От х:

Днес в x:

Ти си това, което слушаш

Вашият музикален вкус може да разкрие каква е вашата личност, според две проучвания, публикувани в Psychological Science.

Изследователи от Кеймбридж и Университета на Пенсилвания изследват повече от 21 000 души в две отделни онлайн проучвания, за да видят как петте основни типа личност - отворени за преживявания, екстровертни, сътрудничещи, невротични и съзнателни - съвпадат с различни жанрове в музиката. Те включват мелодични, непретенциозни, сложни, интензивни и съвременни, съобщава Psychological Science.

Предишните опити за намиране на връзки между музиката и личностните черти не са на базата на достатъчно представителна извадка, тъй като използваните анкетирани са по-млади (често студенти по психология) и по този начин е по-вероятно да споделят сходни музикални вкусове - и имат различни дефиниции на музикалните жанрове, които слушат.

В настоящото проучване в извадката вземат участие от 153 държави и широка възрастова група като се изследва поведението на участниците, а не само посочените предпочитания.

Този път около половината от респондентите са на възраст над 22 години и на всички са представени с 25 непознати 15-секундни музикални откъса, предварително категоризирани от музиколози.

"Резултатите потвърждават, че музиката - форма на самоизразяване, разпространена във всички човешки култури - дава съдържателна информация за основните психологически характеристики", пишат авторите в своето изследване.

Какво показват различните типове личности?

Тези, които са склонни да си сътрудничат, по-често дават на всички музикални откъси по-високи оценки, докато тези, които са склонни към невротизъм, са по-строги.

Ако предпочитате лека, релаксираща музика, като например кънтри, фолк и акустична музика, тогава е по-вероятно да сте екстроверт.

От друга страна, хората с висока "отвореност към преживявания" предпочитат музикални стилове, които са сложни и динамични, като класическа музика и джаз и по-малко се интересуват от бавната, мелодична музика.

Вторият експеримент изследва дали реалното изразяване на музикалните предпочитания - под формата на "харесвания" на певци, групи и музиканти - може да предскаже индивидуалните различия в личностните черти. С разрешение на участниците, изследователите използват алгоритъм, за да сравнят "харесванията" на потребители на Facebook с изчерпателен списък на музикални изпълнители. Учените откриват, че предпочитанията са свързани най-силно с откритостта към преживявания и екстровертмпстта, въпреки че и останалите типове като сътрудничещи, невротични и съзнателни могат да предскажат музикалните предпочитания.

Изследователите твърдят, че техните резултати могат да предвидят типа личност на хората въз основа на музикалните им вкусове и обратното.

Това, което проучването не взема предвид, са променливи като например къде живее даденото лице, негпвия социоикономически статус и култура - всичко, което би могло да повлияе на това, от каква музика се интересува. Освен това във Facebook хората имат "активно, спонтанно поведение" и не "отразяват автоматично това, което хората всъщност слушат".

Друго скорошно проучване открива връзка между особеностите на структурата на мозъчната кора и 5-те основни личностни черти - невротизъм-стабилност, екстровертност-интровертност, откритост-консерватизъм, сътрудничество-конкуренция, добросъвестност-импулсивност. Хората, които са по-невротични, например, имат по-дебела кора и по-малко гънки в някои части на префронталната област. Хората, които са по-открити, имат по-тънка и нагъната кора в друга част на префронталната област. Много съвестните хора имат по-дебела кора и по-малко гънки в част от префронталната област. Широко скроените хора имат по-дебела кора в една област, наречена прекунеус (чиято активност наскоро бе свързана с чувството на щастие) и по-малка обща площ на горната част на темпоралния кортекс, който се намира в една изпъкналост странично на мозъка.

Източник: nauka.offnews

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини