите с всяко предизвикателство, независимо от цената. Не позволявайте на финансовите затруднения да ограничават мисленето ви. Проблемите в семейството решавайте спокойно, като говорите и насърчавате останалите също да го правят. Бъдете открити и по-често се вслушвайте в думите им.
  29 мар 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  С практичен подход ще отдавате предпочитание на онези хора и ситуации, от които бихте имали полза за момента. Ще усвоявате новостите в движение, без това да се отразява на темпото ви. По такъв начин ще поддържате информираността си и ще бъдете конкурентно способни във всеки един момент.
  29 мар 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Отнасяйте се с повишено внимание към дребните неща около себе си, за да избегнете конфликтна ситуация. Имате шанс да направите добър избор от многото предложения, които ще получите, ако проявите повече далновидност. Не се колебайте да споделите вълненията си с хората, на които можете да разчитате.
  29 мар 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  За домошари като вас, скъпи Раци този ден предлага неизброими възможности. Можете да се развихрите на не едно място и да свършите много полезна работа. Кулинарните ви способности ще бъдат достойно оценени. Държите всичко да е изрядно и правите всичко, за да е така.
  29 мар 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Активни и уверени в себе си ще откриете нещото, което сте търсили дълго. Може би там е бъдещето ви. Отношенията с хората от обкръжението ви ще са отлични, което допълнително ще ви подтиква към действия. Ще ви вълнуват успехите на другите, а това ви прави по-добри и толерантни.
  29 мар 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Ще бъдете в добро настроение и ще се радвате на взаимни чувства с близките ви. Добри вести ще ви донесат хора от далече. Запазете търпението си и не изпреварвайте събитията. Скоро ще имате причини да сте по-забързани, ще ви притиснат срокове и по-високи обороти. Починете си.
  29 мар 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Съветът към онези, за които бизнеса е приоритет е да не рискуват излишно днес. Заложете на сигурните пътища и не оставяйте на случайността да определя хода на решенията ви. Като цяло ще се чувствате в добро здраве и с предпоставки за пълноценна изява на способностите ви.
  29 мар 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  От действията ви днес ще зависи дали ще изживеете деня си спокойно или в напрегнато очакване. Някои ще предприемат пътуване, с което ще се опитат да уредят личните си дела. Избягвайте споровете, дори да става дума за дребни неща. Рискувате да си развалите настроението и да получите главоболие.
  29 мар 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Рискът, който предприемат мнозина от вас е съвсем оправдан. Оставете времето да докаже правотата ви и бъдете уверени в успеха си. Доверието, което оказвате на познат човек е точно на място и няма основания за притеснение.
  29 мар 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Промени в плановете ви за днес ви карат да търсите алтернативи, които са максимално приемливи. Това може да се окаже трудоемка задача, но вие сте упорити и не се отказвате толкова лесно. Не пренебрегвайте усилията на човек от обкръжението ви да направи нещо за вас. Ще научите нещо приятно, свързано с обекта на вашите чувства.
  29 мар 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Днес събирате информация относно работата си, която ще ви бъде полезна за в бъдеще. Оставете настрана въпроси, които касаят лично околните, те само могат да ви отдалечат от целите ви. Привлечени сте от интригуваща личност, за която отделяте голяма част от времето си напоследък. Възможно е това увлечение да прерасне в дълбока сърдечна връзка.
  29 мар 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Ако ви липсват внимание и грижи, не бързайте да се засягате. Помислете къде имате пропуски, защото е сигурно, че не сте изрядни. Дайте си сметка за собствените си постъпки и променете отношението си към онези, които неоснователно сте наранили. Духовни прозрения ще ви подтикнат към промени.
  29 мар 2020
  Последни новини