От х:

Днес в x:

Гръцки зъболекар е хилядният посетител в Хасковския музей през май

Зъболекар от Гърция се записа под номер 1000 като посетител в Регионалния исторически музей на Хасково през май. Така съседът от юг сбъдна прогнозите на гидовете, че тази година именно този месец ще има рекордна месечна посещаемост, каквато не е отбелязвана през последното десетилетие.

Александрос Пападопулос е от Орестиада. По професия той е ортодонт, но към музеите го води неговото хоби, което се е превърнало вече в страст - да изследва адрианополската иконописна школа.

Любителски изучава повече от пет години представителите с този иконографски почерк.

В Хасково идва именно заради влечението си- за да се запознае с работите на иконограф Никола Адрианополски, които са част от местната музейна експозиция.

Като посетител №1000 за май той получи като подарък от РИМ том първи на „История на Хасково“.

Големият интерес през този месец се дължи както на интересната програма, която всяка година подготвяме за Нощта на музеите, така и на бума на ученическите екскурзии, коментира Милен Вълчев, историк и екскурзовод в музея. Според статистиката залите на музея са разгледани от 130 ученици от Крумовград и Кърждали. Толкова са и децата от Хасково, които са ги посетили. Сред най-интересните им обекти, които са посочили децата, е Паскалева къща.

През май над 100 ученици и техните родители са се включили в популярната вече забавната игра „Търсачи на съкровища“.

Гостуващата изложба „Вотиви“, подредена от Националния етнографски музей, също се радва на голям интерес сред хасковлии и гостите на града, решили да прекарат поне един незабравим час в залите на музея.

 Haskovo.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ди
    дилетант
    1 0
    20:07, 30 май 2018
    Адрианополската иконописна школа всъщност е добре познатата Одринска иконописна школа. Ама май не върви някак пред гърците да я назоваваме така?! Срамота.

Още новини

Последни новини