От х:

Днес в x:

Наградата на Станишев скара книгоиздателите

Електронното издание news.bg информира, че издателство ПАН, член на „Асоциация Българска книга", е напуснало организацията поради несъгласие с награждаването на премиера Сергей Станишев с приза „Рицар на книгата".

Според издателството, изборът именно премиерът да е носител на наградата, демонстрира, че членове на асоциацията поставят политическите си пристрастия над интересите на хората, с които работят.

Обясненията, че се гонят прагматични резултати, са несъстоятелни и не могат да изтрият срама, лепнат на професионалната ни организация, посочват от ПАН.

News.bg потърси за коментар изпълнителния директор на "Българска книга" Анна Портарска.

Запитана за мотива за награждаването именно на Станишев, Праматарска отговори, че изборът се е спрял точно на него, заради активната ангажираност на правителството към книжния пазар и най-вече заради обновлението на библиотечния фонд.

Правителството отпусна девет милиона лева за библиотеките у нас за три години. През последните 20 години никой не отпусна и стотинка.

Самият Станишев е четящ човек, допълни директорът на "Българска книга". По думите й, премиерът уважава българската книга и постоянно демонстрира този свои интерес.

Пример за това, според Праматарска е фактът, че той лично е открил миналогодишния панаир на книгата.

Тя разясни, че изборът за носител на „Рицар на книгата" се прави от Академия Българска книга, чиито членове се избират от асоциацията.

Освен премиера Станишев, номинирани за „Рицар на книгата" са били зам.-кмета по образованието в столична община Йорданка Фандъкова, кметът на Пловдив Славчо Атанасов и колегата му в Плевен - Найден Зеленогорски.



Наградата „Рицар на книгата" за заслуги в развитието на книжния сектор, за утвърждаване на българската книга и четенето се връчва за трети път. Миналата година беше отличен министъра на финансите Пламен Орешарски.
Източник: club.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини