От х:

Днес в x:

Безлов: Хазартното лоби ще загуби около 500 милиона, ако се приемат предложените от Валери Симеонов промени

Хазартното лоби ще загуби около 500 милиона, ако бъдат приети предложените промени от вицепремиера Валери Симеонов. Това каза в интервю за предаването „Преди всички“ Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията по повод на предложението на вицепремиера Валери Симеонов за законови промени, с които да се забрани рекламата на хазарт и да се ограничат местата за продажба на лотарийни билети, което ще бъде подкрепено и от ГЕРБ, и от БСП, стана ясно вчера в парламента.

„Трябва да се направи опит да има ограничения за хазартните залагания. Хазартното лоби в парламента не смее директно да се конфронтира с лидерите на двете политически формации, а и самите лидери интуитивно виждат колко гигантски е станал проблемът, за да си позволят да избягат от темата“, обясни Безлов и добави: „И в двете големи парламентарни групи хазартното лоби със сигурност има влияние, но очакването ми беше, че на равнище председател на БСП, заместник-председател на ГЕРБ, все пак не би трябвало да са постигнали някаква зависимост. Така че, чисто политически, според мен, вицепремиерът Симеонов успя да постави добре ситуацията, т.е. той избегна едно типично противопоставяне между формациите и успя да се договори за директна подкрепа“.

Безлов съобщи, че пазарът на лотарийни билети се е удвоил за последните години, като още преди 10 години е бил много голям: „Още преди десетина години, когато говорихме на тази тема, беше очевидно, че в България има свръхвисоко потребление на хазартни услуги, защото всеки  виждаше как буквално излизате от вкъщи, във вашия квартал има 1-2 игрални зали, децата залагат на футболни мачове, коментира се колко е загубил, спечелил... Ако се опитаме пак да се сравняваме с другите страни, тогава бяхме около 2% от БВП и пак бяхме една от водещите страни, а сега сме 3% от БВП и сме номер 1 в Европа. 3% е огромно число за страна като България“.

Безлов определи два основни проблема в Закона: „Първо, от една страна, стои проблемът с хазартния туризъм. Аз мисля, че България би трябвало да се възползва от тази възможност в туризма и тя някак си го е направила относително ефективно. Този сегмент би трябвало да се развива и подкрепя от държавата. Другият голям проблем, който тези промени в Закона няма да засегнат, е това свръхнаситеното предлагане на хазартни услуги навсякъде в страната“. 

Източник: БНР

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини