От х:

Днес в x:

Между 2,6 и 3,6 млрд. лв престъпни приходи от контрабандата с цигари и тютюн

Изображение 1 от 3

    Незаконната търговия на цигари в България е донесла приходи за криминалния свят между 2,6 млрд. лв. и 3,6 млрд. лв. за последните 11 години, пресмятат от Института за пазарана икономика. Проучването е част от наблюденията и анализите в различни правни и икономически аспекти на незаконната търговия с тютюневи изделия на неправителствената организация. Инициативата е под мотото „По правилата” и има за цел да проучи възможностите за подобряване на водените политики и преодоляване на онези институционални слабости, които дават почва за незаконна търговия с тютюневи изделия.

    Изследването показва, че най-големият бум на нелегалната търговия с цигари у нас е през 2010 г., когато криминалните приходи са между 450 и 640 млн. лв. само за годината.

    Към момента, въпреки свиването на незаконната търговия, приходите от нея също не са за пренебрегване, като се оценяват между 110 и 160 млн. лв. за 2017 г.

    Това е ресурс, които в голямата си част се влива в организираната престъпност и създава възможности за корумпиране по високите и ниските етажи на властта, коментират анализаторите.

    Съвместното социологическо проучване на ИПИ и Алфа Рисърч за незаконната търговия с тютюневи изделия в страната, показава, че от около 2,3 млн. души пълнолетни пушачи, 11,7 % през последните 2-3 години са си купували нелегални цигари.

    Над 90% от цитираните 250 хил. пушачи споделят, че основната причина да търсят незаконни продукти е цената. Хората в тази група дават по няколко отговора за начините на снабдяване, а като водещ източник най-масово те посочват близки или приятели-37, 8%. От открит пазар купуват 25, 9%.

    Иследването за нелегалния пазар на цигари по региони е направено за 15 града. Най-висок дял на хората с цигари, непредназначени за местния пазар е регистриран в Свиленград-17,4%, Плевен -16,6%, и Хасково -13,2%. В Габрово нивата са най-ниски – едва 0,6%

    На въпроса дали през последните 2-3 години са си купували нелегални цигари, най-висок дял на отговорилите с“да“ е регистриран в Плевен-31,4%, Свиленград -30,3% , Благоевград -24,4%, Кюстендил- 23,6%. 

    Проучването показва още и че по-голямата част от потребявания в страната тютюн за пушене е нелегален. Разликите в цените на нелегалния и легалния тютюн са огромни – на фона на средна цена на легален пазар от 12,5 лева за 50 грама тютюн с бандерол, този без бандерол струва според анкетираните едва 2 лв. или поне 6 пъти по-малко.

    Анализаторите смятат, че организирана престъпност и незаконна търговия на тютюневи изделия остава голям проблем, заради факта, че повечето от участниците в групите, които се залавят са от ниските нива в йерархията.

    Освен това в анкетата са включени и въпроси за причините за отказване на цигарите, сред анкетираните, които са оставили вредният навик.

    Над 40% от анкетираните пушачи са правили опит да спрат цигарите, като почти всички са го сторили със собствени усилия. Над половината от тези 40% посочват на първо място здравословните причини за това си решение. В същото време, макар че 60% споделят, че не биха преминали на незаконни цигари в никакъв случай, други близо 20% от анкетираните пушачи споделят, че биха търсили такива продукти при рязко покачване на цената на легалния пазар. „Посочените по-горе потребителски нагласи на пушачите още веднъж потвърждават, че една лоша акцизна политика – например с рязко покачване на акцизната тежест, води не толкова до спад в пушенето, а до преминаване към незаконни продукти.”, коментира екипът на ИПИ. Като пример анализаторите посочват 2010 г., когато акцизът върху цигарите беше рязко повишен и нелегалния пазар скочи до над 30% от общото потребление.

    Според икономистите до добри резултати по темата с нелегалната търговия на тютюн и тютюневи изделия ще доведат няколко стъпки. Първата от тях е запазване на акцизните нива върху цигарите в средносрочен план. Необходимо е и запазване на общата регулаторна и данъчна рамка спрямо иновативните нагреваеми тютюневи изделия.

    За ограничаване на контрабандата  на тютюна коментаторите посочват, че с ще помогне допълнително  системата за идентификация и проследяване на всички кутии цигари в ЕС, в т.ч. тези предназначени за износ в трети страни, която влиза в сила през май 2019 г. 

    Търсене на възможности за по-добър контрол на машините за обработване на тютюн и производство на тютюневи изделия, както и създаването на регистър на тези машини и на правила за продажбата им, е друга от препоръките. 

    Отворена е и възможността за отпадане на цената от бандерола на цигарите, като тя да бъде изписвана и отпечатвана на самата кутия от производителите. Така, според икономистите, потребителят ще бъде защитен от евентуална спекула на търговците, като в същото време ще се олекоти режимът на печатане на бандеролите, който в момента отнема от гъвкавостта на пазара.

     Haskovo.net

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини