От х:

Днес в x:

Откриха как холестеролът в мозъка води до Алцхаймер

    Вече познаваме опустошителните последици от болестта на Алцхаймер, но учените все още работят, за да разберат как започва в мозъка. Ново проучване сочи, че за това играе роля мозъчният холестерол.

    Моделиране in vitro в лабораторията показало, че холестеролът ускорява агрегацията на амилоид бета (Аβ) молекули с фактор 20. Счита се, че това натрупване на амилоид е решаващо за разрушаването клетките в мозъка при Алцхаймер .

    Други проучвания вече свързаха по-високия холестерол с по-висок риск от болестта на Алцхаймер. Новото изследване показва за пръв път как молекулите на холестерола могат да действат като катализатор, като причиняват превръщането на амилоид бета в плаки.

    "Ние не казваме, че холестеролът е единственият стимул за процеса на агрегация, но със сигурност е един от тях", казва водещият изследовател Мишел Вендроскуло, от университета в Кеймбридж, Великобритания.

    Вероятно сте най-добре запознати с холестерола като нещо, което трябва да ограничим в диетата си, ако искаме да останем здрави, но една четвърт от холестерола в тялото ни се намира в мозъка.

    Нещо повече, холестеролът не може да премине кръвно-мозъчната бариера - мозъкът прави свое собствено разпределение самостоятелно. Това означава, че ако имате висок холестерол в кръвта си, което се свързва с различни сърдечно-съдови заболявания, това не е задължително свързано с висок холестерол в мозъка.

    Холестеролът всъщност е много важен за начина, по който функционира мозъкът. Не можем просто да се отървем от него.

    Изследователите наблюдавали как молекулите амилоид бета се прикрепят към липидните клетъчни мембрани, които съдържат холестерол, давайки на молекулите начин да се слеят заедно и да започнат да се агрегират. Това би помогнало да се обясни защо амилоид бета, който обикновено присъства в много ниски нива в мозъка, може внезапно да започне да нахлува върху здрави неврони, като стартира Алцхаймер.

    Но тъй като холестеролът играе жизненоважна роля в нормалното функциониране на клетките, не е добра идея да се опитаме да намалим концентрацията на холестерола в мозъка. Друг подход ще бъде необходим, ако се търси лечение.

    "Въпросът пред нас сега не е как да премахнем холестерола от мозъка, а как да контролираме ролята на холестерола в болестта на Алцхаймер чрез регулирането на взаимодействието му с амилоид бета", казва ученият.

    От няколко години учените изследват връзката между холестерола в мозъка и когнитивната функция, но резултатите досега са несъгласувани и неубедителни. Сега изследователите са получили повече данни.

    Холестеролът изисква специфични носители на протеини, които да го превозват из мозъка, а като остареем, тези превозвачи стават по-малко ефективни. Химическият дисбаланс, който води до това, може да стане обект на бъдещи изследвания.

    Последните статистически данни показват, че 47 милиона души в момента живеят с Алцхаймер. и тази цифра се очаква да нарасне рязко в бъдеще.

    "Тази работа ни помогна да ограничим конкретния въпрос в областта на изследванията на Алцхаймер", казва Вендроскуло. "Сега трябва да разберем по-подробно как се поддържа балансът на холестерола в мозъка, за да се намерят начини за инактивиране на агрегацията на амилоид бета (образуването на плаките, характерни за заболяването)."

    Изследването е публикувано в Nature Chemistry.

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Още новини

    Последни новини