От х:

Днес в x:

Тази оптична илюзия ще ви разбие вярата в реалността (видео)

Ако веднъж видите това, никога няма да погледнете света по същия начин отново. Нещата не са такива, каквито изглеждат, доказва японският математик и оптичен илюзионист Кокичи Сугихара (Kokichi Sugihara).

Стрелката изглежда като обикновена бяла стрелка на дървена стойка и несъмнено сочи надясно. Ако завъртите стрелката обратно - на 180 градуса, тя ще сочи наляво, нали? 

 

Но тя продължава да сочи надясно, колкото и да я въртите.

Тази оптична илюзия е резултат от математическите изследвания на Сугихара и е една от многото, с които той разбива възприятията и стереотипите ни. Всъщност предметът е симетричен има доста сложна 3D геометрия.

За да се покаже колко силна е илюзията, във видеото той се поставя огледало. Резултатът е разбиващ - отражението на стрелката съвсем не се държи като отражение, то сочи в противоположната посока.

Илюзията е още по-удивителна, защото дори когато се разкрие, очите и мозъкът ни отново се заблуждават,. Отново и отново. Изглежда като стрелка, значи е стрелка. Може да е много повече, но избираме да е стрелка, преди да различим другото. Какво ли още никога няма да видим  в реалността, защото го пропускаме преди да го осъзнаем или въпреки, че го осъзнаваме?

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини