От х:

Днес в x:

Молебен за здраве на Възнесение Господне в параклиса на Ямача

    Днес миряните честват Възнесение Господне. В народната традиция празникът е популярен, като Спасовден. Отбелязва се винаги в четвъртък на 40-ия ден след Великден.

    Пред параклиса „Възнесение Господне“ на Ямача по обяд се събраха вярващите за молебена за здраве, който отслужи отец Златко. 

    Повечето от хората идват всяка година, други са за първи пъ, за да търсят изцеление от болестите си.

    Преди това обаче в църквата„Св. Архангели Михаил и Гавраил“ бяха осветени иконите Възнесение Господне. До параклиса те бяха занесени с литийно шествие.

    Повечето от богомолците снощи също са посетили параклиса. Там по традиция беше сготвен и раздаден фасул.

    Според Новия завет 40 дни след възкресението си Христос останал на Земята при своите ученици. На този ден в подножието на Елеонската планина се въздигнал в небесата. Празникът се нарича и Спасовден, защото с Христовото възнесение завършва и актът на човешкото спасение.

    В народния календар седемте четвъртъци след Великден се почитат против градушка, а последният от тях - Спасовден, е свързан с култа към мъртвите. Според поверието на този ден се прибират душите на всички покойници, които са на свобода от Велики четвъртък.

    Според народните вярвания на 40-ия ден от Великден идват и самодиви. Те берат и се кичат с цъфналия в нощта срещу Спасовден росен. Вярва се, че с растението могат да се лекуват болните, тъй като се смята, че на този ден то има най-голяма сила. Затова, разказва поверието, болните трябва да легнат на росенова поляна или да сложат до възглавницата си китка росен.

    Народните вярвания гласят още, че в нощта срещу Спасовден може да се излекува безплодие. Тогава жената е трябвало да преспи с букет от билката до леглото й, а до нея да бъде мъж, който не й е кръвен роднина. Преди това двамата поставят върху червен месал спасова пита, варена кокошка и бъклица вино. Около полунощ те трябва да легнат под росена и да мълчат. Преди първи петли трябва да оставят храната там и да хукнат към селото, без да се обръщат назад.

    Народните вярвания гласят още, че ако на Спасовден вали дъжд - годината ще е богата, а реколтата - обилна.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Мр
      Мръсно племе
      1 -1
      20:56, 17 май 2018
      Айде, последното поколение християни, като гледам, умира, щастие!
    Последни новини